Červenec 2014

Piškotový (bezlepkový) dort s ovocem a želé

29. července 2014 v 13:38 | Yutaka Komeko |  Slavnostnější dezerty
Konnichiwa~!
Už je to zase strašně dlouho od publikace posledního článku a nebudu lhát, měla jsem čas...ale nějak jsem se na "psaní" necítila, nechtělo se mi.
Avšak co se týče vaření, zas tak moc jsem nezahálela.Tento dort dokonce hodně chutnal i taťkovi - a to je teprve co říci!Řekl, že chutná "jako z cukrárny" :D, což bylo pravděpodobně myšleno jako velká pochvala ^^.
Dělala jsem ho z bezlepkové mouky, ale krásně jde i z mouky běžné.
Doufám tedy, že Vám bude taky tak chutnat!

Ingredience:

I. TĚSTO:
  • 130 g polohrubé mouky (pro bezlepkovou verzi jsem použila směs mouky schar, tapiokové a pohankové)
  • 4 g kypřicího prášku (= 1/3 balení)
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr (20 g)
  • 3 bílky a 2 žloutky (pokud děláte dvojitou dávku, použijte 5 vajec - 5 žloutků a 5 bílků)
  • 6 pol. lžic vlažné vody
  • 5 pol. lžic rostlinného oleje
  • špetka soli

II. KRÉM
  • 1 vanilkový pudink (nejprve jsem to zkusila s kakaovým, ale s tím to nebylo moc dobré)
  • 2,5 pol. lžic cukru (nejlépe vanilkového)
  • 1/2 vaničky tvarohu (polotučného; =125 g)
  • 250 ml mléka (polotučného)

III. OSTATNÍ
  • ovoce - např. maliny a borůvky (nevážila jsem ho, ale mohlo to být tak 300 g)
  • 1 pol. lžíce džemu/marmelády (nejlépe z takového ovoce, kterým budete dort zdobit - já použila malinový)
  • 0,5 l vody + šťávy (použila jsem domácí rybízovou)/ovocného džusu
  • 5 g agaru

Postup:

I. KORPUS:

1) Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, olejem a vodou.

2) K žloutkům postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem a šleháme.

3) V jiné nádobě z bílků se špetkou soli vyšleháme sníh.

4) Sníh postupně přidáváme do žloutkové směsi, až vznikne hladké těsto.

5) Dortovou formu o průměru asi 26 cm vymažeme olejem (dno můžete také vyložit pečicím papírem, je to lepší).

6) Těsto nalijeme rovnoměrně do formy a pečeme v předehřáte troubě na 175 stupňů asi 25 minut.Po uplynutí této doby provedeme test propečení špejlí.

7) Upečený korpus necháme vychladnout, až poté sundáme formu.

II. KRÉM:

1) Z 1 sáčku pudinkového prášku a pouze 250 ml mléka uvaříme pudink, který necháme vychladnout.

2) Vychlazený pudink smícháme s tvarohem a (nejlépe vanilkovým) cukrem.

3) Ručním šlehačem směs šleháme, dokud nevznikne hladký krém.

III. TO OSTATNÍ:

1) Korpus namažeme slabou vrstvou marmelády/džemu a poté na ho rovnoměrně pokryjeme krémem.Uhladíme nožem namočeným v horké vodě.

2) Na krém poklademe dostatečné množství ovoce.

3) Připravíme si želatinu: Agar rozmícháme ve vodě dostatečně ochucené sirupem/v džusu.Přivedeme k varu a okamžitě sejmeme z ohně.Želatinu necháme dostatečně vychladnout (nesmí být horká ani příliš teplá, krém by se totiž roztekl; dejte si však pozor, aby nezačala příliš houstnout - to byste ji už na dort vylili asi dost těžko :P) a poté ji nalijeme na dort, na který jsme předtím znovu připevnili formu.

4) Dort vložíme do lednice, aby želatina rychleji ztuhla.



Doba přípravy: cca 1,5 hod (opravdu nevím -_-")
Obtížnost: 3/5

Ganbatte, mina-san!