Květen 2014

Mizu yokan

11. května 2014 v 16:44 | Yutaka Komeko |  Asijská a japonská sladká jídla a dezerty
Konečně zase jednou přidávám recept na wagashi - tentokrát to bude mizu yokan.
Mizu yokan je obměna běžného yokan(=sladké želé z fazolek azuki nebo z anko-azuki pasty)."Mizu" znamená v japonštině voda, takže se jedná o verzi s použitím vyššího množství vody, než je obvyklé.
Je to...zajímavé :D.Prostě nečekejte žádný klasický dezert.Yokan chutná po anko pastě-tudíž po azuki fazolích.Pokud máte rádi anko, vyzkoušejte :).Mně to přišlo docela dobré, ale pochutnám si více na jiných zákuscích.
Zde najdete původní recept v angličtině.

Ingredience pro 4 porce:

  • 200 g anko (recept tady)
  • 150 ml vody
  • 1 čajová lžička agaru
  • špetka soli

Postup

1) Smícháme v hrnci vodu s agarem a dobře promícháme.Přivedeme k varu a vaříme po dobu 2 minut. (Nebo agar použijte tak, jak se to píše na balení s agarem-v mém případě se, pokud se nepletu, měla voda s agarem vařit pouze 1 minutu, záleží na výrobci...)

2) Sundáme z ohně a přidáme anko, zamícháme.

3) Přidáme špetku soli, zamícháme.

4) Hmotu nalijeme do libovolných formiček (já použila silikonové formy na muffiny) nebo do pekáčku a dáme na 1-2 hodiny do lednice.

5) Po výše zmíněné době můžeme yokan vyklopit z formiček nebo řezat na kostičky.



Přemýšlela jsem, které pozadí se k yokanu hodí více - ty stromy nebo to červené? :D Promiňte, jen mě štvalo, že samo o sobě to vypadalo dost fádně, tak jsem to chtěla alespoň trochu vylepšit xD...Omlouvám se všem lepším fotografům -_-".

Potřebný čas: 5 min + 1-2 hod tuhnutí (celkem 65-125 min)
Obtížnost: 1/5

Ganbate!

Dýňové muffiny

10. května 2014 v 12:37 | Yutaka Komeko |  K odpolední kávičce
Ohayou,
je spousta článků,které mám v plánu přidat, ale v poslednídobě se mi nějak nechtělo...
Tak sem dnes přidám alespoň recept na dobré muffiny z dýně hokkaido.Takže by se to teoreticky dalo nazvat i japonským receptem, když jsem použila tu japonskou dýni :D (která ovšem vyrostla na české zahradě...).Dobře, není to zrovna typický japonský recept -_-...ale možná v Japonsku dělají dýňové muffiny taky.
Můžete je, jako já, ozdobit citrónovou polevou ^^.

Ingredience pro 12 kusů

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1/3 - 1/2 hrnku hnědého cukru
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky zázvoru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 5 lžic másla (pokusím se co nejdříve přidat hmotnost v gramech)
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 hrnek dýňového pyré (vysvětlení viz postup; z cca 1 menší dýně hokkaido)
  • 6 lžic mletých ořechů (např. vlašských)
  • 1/2 hrnku rozinek

Postup

1) Příprava dýňového pyré : Cca 1 menší dýni omyjeme, vydlabeme, nakrájíme na hranolky a pečeme 45 min na 200
stupňů C.

2) Dýni necháme trochu vychladnout a poté ji oloupeme a rozmačkáme vidličkou.

3) V jedné míse utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce.

4) V další míse smícháme suché ingredience : mouku, vločky, prášek do pečiva, ořechy, rozinky, koření a sůl.

5) Do máslové hmoty postupně přidáme hmotu moučnou a hrnek dýňového pyré.Přidáme také mléko.

6) Vzniklým těstem plníme formy na muffiny (já preferuji ty silikonové) a pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů (máme horkovzdušnou troubu - tudíž v normální cca na 180-185 stupňů C) 15-20 min.

7) Hotové muffiny můžeme přelít citrónovou cukrovou polevou.



Doba přípravy: 50 min pyré + 15 min těsto + 15-20 min pečení (celkem 80-85 min = 1 hod + 20-25 min)
Obtížnost: 2/5

Ganbate~