Fazolová pasta anko

6. dubna 2013 v 15:03 | Yutaka Komeko |  Asijská a japonská sladká jídla a dezerty
Ohayou!
Ráda zkouším chutě Země vycházejícího Slunce, ale téměř do všech sladkostí se dává u nás nechtuně předražená fazolová pasta anko vyráběná z fazolí adzuki.Tak jsem se rozhodla pro výrobu domácí anko.
Anko pasta má zvláštní chuť.Možná, že bude lepší, než ji kýbl uvaříte, ji někde ochutnat :D.Je sladká, chutná zvláštně, nevím k čemu to přirovnat...k fazolím? xD
Tenhle recept jsem našla na internetu, není můj, pouze jsem ho přeložila a doplnila (z komentáře autorky na dotaz, jak pokračovat při výrobě koshian).Jedná se totiž o recept na výrobu tsubuan (hrubé) pasty.A já preferuji koshian-hladkou pastu.
Pasty při tomto množství vyrobíte 800 g, ale nebojte se, dá se jednoduše zamrazit ;).

Ingredience pro 800 g koshian:

  • 250 ml (1 hrnek) adzuki fazolí (nijak upravených, třeba ne v konzervě xD...ale to se asi tak stejně nedělají haha :D)
  • 250 ml (1 hrnek) cukru
  • špetka soli
  • voda

Postup:

(Doporučuji se kouknout na obrázky u originálního receptu, postup pro výrobu koshian je stejný jako pro výrobu tsubuan až do 8.kroku.Potom si budete muset vystačit jen s textem...)
1) Dejte fazole do hrnce, zalijte je studenou vodou a nechte je takto máčet přes noc.
2) Druhý den fazole propláchněte.
3) Dejte je do velkého hrnce, protože jejich množství se během vaření zdvojnásobí.Zalijte je opět studenou vodou-voda by měla sahat asi 2-4 cmnad fazole.Dejte je bez pokličky vařit na nejvyšší plamen.
4) Když se voda začne vařit, vypněte plamen a přikryjte fazole pokličkou.Takto je nechte 5 minut.
5) Použijte síto, abyste se zbavili veškeré vody.
6) Dejte fazole opět do hrnce s vodou.Voda by měla sahat mírně nad fazole tak, aby je zakryla.Dejte je na nejvyšší plamen, a až se voda začne vařit, ztlumte na střední plamen a nechte fazole mírně vřít.
7) Jednou za čas fazole trochu přimáčkněte pod vodu vařečkou.Voda se vypaří, takže je budete muset hlídat, a když nebude sahat nad fazole, tak ji trochu doplnit.Vody nepřidejte ani moc ani málo-prostě aby zakryla fazole, resp. dosahovala výšky 0,5 cm nad ně.Takto nechte fazole vařit asi jednu hodinu.Nezapomeňte na ně dohlížet a čas od času je zamíchat a doplnit vodu.
8) A teď jak poznat, jestli jsou fazole adzuki již hotové:Vemte jednu (pozor, jsou horké! :D) a zmáčkněte ji mezi dvěma prsty.Jestli se velmi snadno rozmáčkne na kaši, jsou hotové.Já to raději vyzkoušela u více fazolek, abych měla jistotu ;).Musí být opravdu měkké, pravděpodobně Vám nějaké i prasknou.
9) A teď přichází část, kterou autorka sdělila v komentářích, a kterou nenajdete na obrázcích (pokud tedy nechcete dělat tsubuan...).Většina vody by se Vám měla vypařit a měla by vzniknout jakási hustší "fazolová polévka"-pokud jste tedy vodu přidávali jen v malých množstvích.Nyní použijte např. tyčový mixér a rozmixujte fazole na kaši.Udělejte to pořádně, ať nemáte něco mezi koshian a tsubuan :D.
10) Dejte rozmixované fazole do nějaké bavlněné látky-doporučuji obyčejnou (bílou) útěrku-a vymačkejte z nich přebývající vodu.Dá to docela zabrat, haha :D.
11) Vysušené rozmačkané fazole dejte zpět do hrnce, na mírný plamen.Přidávejte k nim postupně cukr, míchejte.Nakonec přidejte špetku soli.
12) Pravděpodobně nevyužijete veškerou pastu.Proto doporučuji pastu zabalit do potravinářské fólie, vždy po 100 g a dát do mrazáku ;).
Omlouvám se, ale nemám žádné obrázky samotné pasty.
Ale použila jsem ji do některých svých receptů:
  • Dorayaki
  • Manjyu (verze 1-možné použít místo čokolády; ve verzi 2 je použita ^^)
  • Daifuku (tady jsem ji nepoužila, ale je ji možné použít místo švestek)
  • Ichigo daifuku
  • Dango (tady jsem ji nepoužila, ale je ji možné použít jako náplň/na přelití místo té divné omáčky)
  • Yatsuhashi
  • Mizu yokan
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Etsurin Etsurin | E-mail | Web | 18. dubna 2014 v 19:17 | Reagovat

děkuji ti za skvělý recept! ač anglicky umím, česky se to přeci jen čte lépe a navíc mám důkaz, že to někomu vyšlo :D
dnes večer dám máčet fazole a zítra se do toho pustím :3

2 Yutaka Komeko Yutaka Komeko | Web | 19. dubna 2014 v 17:45 | Reagovat

Také děkuji ^^.Doufám, že se podaří.

3 Miri Miri | 18. srpna 2015 v 23:25 | Reagovat

japonské recepty na JustOneCook - Japonské stránky o vaření.Hromada receptů. Překladač přeloží.Nebo v angličtině.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama