Konbanwa, ano, opravdu už od Velikonoc uteklo dost času, ale bohužel recept na beránka přidávám až teď.Ale přecijen je to těsto, z kterého půjde stejně tak dobře udělat vláčná bábovka, takže není nutné, aby jste jej pekli ve formě na beránka.
Beránek je trochu mastnější (jedná se o třené těsto), ale to je docela žádoucí, protože by se jinak rozpadal.Tento šel krásně vyklopit, ani jedno ouško se mu neulomilo.Použila jsem silikonovou větší formu a těsto mi na ni vyšlo úplně akorát.
Pokud Vás zajímá původní recept, klikněte zde.
Ingredience:
I.TĚSTO:
- 200 g másla
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 350 g mouky: 1/2 běžné polohrubé + 1/2 cereální (když použijete jen obyčejnou mouku, nic nezkazíte, ale já to chtěla mít "zdravější")
- 1 kypřicí prášek
- 250 ml mléka
- 1 lžička pomerančové/citronové kůry (nastrouhané)
- kandované ovoce, sušené ovoce, oříšky, čokoláda (záleží na Vaší chuti, co a kolik čeho použijete)
II.NA OZDOBU:
- očička - rozinky, nutella
- moučkový cukr
Postup:
1) Změklé máslo utřeme s normálním a vanilkovým cukrem.
2) Do vzniklé hmoty postupně přidáme celá vejce a utřeme.
3) Smícháme mouku s kypřicím práškem a pomerančovou (citronovou) kůrou, rozinkami, kandovaným ovocem, čokoládou atd., rovněž ji přidáme do těsta.
4) Nakonec přidáme mléko a vytvoříme hladké těsto.
5) Těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy.Jak jsem již zmiňovala, můžete použít jakoukoliv formu, těsto vystačí na jednoho většího beránka, takže odhaduji že cca i na jednu větší bábovku ^_~.
6) Pečeme 60 min v troubě vyhřáté na 160 stupňů C.
7) Po upečení beránka (eventuelně bábovku) necháme vychladnout a vyklopíme.Posypeme moučkovým cukrem.Očička vytvoříme z rozinek, které přilepíme např. nutelou.


Doba přípravy: 25 min + 60 min pečení (celkem 85 min = 1 hod 25 min)
Obtížnost: 2/5
Ganbate~