Leden 2013

Sladké rýžové placičky (bezlepkové)

15. ledna 2013 v 17:21 | Yutaka Komeko |  Asijská a japonská sladká jídla a dezerty
Ohayou minna!
Vím, že teď sem dávám pořád hlavně články s jídlem nebo nic...doufám, že mi to odpustíte -.-".Tentokrát jsem se pokoušela přetvořit zbytky rýže na placičky ^^.Dopadlo to lépe, než jsem čekala-vemte v potaz moji nešikovnost -_-".Dalo se to i jíst! :D Tady jsem našla recept-samozřejmě ho nyní píši podle sebe-nekopíruji!
Takže se nebojte a zkuste je "ukuchtit" taky! ^^
A...ehm...je to podobné rýžovému nákypu, takže pokud ho nejíte...no, zkuste to sami...^-^

Ingredience:

  • Rýže-vařená(125 g):Tady to musím trochu rozepsat.Je totiž potřeba nějaká lepivější-například jasmínová nebo sushi rýže.A vůbec nevadí pokud bude rozvařená.Hmotnost rýže, která je potřeba je přibližná a platí pro rýži syrovou!Těchto 125 g je přibližně polovina sáčku, pokud máte rýži balenou a vařenou v sáčcích.Pokud ji nemáte v sáčcích, můžete množství odměřit podle objemu-je potřeba asi 100 ml syrové rýže (kterou musíte uvařit ;D).
  • 50 ml mléka
  • 50 ml (polo/)hrubé mouky NEBO pro bezlepkovou formu receptu stejné množství bezlepkové směsi Jizerka (Asi by to bylo možné i s jáhlovou/pohankovou/rýžovou/... moukou, ale to jsem nezkoušela, takže jedině na vlastní pěst...)
  • 1 vejce
  • 2 kávové lžičky moučkového cukru
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice
  • nějaký olej (např.slunečnicový) na smažení
  • [Na ozdobu:šlehačka, kompotované mandarinky, nutela, skořice,...záleží na vlastním výběru a chuti ^_~.]

Postup:

1) Uvařenou rýži rozmačkejte vidličkou na kaši-rýže nemusí být rozmačkaná úplně na jemno, stačí, když z ní bude možné vytvořit těsto.
2) Do takto "upravené rýže" přidáme postupně nejdříve mléko, promícháme, a poté to samé zopakujeme s moukou.
3) Pánev potřeme olejem(opravdu ho stačí málo-nechceme přece nechutně "nacucané" placičky tukem), který necháme rozpálit.
4) Z rýžového těsta vlhkýma rukama tvoříme malé placičky(moje měly např. cca 4 cm v průměru, vysoké byly asi 0,5 cm), které smažíme na pánvi(ne na úplně nejvyšší stupeň), dokud nejsou z obou stran zlatavé(obracíme je-avšak občas se mohou trochu přilepit->s tím si poradíte :D).
5) Připravíme si směs z "rozkvedlaného" vajíčka s cukrem a skořicí.
6) Touto směsí potřeme nejdříve jednu stranu placiček, poté obrátíme, potřeme druhou stranu,...a opakujeme, dokud máme vajíčko.Vajíčko se na placičkách musí pořádně upéct-vznikne Vám z něj jakýsi hnědo-oranžový "obal" pro placičky.
7) Hotové placičky zdobíme dle vlastní chuti.Já se opičila po Proximě a namalovala jsem jim z nutely obličeje (Uznávám, nepovedly se mi -.-".).Přidala jsem k nim také šlehačku a kompotované mandarinky.Nakonec jsem to poprášila skořicí ^^.



Potřebný čas:1 hodina(To berte s nadhledem, jsem střevo a navíc zpomalená!)
Obtížnost:2/5

Ganbate yo minna! :3

Plněné pralinky

3. ledna 2013 v 22:27 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Vím, že pralinky nejsou japonské jídlo, ale nechtělo se mi vytvářet další rubriku ^^.Jsem líná.Zklamaná.Blbá.A to všechno ^_^.Vím, že to k tomu zase nepatří.Okey, k tématu.Na Vánoce jsem se rozhodla "potěšit" rodiče a prarodiče vlastnoručními pralinkami.Na to, že to je můj první pokus o pralinky, jsem s nimi nad míru spokojená.Sice některé trochu praskly, ani nebyly dokonalé...ale mně to tak stačí ^^.Doufám, že se obdarovaným příbuzným líbily.

JE TŘEBA MÍT FORMU NA PRALINKY A ŠTĚTEČEK(například plastový-silikonový)!

Ingredience:
(na 30 kusů pralinek-tmavých se světlou a kávovou náplní) (Já jich dělala 60.)

  • 200 g hořké čokolády
  • 50 g bílé čokolády
  • 45 ml smetany na šlehání
  • 5 g másla
  • 3 lžičky kávy

Postup:

1)Seženeme vhodnou formu na pralinky(Vyrábějí se ze silikonové hmoty, která je měkká a ohebná a pralinky se z ní dají dobře vyndavat.).
2)Ve vodní lázni necháme rozehřát hořkou čokoládu.
3)Štětečkem vymažeme formu na pralinky.Musíme každou "novou pralinku-resp. otvor na pralinku" vymazat pořádně, abychom vytvořili skořápku pro náplň.Nezapomeňte ani na "boky" pralinky!
4)Necháme ztuhnout.
5)Mezitím si připravíme náplň:Přivedeme k varu smetanu, přidáme máslo.Sundáme z vařiče a naházíme ke smetaně nalámanou bílou čokoládu.Pořádně promícháme, aby se čokoláda hezky rozpustila.Do poloviny náplně můžeme přidat i kávu-abychom některé pralinky měli se smetanovou a některé s kávovou náplní.
6)Do ztuhlých skořápek nalijeme vychladlou náplň.Nesmíme skořápku vyplnit celou-budeme ji muset ještě "zavíčkovat".
7)Necháme ztuhnout.
8)Na náplň ve skořápkách dolijeme další vrstvu hořké čokolády-ta bude fungovat jako víčko, aby náplň nevytékala.
9)Necháme ztuhnout.
10)Pralinky vyndáme z formy.Přebývající okraje z čokolády odstraníme tak, aby pralinky vypadaly estetičtěji.
11)Postup opakujeme podle toho, na kolik pralinek je naše forma :).





Doba přípravy: 4 hod i s tuhnutím(jinak Vám to zabere asi tak 1 hod)
Obtížnost: 4/5 (přemýšlím nad 5/5 >_>)

Pralinky je samozřejmě možné udělat i z jiné čokolády(mléčné, bílé, oříškové,...) a s jinou náplní(oříškovou, čokoládovou,...).

Ganbate! ^w^

Mé oblíbené citáty

3. ledna 2013 v 21:44 | Yutaka Komeko |  Moje kecy ^_^
Zase jsem měla takovou tu sentimentální náladu, tak jsem hledala citáty, Murphyho zákony a tak...
Tady jsou ty, které mě zaujaly.

Když se tě ptají, neprozradíš nic, ale sám od sebe řekneš vše.
Není smutnějšího zjevu než mladý pesimista; leda ještě starý optimista.
Strach lže a ty mu věříš.
Intenzita lásky, kterou k někomu pociťujete, je nepřímo úměrná intenzitě lásky dotyčného člověka k vám.
Cítíte - li se skvěle, buďte v klidu, to přejde.
První zákon cestování:
Cesta tam trvá vždycky déle, než cesta zpět.
Každá milá akce má nemilou reakci.
Když se někomu líbíte, je to proto, že mu připomínáte někoho jiného.
Odmítáme ty co nás milují, a milujeme ty co nás odmítají.
Je lépe v lásce rázem zklamat, než ji dlouho předstírat.
Přátelství může skončit láskou, ale láska nikdy nemůže skončit přátelstvím.
Je možné celý život opovrhovat lidmi, ale není možné na chvíli nezatoužit po lásce člověka.
Muž žárlí, když miluje, žena i když nemiluje.
Hlavní příčinou problémů je jejich řešení.

Chtěla jsem najít něco, co by mě vystihovalo...
Ano, zase mám tu hroznou náladu ^^.
Ano, ten, kdo sem píše, je magor.
On mi vždy zlepší náladu ♥.