Duben 2013

Yaki-udon

28. dubna 2013 v 22:10 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Koho zajímá jen recept a ne mé kecy, posuňte si to dolů :).
Po velice dlouhé době jsem se rozhodla opět něco přidat.Prostě někdy jsem vyloženě líná něco dělat a poslední dobou se tento pocit zněkolikanásobil.Ale nechci se tu rozepisovat o svých úžasných náladách, kdy bych nejraději zničila všechno kolem sebe ^^.Vzhledem k tomu, že tenhle blog zná i několik mých přátel, tak nechci, aby si mysleli, že už jsem se úplně zbláznila.Okay, tak ten recept:
Yaki-udon je obdoba známých nudlích Yakisoba s tím rozdílem, že místo soba nudlí použijete udon.
Moje dílo začalo tímto receptem, ale skončilo úplně jinak.
To bylo z toho důvodu, že jsme doma neměli zelí ani worcesterovou omáčku -_-"...Navíc jsem se rozhodla, že s přípravou masa se mi exerimentovat raději nechce(Maminka by mě asi zabila...).Takže vzniklo asi něco trochu jiného...
Původní článek z prosince 2012, updated duben 2014.

Tady jsou "mé" ingredience pro jednu porci:

  • 60 g udon (toto množství uvařte v osolené vodě) -> můžete použít i jiné nudle ;)
  • 1/2 středně velké mrkve (nakrájená na nudličky)
  • 1/2 menší papriky (nakrájená na nudličky)
  • 1 velmi malá cibule(nakrájená na malé kousky) nebo 1/2 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku(nakrájený na malinké kousíčky)
  • omáčka yaki = 1 čajová lžička : sójové omáčky, kečupu, ústřicové omáčky (oyster), worcesterové omáčky
  • voda na podlití (cca 50 ml)
  • chilli omáčka (cca 1+1/5 čajové lžičky)
  • olej (např. slunečnicový) na smažení (cca 1 polévková lžíce)
  • 1 čajová lžička cukru
Toto jsou ingredience, které jsem použila při pořizování následujících fotek postupu.Ale samozřejmě můžete přidat nebo za některou ingredienci (papriku, mrkev,...) vyměnit : zelí, hlívu ústřičnou, pórek,...


Postup:


1) Uvaříme nudle v osolené vodě podle návodu. (Ty mé se měly vařit 3 minuty, ale četla jsem článek, kde se psalo, že většina udon se vaří okolo 10 minut.Ty druhé "neudon" se vařily 15 minut.) Nudle doporučuji vařit o něco kratší dobu, než se píše na obale, protože je budete ještě smažit.

2) Na pánvičku (nejlépe teflonovou, na ty ostatní se to připéká) si dáme trochu oleje a nudle osmažíme.


3) Nudle si dáme někam stranou, např. do hrnce ve kterém jsme je uvařili.

4) Nakrájenou zeleninu (mrkev, papriku, cibuli/jarní cibulku, česnek atd.) osmažíme na pánvičce na malém množství (např. sezamového) oleje.Podlijeme trochou vody a tu necháme vyvařit (zelenina tak změkne).


5) Připravíme si omáčku na dochucení:Smícháme worcesterovou omáčku , sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a kečup.Měla by Vám vzniknout taková řídká hnědočervená hmota.


6) Na pánev se zeleninou dáme i nudle a zamícháme.Přidáme výše zmíněnou omáčku a chilli omáčku.Můžeme přidat cukr.Smažíme ještě chvíli a potom podáváme ^_^. (jako ozdobu použijeme např. trochu sezamových semínek)




Tento obrázek jsem pořídila teprve nedávno, tudíž neodpovídá ingrediencím, které jsem použila při focení postupu.Zde jsem vynechala česnek a přidala zelí, pórek a hlívu ústřičnou.

Potřebný čas: 25 min
Obtížnost: 2/5

Fazolová pasta anko

6. dubna 2013 v 15:03 | Yutaka Komeko |  Asijská a japonská sladká jídla a dezerty
Ohayou!
Ráda zkouším chutě Země vycházejícího Slunce, ale téměř do všech sladkostí se dává u nás nechtuně předražená fazolová pasta anko vyráběná z fazolí adzuki.Tak jsem se rozhodla pro výrobu domácí anko.
Anko pasta má zvláštní chuť.Možná, že bude lepší, než ji kýbl uvaříte, ji někde ochutnat :D.Je sladká, chutná zvláštně, nevím k čemu to přirovnat...k fazolím? xD
Tenhle recept jsem našla na internetu, není můj, pouze jsem ho přeložila a doplnila (z komentáře autorky na dotaz, jak pokračovat při výrobě koshian).Jedná se totiž o recept na výrobu tsubuan (hrubé) pasty.A já preferuji koshian-hladkou pastu.
Pasty při tomto množství vyrobíte 800 g, ale nebojte se, dá se jednoduše zamrazit ;).

Ingredience pro 800 g koshian:

  • 250 ml (1 hrnek) adzuki fazolí (nijak upravených, třeba ne v konzervě xD...ale to se asi tak stejně nedělají haha :D)
  • 250 ml (1 hrnek) cukru
  • špetka soli
  • voda

Postup:

(Doporučuji se kouknout na obrázky u originálního receptu, postup pro výrobu koshian je stejný jako pro výrobu tsubuan až do 8.kroku.Potom si budete muset vystačit jen s textem...)
1) Dejte fazole do hrnce, zalijte je studenou vodou a nechte je takto máčet přes noc.
2) Druhý den fazole propláchněte.
3) Dejte je do velkého hrnce, protože jejich množství se během vaření zdvojnásobí.Zalijte je opět studenou vodou-voda by měla sahat asi 2-4 cmnad fazole.Dejte je bez pokličky vařit na nejvyšší plamen.
4) Když se voda začne vařit, vypněte plamen a přikryjte fazole pokličkou.Takto je nechte 5 minut.
5) Použijte síto, abyste se zbavili veškeré vody.
6) Dejte fazole opět do hrnce s vodou.Voda by měla sahat mírně nad fazole tak, aby je zakryla.Dejte je na nejvyšší plamen, a až se voda začne vařit, ztlumte na střední plamen a nechte fazole mírně vřít.
7) Jednou za čas fazole trochu přimáčkněte pod vodu vařečkou.Voda se vypaří, takže je budete muset hlídat, a když nebude sahat nad fazole, tak ji trochu doplnit.Vody nepřidejte ani moc ani málo-prostě aby zakryla fazole, resp. dosahovala výšky 0,5 cm nad ně.Takto nechte fazole vařit asi jednu hodinu.Nezapomeňte na ně dohlížet a čas od času je zamíchat a doplnit vodu.
8) A teď jak poznat, jestli jsou fazole adzuki již hotové:Vemte jednu (pozor, jsou horké! :D) a zmáčkněte ji mezi dvěma prsty.Jestli se velmi snadno rozmáčkne na kaši, jsou hotové.Já to raději vyzkoušela u více fazolek, abych měla jistotu ;).Musí být opravdu měkké, pravděpodobně Vám nějaké i prasknou.
9) A teď přichází část, kterou autorka sdělila v komentářích, a kterou nenajdete na obrázcích (pokud tedy nechcete dělat tsubuan...).Většina vody by se Vám měla vypařit a měla by vzniknout jakási hustší "fazolová polévka"-pokud jste tedy vodu přidávali jen v malých množstvích.Nyní použijte např. tyčový mixér a rozmixujte fazole na kaši.Udělejte to pořádně, ať nemáte něco mezi koshian a tsubuan :D.
10) Dejte rozmixované fazole do nějaké bavlněné látky-doporučuji obyčejnou (bílou) útěrku-a vymačkejte z nich přebývající vodu.Dá to docela zabrat, haha :D.
11) Vysušené rozmačkané fazole dejte zpět do hrnce, na mírný plamen.Přidávejte k nim postupně cukr, míchejte.Nakonec přidejte špetku soli.
12) Pravděpodobně nevyužijete veškerou pastu.Proto doporučuji pastu zabalit do potravinářské fólie, vždy po 100 g a dát do mrazáku ;).
Omlouvám se, ale nemám žádné obrázky samotné pasty.
Ale použila jsem ji do některých svých receptů:
  • Dorayaki
  • Manjyu (verze 1-možné použít místo čokolády; ve verzi 2 je použita ^^)
  • Daifuku (tady jsem ji nepoužila, ale je ji možné použít místo švestek)
  • Ichigo daifuku
  • Dango (tady jsem ji nepoužila, ale je ji možné použít jako náplň/na přelití místo té divné omáčky)
  • Yatsuhashi
  • Mizu yokan

Návštěva Running sushi sumo

6. dubna 2013 v 12:16 | Yutaka Komeko |  Japonské jídlo
Ohayou!
Minulý pátek jsem byla v nově otevřeném (resp. zrekonstruovaném) obchodním centru na Čereném Mostě!
Jasně, to nikoho nezajímá :D...
Nejdřív jsem si myslela, že tam snad jsou jen samé hadry (ne, že by mě nezajímaly, ale už toho bylo prostě moc...) a žádná pořádná restaurace (ano, moc ráda jím ^^...).Ale pak jsme našli část s restauracemi a byla tam i jedna japonská-Running sushi sumo!
V jedné "running sushi" restauraci jsem už byla (Makakiko running sushi) , ale tady ještě ne.Vzhledem k tomu, že jsem na running sushi neměla s kým jít (rodiče sushi odmítají, sestra je celiak), dala jsem si yakitori bento!
Ráda bych se s Vámi podělila o tento gurmánský zážitek, ハハ(haha)...
Jedná se o krabičku (já si to vzala s sebou) se směsí yakitori (japonské grilované kuřecí maso, cibulka, salát/zelí...), rýží, třemi maki sushi a kompotem ^^.Jen za 135,-.
Vypadá to, jako že jim dělám reklamu xD.Ale mně to fakt chutnalo *-*.


Dorayaki (bezlepkové)

6. dubna 2013 v 0:06 | Yutaka Komeko |  Asijská a japonská sladká jídla a dezerty
Tento recept jsem našla na internetu a nepatrně ho upravila ^^.
Jedná se o dorayaki-japonské lívanečky s různými typy náplní.

Ingredience pro 3 osoby:

  • 2 vejce
  • 70 g cukru
  • 1 polévková lžíce medu
  • 80 g mouky (pro normální typ dorayaki použijte 40 g hladké a 40 g polohrubé mouky; pro bezlepkové použijte 80 g moučné směsi-např. Jizerky)
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 polévkové lžíce vody
  • olej na smažení (trochu)
  • náplň-libovolná: já použila 100 g anko fazolové sladké pasty (vlastnoručně vyrobená! :D); můžete ale použít třeba nutelu/krém/zmrzlinu...fantazii se meze nekladou, jen to už nebudou úplně tradiční anko dorayaki ^_~)

Postup:

1) Do misky dejte vejce, cukr a med.Šlehejte do "pěny".



2) Do takto vzniklé směsi prosyjte mouku s práškem na pečení.Zamíchejte a uložte do lednice na 15 min (postačí i méně).

3) Po uplynulé době do směsi vmíchejte trochu vody (1/2 polévkové lžíce).


4) Předehřejte si pánev na střední plamen.Dejte na ní trochu oleje-tím trochu míním opravdu málo!Dorayaki by neměly být "nacucané" olejem a mastné!Proto jsem použila papírovou útěrku a rozetřela olej, aby vznikla slabá vrstva (potom se mi Masa a Aima tlemily -.-).

5) Naběračkou naberte trochu těsta a vlijte ho na pánev, aby se vytvořilo kolečko.(Doporučuji dělat menší kolečka.Tzn. aby měly 4 cm v průměru.Já dělala ještě větší typ, ty měly v průměru asi 6 cm.Každopádně ty menší jsou podle mě lepší.Ne chuťově, ale z principu...lépe se to jí, dávkuje a tak :D...)


6) Když začne těsto bublat, obraťte lívaneček na druhou stranu a opečte ho i z druhé strany.Měly by získat hnědooranžové zbarvení.Snažte se jich udělat sudý počet, ještě je budete po dvou slepovat k sobě ;).



7) Vybranou náplní namažte jeden lívanček a přilepte na něj druhý.Pokud dorayaki nechcete jíst hned, měli byste je údajně uložit do igelitové fólie.



Doba přípravy: 40 min (opět to berte s nadhledem :D)
Náročnost: 2/10

Ganbate!

The GazettE-světové tour!

5. dubna 2013 v 23:09 | Yutaka Komeko |  The GazettE
Asi se stal zázrak.
GAZETTE JEDOU NA SVĚTOVÉ TURNÉ-VČETNĚ EVROPY!
Ano, je to neuvěřitelné...naposledy tu byli v roce 2006 a potom Ruki oznámil, že se hodlají věnovat především Japonsku a Asii, a že do Evropy už nechce.
Každopádně lístky budou asi dost předražené.
Tady je seznam míst, kde budou koncertovat:

9/6  Jose Cuervo Salon-Mexico City(MEXICO)
9/8  Teatro Caupolican-Santiago(CHILE)
9/11 Teatro Vorterix-Buenos Aires(ARGENTINA)
9/14 A Seringueira-Sao Paulo(BRAZIL)
9/20 Le Trianon-Paris(FRANCE)
9/22 Le Phare-Toulouse(FRANCE)
9/25 FZW-Dortmund(GERMANY)
9/27 Muffathalle-Munich(GERMANY)
9/29 The Circus-Helsinki(FINLAND)

Hlasujte v anketě, jestli pojedete/nepojedete! ^_~