Srpen 2013

Ichigo daifuku

7. srpna 2013 v 21:38 | Yutaka Komeko |  Asijská a japonská sladká jídla a dezerty
Konbanwa mina-san!
Tak jsem se rozhodla přidat zase nějaký příspěvek.A překvapivě je o...jídle! :D
Vím, už je to trapné, ale nic lepšího na psaní asi nemám :"D.
Překládat se mi nechce, přeci jen je to náročnější...a moje překlady můžou být chybné...
Toto jsem se sestrou stvořila ještě za éry jahod...takže teď to není tolik aktuální no ^^".Ale pokud jahody někde seženete, můžete se do ichigo daifuku pustit!Nebo si to nechte na příští rok ;).
Daifuku je druh mochi-japonského "koláčku" z rýžové mouky.V překladu slovo "daifuku" znamená "velké štěstí".
Jahoda se japonsky řekne "ichigo", takže se jedná o daifuku s jahodami.Často se do ichigo daifuku dává i anko pasta, kterou jsem tam přidala i já.

Ingredience pro 6 větších daifuku:

  • 1 hrnek mochiko
  • 1/4 hrnku cukru
  • 2/3 hrnku vody
  • škrob (např. bramborový)
  • cca 6 jahod
  • [1/2 hrnku anko (asi 100 g)->recept tady]
(Ta divná šedavá věc je zmrzlá home-made anko :D...)

Postup:

[1) Každou jahodu (potřebujeme cca šest jahod) zabalíme do asi šestiny anko pasty.]

2) Smícháme mochiko, cukr a vodu (Pokud máte granulovanou mochiko, pořádně to rozmíchejte, ať tam nezbydou kousky.).

3) Nádobu s touto směsí překryjeme igelitovou fólií a ohříváme v mikrovlnné troubě na plný výkon asi 2 minuty.


4) Poté směs odkryjeme a zamícháme.Pokud směs není dostatečně hustá, dáme ji do mikrovlnné trouby (opět na plný výkon) na další minutu.

5) Těsto znovu zamícháme a necháme chvíli vychladnout.Pak ho poprášíme trochou škrobu (aby nelepilo).


6) Těsto rozdělíme na šest částí.Z každé části vytvoříme kuličku, kterou "splácneme" na placičku.Do placičky vložíme jahodu (nebo jahodu obalenou anko pastou) a "zabalíme" zpět do kuličky. (Je to docela makačka, protože to těsto si dělá, co chce.Doporučuji jednat rychle, jde to pak lépe.Při formování kuličky pečlivě smáčkněte okraje na spodní straně kuličky, pak to bude vypadat zvrchu estetičtěji :D...okay, neumím vysvětlovat -_-".) Během vytváření kuliček mějte ruce trochu "poškrobované", bude se to méně lepit.


A takto to vypadá hotové...->

Doba přípravy: 40 min
Obtížnost: 2/5 (Pokud pracujete pouze s jahodami bez anko, tak bych řekla tak 1/5 :D...)

Ganbatte!

Moje první pizza (podle Jamieho Olivera)

3. srpna 2013 v 20:32 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Jak začít...mám pocit, že z j-rock maniaka se stala domácí puťka :D.
Dobře, nikdy jsem nebyla do j-rocku úplně ulítlá, ale stejně.Baví mě prostě víc přidávat příspěvky o jídle xD.
[Zjistila jsem, že nejenom j-rock je hudba.Změnila jsem se.Už snesu i mainstream.Něco mám i ráda...třeba Trift Shop...nebo dubstep-SKRILLEX.A taky jsem začala mít ráda jiný než japonský rock ^^.Třeba Korn, Rammstein, Slipknot nebo čeští death-metalisti->Secret of darkness.Ale i nadále jsem j-rocku (a visual-kei) věrná a uznávám ho jako úžasnou hudbu :).Jen už to pro mě není to jediné, co dokážu poslouchat :D.Momentálně mezi své největší oblíbence řadím: the GazettE, Plastic Tree, LM.C, ONE OK ROCK,...atd.A taky jsem si zamilovala Konnayuki ♥.A Sunghu Jung :); jeho verzi "River flows in you" od Yirumy se snažím nějak napodobit na kytaru :"D.]
Tak dobře, přestanu kecat o úplně iném tématu -_-"...nuž tedy k mé pizze!
O povodně (není to aktuální recept :D) jsem se koukala na "Jamie vaří minutky" a zaujala mě jeho "rychlo-pizza" připravená částečně na pánvi.Její příprava by měla být rychlá, protože nemusí kynout-použijeme místo droždí kypřící prášek.
>>Vlastně to ani není japonský recept...fail -_-".Gomennasai...<<
Takže se tu s Vámi chci podělit o tento recept ;).

Ingredience na 1 pizzu:

  • 1 hrnek hladké mouky (asi 275 g)
  • 1,5 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 hrnku vody
  • špetka soli
  • 1 pol. lžíce olivového oleje
  • olivový olej na smažení

Na oblohu:

(Je to na Vás, jakou oblohu pro pizzu zvolíte, tady je jen moje jednoduchá inspirace...)
  • kečup+balsamico+česnek+bazalka (Áno, jsem barbar...na pravou italskou pizzu kečup nepatří...nu což, tahle není italská...:"D.)
  • rajčata pokrájená na plátky
  • šunka
  • sýr (eidam)
  • parmezán
  • bazalka
  • trocha olivového oleje

Postup:

1) Ručně nebo za pomoci kuchyňského robota smícháme mouku, kypřící prášek, sůl, olivový olej a postupně přidáváme vodu.


2) Pokud těsto moc lepí, přidáme mouku. (Já jí musela přidat opravdu hodně, aby se s ním dalo vůbec něco dělat :"D.)

3) Z těsta (které by mělo být pružné) vytvoříme kuličku, kterou na pomoučněném válu uválíme na placku o výšce 1 cm (ideálně by měla mít kruhový tvar).

4) Placku přehneme na čtvrtinu a přemístíme na pánev s trochou olivového oleje.


5) Pečte/smažte na středním-vyšším plameni asi 5 minut.Na těstě by se měly začít objevovat bublinky. (U pečení se musíte řídit docela instinktivně, protože sama moc nevím, jak dlouho jsem to pekla.Když mi to přišlo upečené, prostě jsem to vypla a bylo to :D.) Těsto "napatlejte" základem pro Vaši pizzu (já použila barbarsky kečup) a přidejte vše ostatní, co na ní chcete mít.


6) Pak dejte pizzu ještě na 5 minut pod grill do trouby.


Doba přípravy: 25 min (cca)
Obtížnost: 3/5

Doufám, že pokud tuhle pizzu zkusíte, tak se Vám podle mého blbého návodu alespoň trochu podaří :D.Ta moje byla sice trochu tužší, ale na chuť moc dobrá :).

Manjyu (japonská sladkost) - 2 varianty

2. srpna 2013 v 23:06 | Yutaka Komeko |  Asijská a japonská sladká jídla a dezerty
Ohayou!
Dnes jsem měla vážně chuť si zkusit "ukuchtit" něco japonského!
Takže mi moje kamarádka Týna-chan pomohla a společně jsme podle tohohle receptu v naší upravené verzi (která bude samozřejmě následovat ^^) vytvořily manjyu!
Promiňte nejsem si jistá, jestli je správně výryz "manjyu" nebo "manjū". -_-"
Manjyu jsou japonské kuličky z (např. pšeničné) mouky plněné nejčastěji sladkou fazolovou pastou anko.
Druhou verzi manjyu najdete pod prvním článkem ;).

Verze 1:

I u tohoto receptu mi scházela anko, takže jsme ji nahradily čokoládou ^^.V Japonsku je to oblíbená sladkost :).
Mně osobně to připomíná naše české kynuté knedlíky s tím rozdílem, že manjyu jsou pečené.Nejsou moc výrazné a dost tvrdé, ale zkuste je ;).Myslím, že s anko by byly lepší.
Já je zkusila vyrobit ve třech variantách (kakaové, světlé s vanilkovým aroma, matcha s citrónovým aroma) a se dvěma druhy čokolády (bílou a hořkou).Každopádně různé variace jsou jen a jen na Vás ^^.Klasika je bohužel v japonské kuchyni anko, která je drahá, ale chutná dobře ^^.Mám v plánu si ji vyrobit, takže se těšte na pořádnou patlanici :D.Ale to až někdy příště...->6/4/2013 recept na anko.
Původní recept tady.

Ingredience pro 20 manjyu: (verze 1.)

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 4 polévkové lžíce kypřicího prášku
  • 1/4 hrnku cukru
  • 2/3 hrnku teplé vody
  • 1/2 tabulky bílé čokolády (50 g)
  • 1/2 tabulky hořké čokolády (50 g)
  • (kakao, matcha prášek, vanilkové a citronové aroma pro zbarvení a lepší chuť ^^)

Postup:

1) Obě mouky smíchejte s práškem do pečiva, cukrem a teplou vodou.

2) Rukama vypracujte měkké těsto.

3) Můžete ho rozdělit na 3 části.My do jedné daly kakao, do druhé vanilkové aroma a do třetí matcha a citrónové aroma.

4) Rozdělte všechno těsto (všechny třetiny) na cca 20 dílků (Budete mít od každého druhu asi 7 kousků.) .Záleží na tom, jak velké kuličky chcete ^^.

5) Z dílků tvořte kuličky.Každou kuličku pak rukou "splácněte" na placičku.Do placičky dejte čtvereček (nebo jeho polovinu, záleží na tom, jak velké kusy Vaše čokoláda má...) čokolády, zabalte a vytvořte rukama kuličku.

6) Kuličky pokládejte na plech s pečícím papírem v menších rozestupech.

7) Pečte v troubě na 180 stupňů asi 15 minut.

[8) Můžete poprášit moučkovým cukrem.]

(Nebuďte smutní, pokud Vám kuličky trochu prasknou a vyteče čokoláda...stejně s tím nic dělat nejde :D.)

(syrové)

(pečené)


Tady menší popis, protože nejde téměř vůbec poznat, které jsou které:
Ty v hnědém kolečku jsou s kakaem.
Ty v zeleném kolečku jsou s matcha a citrónovým aroma (Měly být zelené, ale nevyšlo to :D.).
Ty v žlutém kolečku jsou s vanilkovým aroma.
Oba druhy čokolády jsou rozmístěny různě, někde jsem dala i půl čtverečku hořké a půl čtverečku bílé...


(Vlevo kakaový, uprostřed matcha s citrónem a vpravo vanilkový.)




Ganbate minna!

Doba přípravy: 1 hod (Opět to berte s nadhledem :3...)
Obtížnost: 2/5


Verze 2:

Tato verze mi připadala chutější :).Připomínalo mi to linecké těsto.A nebylo to jako z kamene :D.Jen se to dost drobilo, ale to možná bylo tou bezlepkovou moukou...

Ingredience pro 10 manjyu: (verze 2.)

  • 1 + 1/4 hrnku mouky (Já použila bezlepkovou, samokypřicí; při normální výživě bych doporučila pšeničnou polohrubou, v receptu nic o kypřidlech nebylo, takže bych ho tam nedávala...)
  • 1/2 hrnku změklého másla (Pokud se bude těsto drolit, přidejte ještě trochu másla.) + máslo pro potření plechu/pečicího papíru
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 vejce (pro namazání->lesk)
  • náplň: např. 100 g anko pasty (V receptu, kterým jsem se řídila, psali 130 g, ale řekla bych, že tohle množství stačí.)
  • (na ozdobu: např. čokoládová srdíčka)
(Ta divná ošklivá věc je anko :DD.)

Postup:

1)Troubu předehřejeme na 175 stupňů, pečící papír nebo plech potřeme máslem.

2) Z mouky, másla a cukru vytvoříme měkké těsto. (Můžeme použít mixér.)


3) Z těsta tvoříme placičky, na které dámě trochu anko a vytvoříme kuličku.


4) Kuličky dáme na plech (s pečícím papírem nebo bez).

5) Rozkvedláme vejce a kuličky pomažeme (např. péřovou mašlovačkou).


[6) Manjyu můžeme ozdobit-např. čokoládovými srdíčky.]

7) Pečeme 40 min na 175 stupňů. (Možná bude stačit i kratší doba ;).)



Doba přípravy: 1 hod (Opět to berte s nadhledem :3...)
Obtížnost: 2/5

Tak to je asi vše :).Itadakimasu yo~!

Tuňákové placičky

1. srpna 2013 v 22:22 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Po extrémně dlouhé přestávce od psaní nezajímavých článků se vracím! (Psát další nezajímavé články :"D...)
Buďme upřímní, nepsala jsem, protože se mi prostě nechtělo.
Půlku letních prázdnin máme za sebou a ještě pořád tu není žádný letní článek.
Takže bych se s Vámi chtěla podělit o recept na (podle mého názoru) moc dobré tuňákové placičky.Není to asi moc japonské jídlo, ale doufám, že nikdo není zásadně proti...a pokud ano, ignorujte to a neukamenujte mě :P.
Tento recept poslouží například jako nápad na rychlou a jednoduchou večeři.Hlavní ingrediencí je tuňák v konzervě.
To byl můj první problém.Všude jsem četla, že na tento typ receptu se používá tuňák ve vlastní šťávě.Ale já použila toho v olivovém oleji a nedopadlo to špatně (ノ^_^)ノ.

Tady jsou ingredience, které jsem použila:


(UPOZORNĚNÍ!!!-pod krycím jménem "instantní nápoj" se skrývá home-made strouhanka xD...)

Ingredience (na 3 placičky-což je v mém případě 1,5 porce) :


  • 1 malá tuňáková konzerva (ve vlastní šťávě/olivovém oleji)
  • 1/2 jarní cibulky (nakrájené na kolečka)
  • asi 2 pol. lžíce nasekaných libovolných bylinek (já použila bazalku a pažitku)
  • 1/2 vejce (nevěděla jsem, jak to napsat, protože se nespotřebuje celé :D...já ze zbytku udělala nano-porci míchaných vajíček...)
  • trochu wasabi nebo hořčice na ochucení (není nutno přidávat)
  • asi 1 pol. lžíce strouhanky
  • asi 1 pol. lžíce parmezánu
  • olivový olej na smažení
  • sůl, pepř

Postup:

1) Tuňáka rozmělníme vidličkou.

2) Přidáme bylinky, cibulku, strouhanku, parmezán, wasabi/hořčici, sůl a pepř.


3) Vajíčko rozkvedláme a cca 1/2 přilijeme ke vzniklé směsi.Jde pouze o to, aby "těsto" nebylo příliš řídké.Z takto vzniklého těsta by měly jít tvořit "placičky".Když bude moc řídké, přidáme strouhanku/parmezán.

4) Vytvoříme placičky (na velikosti nezáleží, ale já je dělala v průměru asi 5 cm velké), které osmažíme na olivovém oleji na pánvi.(Ten, kdo použil tuňáka v oleji, už na smažení moc oleje potřebovat nebude ;).)


A tady jsou už hotové."Konzumovala" jsem je s wasabi :D.


Obtížnost: 1/5
Potřebný čas: 20 min (Berte s nadhledem.)

Ganbate ne, mina-san!Doufám, že se Vám moje verze tuňákových placiček alespoň trochu líbí (a chutná) .