Červen 2014

Biskupský beránek

28. června 2014 v 22:01 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Konbanwa, ano, opravdu už od Velikonoc uteklo dost času, ale bohužel recept na beránka přidávám až teď.Ale přecijen je to těsto, z kterého půjde stejně tak dobře udělat vláčná bábovka, takže není nutné, aby jste jej pekli ve formě na beránka.
Beránek je trochu mastnější (jedná se o třené těsto), ale to je docela žádoucí, protože by se jinak rozpadal.Tento šel krásně vyklopit, ani jedno ouško se mu neulomilo.Použila jsem silikonovou větší formu a těsto mi na ni vyšlo úplně akorát.
Pokud Vás zajímá původní recept, klikněte zde.


Ingredience:

I.TĚSTO:
  • 200 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 350 g mouky: 1/2 běžné polohrubé + 1/2 cereální (když použijete jen obyčejnou mouku, nic nezkazíte, ale já to chtěla mít "zdravější")
  • 1 kypřicí prášek
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička pomerančové/citronové kůry (nastrouhané)
  • kandované ovoce, sušené ovoce, oříšky, čokoláda (záleží na Vaší chuti, co a kolik čeho použijete)


II.NA OZDOBU:
  • očička - rozinky, nutella
  • moučkový cukr

Postup:
1) Změklé máslo utřeme s normálním a vanilkovým cukrem.

2) Do vzniklé hmoty postupně přidáme celá vejce a utřeme.

3) Smícháme mouku s kypřicím práškem a pomerančovou (citronovou) kůrou, rozinkami, kandovaným ovocem, čokoládou atd., rovněž ji přidáme do těsta.

4) Nakonec přidáme mléko a vytvoříme hladké těsto.

5) Těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy.Jak jsem již zmiňovala, můžete použít jakoukoliv formu, těsto vystačí na jednoho většího beránka, takže odhaduji že cca i na jednu větší bábovku ^_~.

6) Pečeme 60 min v troubě vyhřáté na 160 stupňů C.

7) Po upečení beránka (eventuelně bábovku) necháme vychladnout a vyklopíme.Posypeme moučkovým cukrem.Očička vytvoříme z rozinek, které přilepíme např. nutelou.



Doba přípravy: 25 min + 60 min pečení (celkem 85 min = 1 hod 25 min)
Obtížnost: 2/5

Ganbate~

Ryutaro Arimura

21. června 2014 v 22:59 | Yutaka Komeko |  Plastic Tree
Nějaké informace o Ryutarovi:

Jméno: 有村竜太朗 (Arimura Ryutaro)
Kapela: Plastic Tree (zpěv a druhá kytara)
Datum narození: 6.března 1973
Krevní skupina: AB


Ano, Ryutaro, ten úžasný zpěvák Plastic Tree.To je on.


Arimura Ryutaro se narodil 6.června 1973 ve městě Chiba v Japonsku.Svou potřebu být sám si vytvořil již v nízkém věku, protože prodělával vratký život kvůli neustálemu stěhování a měnění škol.Navazování přátelství pro něj bylo těžké, poněvadž nikdy nezůstal na jednom místě po dělší časový úsek.Jeho zvláštní dialekt mu také způsobil výsměch ze strany spolužáků.Avšak Ryutaro našel společnost díky svému zájmu a lásce ke zvířatům.Dobrovolně krmíval třídní zvířátka a dokonce k nim mluvil.

Během nižší střední školy se začal velmi zajímat o hudbu.V posledním roce střední školy se stal součástí své první kapely band boom.I přes svou vášen k hudbě byl však neschopen se dostat dál ve vystupování kvůli svému strachu z pódia.


V 90.letech potkal Akiru Nakayamu (který se později stal kytaristou Plastic Tree) a společně hráli ve skupinách RELIGION MIX a DROP´IN SHOP LIFTERS, které se časem rozpadly a Ryutaro se cítil dobře při dělání určité samostatné práce.Pracoval jako brigádník, aby se uživil, ale pokračoval také v hledání skladatele písní, díky kterému by mohl zpívat.Takto to bylo do té doby, než potkal Takashiho Hasegawu.Takashi byl rovněž ctižádostivý hudebník, který už hrál v kapele, a Ryutaro ho velmi obdivoval pro jeho styl a chtěl s ním pracovat.Přátelství mezi nimi začalo okamžitě fungovat kvůli tomu, že měli mnoho společného, např. filmové a hudební zájmy.Společně v prosinci 1993 založili CAM-FLAGE, později se připojil kamarád Akira z předchozí kapely a bubeník jménem Koji.Ten byl poté v září 1994 nahrazen Shinem.Jejich první minialbum bylo vydáno v prosinci 1993 pod novým názvem jejich kapely - Plastic Tree.


Ryutarovi se líbí poezie a jeho láska k ní v jeho textech velmi převažuje.Zahraniční muzika, např. západní nebo britský pop (THE CURE, The Smiths)má na jeho tvorbu značný vliv.Hudbu považuje za svůj jediný koníček, ale přeje si více cestovat.Ryutaro zbožňuje své fanoušky a je vždy šťastný, když slyší, že si lidé užívají jeho hudbu.Není až tak zdrženlivý, že by se někdy nezasmál nebo něřekl vtip, ale jeho slova a činy jsou velmi slušná.


Ryutarovy andělské ódy umožňují napsat hudbu až po textu "...Psával jsem je do mého zápisníku.V hlavě mám jasné obrazy toho, co chci napsat, a aranžuji to do písní, které mi ostatní členovék přinesou nebo do těch, které stvořím já, na základě tématu, kterému se chci věnovat.Nemohu říci kdy, ale když píšu, tak píšu hodně a když nepíšu, tak nepíšu vážně vůbec nic.Nezáleží na tom...jestli se zrovna koupu (smích), jedu vlakem nebo autem, chystám se spát.Shromažďuji slova a vkládám je do muziky, měníc slova v texty, což často dělám v posteli (smích)." Ryutaro se také více stará o to, co píseň vyjadřuje než o žánr, pod který by mohla spadat. "Myslím si, že hlas je živoucí bytost...Nejdůležitější je, zda dokážu předat mé rozličné emoce a srdce publiku, takže se tolik nestarám o rytmus či intenzitu.


Ryutaro není nikdy úplně šťastný, pokud nepracuje s hudbou.Plastic Tree pokládá za svou rodinu a vzhledem k tomu, že se jejich kapela stává známější i v zahraničí, doufá, že budou podnikat i více zahraničních turné a navštěvovat rodná města fanoušků, kteří mu píší dopisy.


Zdroje:
http://bestuff.com/stuff/ryutaro-arimura, přeloženo a mírně upraveno

Omlouvám se za případné nedostatky v překladu a doufám, že se článek alespoň někomu líbil ^^.


Jahodová castella (kasutera)

18. června 2014 v 17:38 | Yutaka Komeko |  Asijská a japonská sladká jídla a dezerty
Ohayou!
Tento recept sem dávám co nejrychleji po jeho tvorbě, neboť sezóna jahod již končí a myslela jsem si, že by toho ještě někdo mohl využít.
Znáte castellu?Castella (jap. kasutera) je japonský "moučník", který se dělá z vajec, mouky,cukru a medu.Jeho hlavní chuť by měla být medová, a také by měl být dost vlhký a vláčný.Japonci prý tento recept převzali od Portugalců.
Říkala jsem si, že by bylo fajn vyzkoušet castellu, a vzhledem k tomu, že jsme doma měli jahody, vznikla její jahodová varianta.Jahody v ní tedy nijak zvlášť cítit nejsou, ale dodávají jí vlhkost.
Castellu jsem opět dělala bezlepkovou, pro normální verzi použijte nějakou chlebovou mouku.A nelekejte se nepřítomnosti kypřicího prášku nebo sody, nejsou potřeba.
Upozorňuji, že stojí za to se kouknout na přiložené odkazy obrázků, kde je vidět, na jakém místě se má castella např. pomazat medem.Obrázky jsou z webu justonecookbook.
A pokud už někoho nebaví recepty, nebojte se.V nejbližší době plánuji přidat i dva překlady, i když nevím, nakolik budou zajímavé...
Můj recept vznikl na základě tohoto a tohoto receptu.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 140 g cukru
  • 100 g chlebové mouky
  • cca 200 g jahod
  • 1 čajová lžička sušeného mléka (není nutné)
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička horké vody

Postup

1) Jahody odšťopkujeme a rozmixujeme.Přepasírujeme přes sítko do hrnečku -> jahody po přepasírování by měly mít objem 125 ml, což je právě 1/2 hrnku.

2) Do jahodového pyré přidáme 2 lžíce medu a sušené mléko.

3) Celá vejce vyšleháme s cukrem, až směs získá bíložlutou barvu.V kuchyňském robotu (kenwood) to trvalo 5 min na skoro nejvyšší výkon.

4) U šlehače/robotu snížíme výkon a postupně přidáváme mouku.

5) Na závěr přidáme postupně jahodové pyré.

6) Těsto nalijeme nejlépe do kvádrové chlebové formy, kterou jsme nejprve vymazali olejem a dali do ní pečicí papír (obrázek zde) tato dávka je spíše pro menší formu.Špejlí těsto cikcak projedeme, abychom zredukovali množství bublin.

7) Pečeme na 165 stupňů C po dobu 35 min.Konec pečení zkontrolujeme také špejlí.

8) Po vyndání z trouby povrch castelly ihned pomažeme medovou směsí, kterou připravíme smícháním 1 lžíce medu a
1 lžičky horké vody. (obrázek zde)

9) Po vychladnutí castellu zabalíme do igelitového fólie/sáčku a necháme min. 12 hodin odležet v lednici.

10) Pro servírování castelly odřežeme její boční části. (obrázek zde)


Doba přípravy: 40 min + 35 min pečení (celkem 75 min = 1 hod 15 min)
Obtížnost: 2/5

Ganbate~

Muffiny z pomazánkového másla s jablky

14. června 2014 v 18:33 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Ohayou!
Je to možná otrava, ale mě vážně baví vařit a především péct (i když se to ne vždy podaří), takže přidávám další recept na moučník.Tentokrát to budou muffiny z pomazánkového másla se skořicí a jablky, ale můžete je ochutit i jinak (jiné ovoce/čokoláda/ořechy atd.).
Upozorňuji, že jsou trochu sušší, což já sice uvítala, ale někomu by to mohlo vadit.Každopádně tomu ta jablka dost pomohou.
Vzhledem k tomu, že spoustu z publikovaných receptů jsem zkoušela vytvořit i v bezlepkové variantě, lámusi teď hlavu s tím, jak na blogu nějak přehledně znázornit, co může být bezlepkové...No, něco snad vymyslím.
Původní recept naleznete zde.

Ingredience pro 12 muffinů:

  • 2 vejce
  • 100 g cukru (já použila třtinový)
  • 200 g neochuceného pomazánkového másla (obvykle 1 vanička/kelímek)
  • 4 lžíce mléka
  • 200 g polohrubé mouky/bezlepkové mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 1 čajová lžička skořice
  • 2 jablka, odjádřená a nakrájená na kostičky

Postup:

1) Vejce ušleháme s cukrem.Přidáme pomazánkové máslo a mléko.

2) Mouku smícháme samostatně s kypřícím práškem, skořicí a jablky.Přidáme k vaječné směsi.

3) Těstem naplníme formičky nebo košíčky na muffiny.Pečeme na 180 stupňů C asi 30 min.


Potřebný čas: 15 min + 30 min pečení (celkem 45 min)
Obtížnost: 2/5

Ganbate~

Fazolové brownies

8. června 2014 v 15:33 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Ohayou,
po dlouhé době jsem se odhodlala publikovat recept na fazolové brownies.
Předem upozorňuji, že ne každému tento dezert chutnal.Každý máme jiné chutě a fazolové brownies je prostě trošku cítit po fazolích.Každopádně mně chutnalo ^^.Bylo trochu sušší, ale to mi nevadilo, alespoň jsem si mohla dát víc :D.
Dělala jsem bezlepkové (kvůli mé sestře), ale samozřejmě můžete použít i normální mouku, tento dezert to nijak zásadně neovlivní.

Mám ještě jednu prosbu pro toho, kdo si nyní čte tento recept.Potřebuji totiž poradit.Tyto brownies nejsou původně japonský recept, ale já nepoužila fazole z konzervy jako většina lidí (a jako to bylo napsáno v receptu, kterým jsem se řídila; každopádně klidně můžete použít fazole - v NEOCHUCENÉM nálevu - z konzervy) místo toho jsem si uvařila japonské fazole adzuki.Takže si teď nejsem jistá, kam bych měla tento recept zařadit - jestli mezi japonské a asijské dezerty nebo ty ostatní.Co myslíte?Hlasujte, prosím, v anketě pod článkem.Ptám se čistě kvůli přehlednosti na blogu.Děkuji!

Ještě k těm fazolím: Na většině balení fazolí je napsáno, jak dlouho je vařit.Spoustu návodů naleznete také na internetu.Nezapomeňte, že fazole při vaření zvětší svou hmotnost.Už si přesně nepamatuji, jaká byla hmotnost těch fazolí v syrovém stavu, a jak dlouho jsem je vařila.Každopádně to není zas tak složité.Fazole je potřeba uvařit prostě doměkka.Pokud máte strach, použijte ty z plechovky.Příště se pokusím zjistit, jak je to s tím vařením fazolí...

Zde si můžete přečíst původní recept.

Teď jsem se koukla a zjistila, že už 12.června můj blog oslaví své druhé narozeniny!Ze začátku to měla být typicky japanofilní záležitost, ale během psaní tohoto blogu jsem objevila také vaření, které se stalo mým koníčkem, ačkoliv zatím nejsem nijak "zdatný" kuchař.Návštěvnost sice není nijak vysoká, ale všem, koho mé články alespoň trochu zaujaly, děkuji!

Ingredience

(UPOZORNĚNÍ: pro 1 menší plech - udělala jsem totiž poloviční dávku)

  • 250-300 g uvařených adzuki fazolí (já dělala z 300 g, a proto byly fazole v těstě víc cítit - bude lepší, když dáte o něco méně, ale mně nevadilo ani to větší množství; uvařila jsem totiž trochu více a nevěděla, co s tím :D)
  • 30 g kukuřičných vloček, rozdrcených (cornflakes)/ovesných vloček
  • 80 g banánu (= 1 malý banán)
  • 60 g bezlepkové mouky/celozrnné mouky/hladké mouky
  • 15 g hořkého kakaa
  • 50 g hořké čokolády, nasekané (požila jsem čokoládu na vaření, ale samozřejmě by byla lepší nějaká kvalitnější)
  • 50 g třtinového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1/3 hrnku mléka
  • 40-45 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • (+ např. banán na ozdobu)

Postup

1) Uvařené fazole rozmixujeme např. tyčovým mixerém.Postupně přidáme na kousky nakrájený banán, mléko a olej a mixujeme, dokud nevznikne hladká hmota.

2) V jiné nádobě smícháme mouku, vanilkový a třtinový cukr, kakao, vločky, kypřící prášek, špetku soli a čokoládu.

3) Do fazolové hmoty postupně přidáváme sypkou směs.

4) Vzniklé těsto nalijeme na menší plech (cca 20 x 30 cm = 600 cm2), který jsme nejdříve vymazali a vyložili pečícím papírem nebo vysypali moukou.

5) Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů C, po dobu 20-25 min.


Potřebný čas: 20 min + 20-25 min pečení (celkem 40-45 min) +++ vaření fazolí (individuální - viz úvod, 3.odstavec)
Obtížnost: 2/5

Ganbatte a hlasujte, prosím, v anketě pod článkem (viz úvod, 2.odstavec).