Manjyu (japonská sladkost) - 2 varianty

2. srpna 2013 v 23:06 | Yutaka Komeko |  Asijská a japonská sladká jídla a dezerty
Ohayou!
Dnes jsem měla vážně chuť si zkusit "ukuchtit" něco japonského!
Takže mi moje kamarádka Týna-chan pomohla a společně jsme podle tohohle receptu v naší upravené verzi (která bude samozřejmě následovat ^^) vytvořily manjyu!
Promiňte nejsem si jistá, jestli je správně výryz "manjyu" nebo "manjū". -_-"
Manjyu jsou japonské kuličky z (např. pšeničné) mouky plněné nejčastěji sladkou fazolovou pastou anko.
Druhou verzi manjyu najdete pod prvním článkem ;).

Verze 1:

I u tohoto receptu mi scházela anko, takže jsme ji nahradily čokoládou ^^.V Japonsku je to oblíbená sladkost :).
Mně osobně to připomíná naše české kynuté knedlíky s tím rozdílem, že manjyu jsou pečené.Nejsou moc výrazné a dost tvrdé, ale zkuste je ;).Myslím, že s anko by byly lepší.
Já je zkusila vyrobit ve třech variantách (kakaové, světlé s vanilkovým aroma, matcha s citrónovým aroma) a se dvěma druhy čokolády (bílou a hořkou).Každopádně různé variace jsou jen a jen na Vás ^^.Klasika je bohužel v japonské kuchyni anko, která je drahá, ale chutná dobře ^^.Mám v plánu si ji vyrobit, takže se těšte na pořádnou patlanici :D.Ale to až někdy příště...->6/4/2013 recept na anko.
Původní recept tady.

Ingredience pro 20 manjyu: (verze 1.)

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 4 polévkové lžíce kypřicího prášku
  • 1/4 hrnku cukru
  • 2/3 hrnku teplé vody
  • 1/2 tabulky bílé čokolády (50 g)
  • 1/2 tabulky hořké čokolády (50 g)
  • (kakao, matcha prášek, vanilkové a citronové aroma pro zbarvení a lepší chuť ^^)

Postup:

1) Obě mouky smíchejte s práškem do pečiva, cukrem a teplou vodou.

2) Rukama vypracujte měkké těsto.

3) Můžete ho rozdělit na 3 části.My do jedné daly kakao, do druhé vanilkové aroma a do třetí matcha a citrónové aroma.

4) Rozdělte všechno těsto (všechny třetiny) na cca 20 dílků (Budete mít od každého druhu asi 7 kousků.) .Záleží na tom, jak velké kuličky chcete ^^.

5) Z dílků tvořte kuličky.Každou kuličku pak rukou "splácněte" na placičku.Do placičky dejte čtvereček (nebo jeho polovinu, záleží na tom, jak velké kusy Vaše čokoláda má...) čokolády, zabalte a vytvořte rukama kuličku.

6) Kuličky pokládejte na plech s pečícím papírem v menších rozestupech.

7) Pečte v troubě na 180 stupňů asi 15 minut.

[8) Můžete poprášit moučkovým cukrem.]

(Nebuďte smutní, pokud Vám kuličky trochu prasknou a vyteče čokoláda...stejně s tím nic dělat nejde :D.)

(syrové)

(pečené)


Tady menší popis, protože nejde téměř vůbec poznat, které jsou které:
Ty v hnědém kolečku jsou s kakaem.
Ty v zeleném kolečku jsou s matcha a citrónovým aroma (Měly být zelené, ale nevyšlo to :D.).
Ty v žlutém kolečku jsou s vanilkovým aroma.
Oba druhy čokolády jsou rozmístěny různě, někde jsem dala i půl čtverečku hořké a půl čtverečku bílé...


(Vlevo kakaový, uprostřed matcha s citrónem a vpravo vanilkový.)




Ganbate minna!

Doba přípravy: 1 hod (Opět to berte s nadhledem :3...)
Obtížnost: 2/5


Verze 2:

Tato verze mi připadala chutější :).Připomínalo mi to linecké těsto.A nebylo to jako z kamene :D.Jen se to dost drobilo, ale to možná bylo tou bezlepkovou moukou...

Ingredience pro 10 manjyu: (verze 2.)

  • 1 + 1/4 hrnku mouky (Já použila bezlepkovou, samokypřicí; při normální výživě bych doporučila pšeničnou polohrubou, v receptu nic o kypřidlech nebylo, takže bych ho tam nedávala...)
  • 1/2 hrnku změklého másla (Pokud se bude těsto drolit, přidejte ještě trochu másla.) + máslo pro potření plechu/pečicího papíru
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 vejce (pro namazání->lesk)
  • náplň: např. 100 g anko pasty (V receptu, kterým jsem se řídila, psali 130 g, ale řekla bych, že tohle množství stačí.)
  • (na ozdobu: např. čokoládová srdíčka)
(Ta divná ošklivá věc je anko :DD.)

Postup:

1)Troubu předehřejeme na 175 stupňů, pečící papír nebo plech potřeme máslem.

2) Z mouky, másla a cukru vytvoříme měkké těsto. (Můžeme použít mixér.)


3) Z těsta tvoříme placičky, na které dámě trochu anko a vytvoříme kuličku.


4) Kuličky dáme na plech (s pečícím papírem nebo bez).

5) Rozkvedláme vejce a kuličky pomažeme (např. péřovou mašlovačkou).


[6) Manjyu můžeme ozdobit-např. čokoládovými srdíčky.]

7) Pečeme 40 min na 175 stupňů. (Možná bude stačit i kratší doba ;).)



Doba přípravy: 1 hod (Opět to berte s nadhledem :3...)
Obtížnost: 2/5

Tak to je asi vše :).Itadakimasu yo~!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Masa Masa | E-mail | Web | 20. března 2013 v 19:01 | Reagovat

Byli výborné ^^, dobře jsme je udělaly ^^ .. a prosím mohla by si mě označovat jinou přezdívkou než Týna-chan? ("≖ ‸ ≖`)

2 Yutaka Komeko Yutaka Komeko | Web | 22. března 2013 v 18:27 | Reagovat

ale jak? :D
no, našla jsem jednu bez čokolády >_<" :D
as by se hodilo napsat, že je potřeba víc kypřícího prášku...:D
byly dost tvrdý :P

3 Masa Masa | E-mail | 16. dubna 2013 v 17:23 | Reagovat

[2]: Kypřící prášek tomu pomuže? .. to jsem nevěděla :D díky :D

4 Yutaka Komeko Yutaka Komeko | Web | 21. dubna 2013 v 17:45 | Reagovat

To myslíš ironicky? :D Pomůže, snad.Mělo by to být nadýchanější, a tudíž i měkčí ;)

5 naty naty | E-mail | 15. května 2014 v 18:50 | Reagovat

:-D

6 SergiooM SergiooM | E-mail | 17. ledna 2017 v 8:48 | Reagovat

I found this page on 11th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it is not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Just search for:  pandatsor's tools

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama