Fazolová pasta anko

6. dubna 2013 v 15:03 | Yutaka Komeko |  Asijská a japonská sladká jídla a dezerty
Ohayou!
Ráda zkouším chutě Země vycházejícího Slunce, ale téměř do všech sladkostí se dává u nás nechtuně předražená fazolová pasta anko vyráběná z fazolí adzuki.Tak jsem se rozhodla pro výrobu domácí anko.
Anko pasta má zvláštní chuť.Možná, že bude lepší, než ji kýbl uvaříte, ji někde ochutnat :D.Je sladká, chutná zvláštně, nevím k čemu to přirovnat...k fazolím? xD
Tenhle recept jsem našla na internetu, není můj, pouze jsem ho přeložila a doplnila (z komentáře autorky na dotaz, jak pokračovat při výrobě koshian).Jedná se totiž o recept na výrobu tsubuan (hrubé) pasty.A já preferuji koshian-hladkou pastu.
Pasty při tomto množství vyrobíte 800 g, ale nebojte se, dá se jednoduše zamrazit ;).

Ingredience pro 800 g koshian:

  • 250 ml (1 hrnek) adzuki fazolí (nijak upravených, třeba ne v konzervě xD...ale to se asi tak stejně nedělají haha :D)
  • 250 ml (1 hrnek) cukru
  • špetka soli
  • voda

Postup:

(Doporučuji se kouknout na obrázky u originálního receptu, postup pro výrobu koshian je stejný jako pro výrobu tsubuan až do 8.kroku.Potom si budete muset vystačit jen s textem...)
1) Dejte fazole do hrnce, zalijte je studenou vodou a nechte je takto máčet přes noc.
2) Druhý den fazole propláchněte.
3) Dejte je do velkého hrnce, protože jejich množství se během vaření zdvojnásobí.Zalijte je opět studenou vodou-voda by měla sahat asi 2-4 cmnad fazole.Dejte je bez pokličky vařit na nejvyšší plamen.
4) Když se voda začne vařit, vypněte plamen a přikryjte fazole pokličkou.Takto je nechte 5 minut.
5) Použijte síto, abyste se zbavili veškeré vody.
6) Dejte fazole opět do hrnce s vodou.Voda by měla sahat mírně nad fazole tak, aby je zakryla.Dejte je na nejvyšší plamen, a až se voda začne vařit, ztlumte na střední plamen a nechte fazole mírně vřít.
7) Jednou za čas fazole trochu přimáčkněte pod vodu vařečkou.Voda se vypaří, takže je budete muset hlídat, a když nebude sahat nad fazole, tak ji trochu doplnit.Vody nepřidejte ani moc ani málo-prostě aby zakryla fazole, resp. dosahovala výšky 0,5 cm nad ně.Takto nechte fazole vařit asi jednu hodinu.Nezapomeňte na ně dohlížet a čas od času je zamíchat a doplnit vodu.
8) A teď jak poznat, jestli jsou fazole adzuki již hotové:Vemte jednu (pozor, jsou horké! :D) a zmáčkněte ji mezi dvěma prsty.Jestli se velmi snadno rozmáčkne na kaši, jsou hotové.Já to raději vyzkoušela u více fazolek, abych měla jistotu ;).Musí být opravdu měkké, pravděpodobně Vám nějaké i prasknou.
9) A teď přichází část, kterou autorka sdělila v komentářích, a kterou nenajdete na obrázcích (pokud tedy nechcete dělat tsubuan...).Většina vody by se Vám měla vypařit a měla by vzniknout jakási hustší "fazolová polévka"-pokud jste tedy vodu přidávali jen v malých množstvích.Nyní použijte např. tyčový mixér a rozmixujte fazole na kaši.Udělejte to pořádně, ať nemáte něco mezi koshian a tsubuan :D.
10) Dejte rozmixované fazole do nějaké bavlněné látky-doporučuji obyčejnou (bílou) útěrku-a vymačkejte z nich přebývající vodu.Dá to docela zabrat, haha :D.
11) Vysušené rozmačkané fazole dejte zpět do hrnce, na mírný plamen.Přidávejte k nim postupně cukr, míchejte.Nakonec přidejte špetku soli.
12) Pravděpodobně nevyužijete veškerou pastu.Proto doporučuji pastu zabalit do potravinářské fólie, vždy po 100 g a dát do mrazáku ;).
Omlouvám se, ale nemám žádné obrázky samotné pasty.
Ale použila jsem ji do některých svých receptů:
  • Dorayaki
  • Manjyu (verze 1-možné použít místo čokolády; ve verzi 2 je použita ^^)
  • Daifuku (tady jsem ji nepoužila, ale je ji možné použít místo švestek)
  • Ichigo daifuku
  • Dango (tady jsem ji nepoužila, ale je ji možné použít jako náplň/na přelití místo té divné omáčky)
  • Yatsuhashi
  • Mizu yokan
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Etsurin Etsurin | E-mail | Web | 18. dubna 2014 v 19:17 | Reagovat

děkuji ti za skvělý recept! ač anglicky umím, česky se to přeci jen čte lépe a navíc mám důkaz, že to někomu vyšlo :D
dnes večer dám máčet fazole a zítra se do toho pustím :3

2 Yutaka Komeko Yutaka Komeko | Web | 19. dubna 2014 v 17:45 | Reagovat

Také děkuji ^^.Doufám, že se podaří.

3 Miri Miri | 18. srpna 2015 v 23:25 | Reagovat

japonské recepty na JustOneCook - Japonské stránky o vaření.Hromada receptů. Překladač přeloží.Nebo v angličtině.

4 Briamviole Briamviole | E-mail | 21. října 2017 v 22:34 | Reagovat

nebenwirkungen viagra 5 mg tableten
http://viagrawithoutdoctorus.com - viagra without a doctor prescription
  viagra from canada pharmacy knowledge base
<a href="http://viagrawithoutdoctorus.com">viagra without a doctor prescription usa
</a> - cheap viagra
viagra for women blogs you are not logged in or you do not have permission to access this page. thi

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama