Březen 2014

Rychlá pizza

30. března 2014 v 15:29 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Ohayou~!
Zde je recept na pizzu, kterou jsem si udělala kdysi k obědu.
Je jasnější a přesnější než ten minulý recept na pizzu, který tu je.
Až na trochu spálený pórek mi moc chutnala ^^.
Zdroj zde.

Ingredience na 1 menší pizzu:

(pro mě asi 2 porce, ale pro větší jedlíky jen 1)

Těsto:
  • 150 g hladké mouky (Celkem budete potřebovat spíše cca 200 g.Protože se po přidání vody musí těsto přestat lepit a na to použijete právě mouku...ale z začátku tam prostě dejte jen 150 g :D.Pro zdravější verzi pizzy nahraďte 1/2 moukou cereální.)
  • 1/2 lžičky instantního droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžíce (=cca 1 lžička) olivového oleje

Obloha:

Fantazii se meze nekladou...Já většinou tvořím podle toho, "co dům dal".Zde jsou mnou použité ingredience:

  • kečup+balzamikový ocet+česnek+bazalka (Ano, znovu barbařím, klidně použijte rajčatový protlak...)
  • šunka
  • olivy (já použila olivy plněné pomerančem, kterému nikomu kromě mě nechutnají xD)
  • sušená rajčata (klidně použijte čerstvá)
  • parmazán
  • pórek
  • eidam (nebo jiný sýr)

Postup:

1) Vytvořte základ : Nasypte dané množství mouky do mísy a vmíchejte do ní droždí a sůl.

2) Přilijte 200 ml teplé vody a olivový olej.Zpracujte těsto vařečkou tak, aby vzniklo měkké a docela vlhké těsto.

3) Těsto přemistěte na pomoučněný povrch a hněťte po dobu 5-ti minut.Až je těsto hladké a nelepí, přikryjte ho v míse utěrkou a dejte stranou.Těsto můžete, ale nemusíte nechat kynout, není to podstatné.

4) Mezitm si připravte suroviny.

5) Z těsta na pomoučněném povrchu vytvořte kruh o průměru 25 cm.Pokud jste těsto nechali kynout, před "tvarováním" ho ještě trochu prohněťte.

6) Když je těsto dostatečně slabé, přemístěte ho na plech s pečícím papírem.

7) Těsto libovolně ozdobte. (Ale pórek nebo např. lístky bazalky přidávejte až cca 4 min před koncem pečení!)

8) Pečte v troubě předehřáté na 240 stupňů C (v horkovzdušné na 220 stupňů C, plyn na 8).

9) Po upečení můžete na povrch přidat ještě trochu olivového oleje.


Na tuto pizzu jsem použila trochu jiné ingredience, než jsou uvedeny v receptu - jedná se o pizzu na pravém obrázku níže.
















Pizza nalevo je připravena z výše zmíněných ingrediencí.
Mouka, z které je připraveno těsto pro pizzu na pravé straně byla z poloviny nahrazena cereální moukou.Na pizze je stejně připravený "kečup", rajčata, sušená šunka, cuketa, kukuřice, pŕek a parmazán.

Doba přípravy: 25 min + 10 min pečení (celkem 35 min)
Obtížnost: 2/5

Ganbate~~~

Mrkvový dort - Carrot cake (bezlepkový)

30. března 2014 v 15:26 | Yutaka Komeko |  Slavnostnější dezerty
Ohayou~!
Jak už je to dlouho, co jsem naposledy přidala něco nověho? o.O
Vlastně mám hodně práce do školy...Takže se omlouvám (pokud to tedy někomu vadilo :D).
Tak kdybyste náhodou měli zájem, tady je recept na mrkvový (bezlepkový) dort, který jsem dělala (společně se sestrou) tátovi k narozeninám.Během pečení trochu popraskal, ale to se dalo vylepšit krémem.Povedl se ^^.
V nejbližší době bych ráda přidala i pár videí z koncertu Miyaviho, na kterém jsem byla 26.3.2014 v Berlíně, takže pokud ho máte rádi tak jako já, můžete se (asi) těšit :).

Ingredience:


I.KORPUS :
  • 4 vejce
  • 1 hrnek oleje
  • 3 hrnky hladké mouky (pro bezlepkovou variantu použijte směs libovolných druhů mouky-já použila asi 1/2 hrnku kaštanové, 1/2 hrnku pohankové, 1/2 hrnku jizerky, 3/2 hrnku schar...ale už si nejsem úplně jistá)
  • 3/2 hrnku cukru (nakombinovala jsem hnědý třtinový s bílým)
  • 2 hrnky nastrouhané mrkve
  • 1/2 hrnku mletých ořechů + 1/2 hrnku sekaných ořechů (třeba vlašských)
  • 1 lžička jedlé sody + 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli

II.KRÉM :
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 400 g lučiny
  • 125 g polotučného tvarohu (nebo 525 g lučiny-já použila tvaroh, protože jsem lučiny měla málo)

III. OSTATNÍ :
  • máslo + strouhaný kokos (na vymazání a vysypání formy)
  • džem (nejlépe broskvový nebo meruňkový)
  • cca 150 g marcipánu (popř. + sušené mléko a kakao, pokud chcete mít marcipán bílý a hnědý jako já)

Postup :

1) Smíchejte dohromady mouku s kypřícím práškem a jedlou sodou, ořechy a skořicí.

2) V jiné míse ušlehejte celá vajíčka s cukrem, olejem a špetkou soli.

3) Do mokré směsi postupně přidávejte směs suchou, až vznikne hladké tužší těsto.

4) Do těsta přidejte mrkev.

5) Těsto přemístíme do dortové formy vymazané máslem a vysypané kokosem.

6) Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 45 min.

7) Příprava krému : Uřete máslo s cukrem.Postupně přidejte lučinu a tvaroh.

8) Po upečení nechte dort důkladně vychladnout.Teprve úplně vychladlý dort podélně rozřízneme buď na dva nebo na tři díly.

9) Jednotlivé části pomažeme trochou džemu a následně vrstvou krému.

10) Dort "sestavíme" dohromady a celý pomažeme krémem.Pokud nevíte (taky jsem to donedávna nevěděla-nesmějte se mi, prosím), pokud chcete mít dort hezky uhlazený, namočte nůž do horké vody.

11) Dort libovolně ozdobte.Můžete, tak jako já, použít kombinaci dvou barev marcipánových kuliček (domácí výroba :D).



Doba přípravy: cca 3 hod (to je odhad -_-)
Obtížnost: 3/5

Ganbate ^^.

(Pseudo)Ramen pro amatéry (bez masa)

30. března 2014 v 15:21 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Ohayou~!
Už jednou jsem zkoušela něco, co by zdánlivě mohlo připomínat ramen - japonskou nudlovou polévku.Ale nebyla to žádná hitparáda, tak jsem to jen snědla a raději žádný recept nepřidala.
Tentokrát jsem si ale docela pochutnala.Nechci tvrdit, že se jedná vyloženě o ramen, ale když se na to podíváte, trochu ho to připomíná :D.Pokud se Vám to nějak hodě nelíbí, nechte si to pro sebe, ať mám ze sebe alespoň trochu dobrý pocit xD.
A ještě jedna poznámka - nepoužila jsem žádné maso, takže je to tak trochu vegetariánské.

Ingredience pro 2 porce:

  • kořenová zelenina (já jsem použila cca 1/2 střední mrkve + 1/2 malé petržele + kousek celeru)
  • 1 malá cibule
  • pórek (asi 5 cm)/jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • máslo/olej (na smažení zeleniny do vývaru)
  • 0,5 l vody
  • 2 sušené shiitake
  • miso pasta (já použila 1 balíček instantního misa)
  • 240 g uvařených nudlí (soba/udon/mie/jakékoliv "čínské" nudle)
  • na ochucení nudlí : sušený česnek, sladká sójová omáčka
  • 1 vejce
  • sůl, chilli




Postup:

I.VÝVAR

1) Kořenovou zeleninu nastrouháme/nakrájíme na slabá kolečka (nebo v případě celeru kousky), cibuli nakrájíme.Pakliže strouháme, kousek mrkve si necháme stranou.

2) V menším hrnci na rozehřátém tuku trochu osmažíme (podusíme) výše zmíněnou zeleninu a poté podlijeme vodou.

3) Osolíme (nebo přidáme slanou sójovou omáčku), přidáme na špičku kávové lžičky chilli.

4) Vaříme minimálně 15 minut (já připravovala ostatní suroviny do ramenu, takže jsem vývar vařila asi 60 min).V posledních pěti minutách vaření přivedeme k varu a přidáme miso a shiitake.Přidáme 3/4 množství připraveného pórku (do už nevroucí vody) a mrkev, kterou jsme ušetřili v bodě č.1 nakrájíme na kolečka a přidáme do vývaru také.

II."OBLOHA"

1) Vajíčko uvaříme v mírně osolené vodě natvrdo (10 min).

2) Shiitake dáme máčet podle návodu na obalu.

3) Nudle uvaříme podle návodu.Hotové nudle můžeme ochutit česnekem a sladkou sójovou omáčku. (Napadlo mě, že by možná bylo dobré je i trochu osmažit-příště to zkusím a dám vědět!)

4) Zbylý pórek nakrájime na slabá kolečka.

Do misky dáme 1/2 těstovin, 1/2 vejce, 1/2 syrového pórku a přelijeme 1/2 vývaru.(Pro porci č.2 postup zopakujeme :P.)


Doba přípravy: 1 hod
Obtížnost: 2/5

Ganbate~