Srpen 2014

Pažitková omeleta s čočkou,rajčaty a mozzarellou

23. srpna 2014 v 22:17 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Konbanwa!
Přináším Vám další článek - recept na plněnou omeletu, který mamka našla v letáku kaufland :D.Já jsem se inspirovala a upravila recept dle svých potřeb.Náplň tvoří červená čočka, rajčata, mozzarella a zakysaná smetana a je dobrá už sama o sobě :).

Ingredience na 2 porce:

1 lžíce pohankové mouky
1 lžíce mléka
170 g rajčat (pokrájená na malé "andělíčky"; můžete také použít cherry rajčátka, ty stačí pouze rozpůlit)
100 g mozzarelly (nakrájená na malé kostičky)
50 g červené čočky
1 malá cibule/šalotka (nasekná nadrobno)
1 stroužek česneku (nasekaný nadrobno/prolisovaný)
1 svazek pažitky (nasekaná nadrobno)
2 lžíce oleje
1 lžíce zakysané smetany
kari
sůl
pepř

Postup:

1) Čočku uvaříme podle návodu na obalu (moje se vařila asi 15-20 min).

2) Vejce rozšleháme s mlékem, moukou, pažitkou, cibulkou/šalotkou a česnekem.Osolíme a opepříme.Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme jednu lžíci oleje a postupně usmažíme 2 tenké omelety.

3) Do stejné pánve přidáme zbývající lžíci oleje, na kterém krátce osmahneme rajčata.Dáme stranou.

4) K rajčatům přidáme čočku, mozzarellu a zakysanou smetanu.Mírně osolíme a ochutíme kari kořením.

5) Na každou palačinku dáme 1/2 čočkové směsi a přehneme.Můžeme ozdobit čerstvými bylinkami.



Doba přípravy: 30 min
Obtížnost: 2/5

Ganbatte~

Letní závitky s krevetami

22. srpna 2014 v 22:59 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Konbanwa,
chtěla jsem zkusit něco jiného (a asijského) a doma jsme měli krevety a rýžový papír, takže volba byla téměř jasná :D.Letní (neboli čerstvé) závitky se podobají těm jarním, ale je tu jeden zásadní rozdíl - nesmaží se.A právě to mě na nich zaujalo.Našla jsem si několik receptů, ale nakonec jsem je stejně udělala spíš podle sebe, takže neručím za to, jak moc "asijské" vlastně jsou :D.Ale mně i mojí sestře chutnaly.Podávala jsem je s arašídovo-medovým dipem, recept naleznete také níže.Při výrobě dipu jsem se inspirovala tímto receptem.
Pokud máte zájem, nechte se inspirovat mojí verzí asijských závitků ^^.

Ingredience na 2 porce (6 závitků):


I.ZÁVITKY:
  • 110 g čerstvých/rozmrazených krevet garnel (já použila už očištěné krevety, které se před konzumací už nemusí nijak "pitvat")
  • 40 g pórku/jarní cibulky (nakrájený/á na kolečka)
  • 70 g mrkve (nakrájená na nudličky)
  • 80 g cukety/bílého zelí (nejlépe pekingského, každopádně je použitelné i to běžné české; nakrájená/é na nudličky; pokud nepoužíváte vyloženě mladou cuketu, je dobré ji také oloupat a vadlabat lžičkou semínka)
  • cca 1 pol. lžíce oleje (na smažení krevet - např. řepkový nebo slunečnicový) + cca 1 pol. lžíce sezamového oleje (na smažení zeleniny; pokud ho nemáte, použijte třeba ten samý jako na smažení krevet)
  • 1/2 menší až střední cibule (nakrájená nadrobno)
  • 1 stroužek česneku (nakrájený nadrobno)
  • 1 cm kořene zázvoru (nakrájený nadrobno)
  • chilli koření/chilli paprička
  • 1 pol. lžíce sójové omáčky
  • 6 ks rýžového papíru
  • koriandr nebo jiné asijské byliny (já ho neměla, tak jsem použila petržel...neukamenujte mě, prosím...každopádně jsem zjistila, že jsou závitky - alespoň pro mě a sestru - stejně lepší bez ní...příště chci zkusit koriandr, ale myslím, že se bez bylinek obejdete - nebo použijte klasickou pažitku a pochutnáte si i přes to, že není úplně asijská)

II.DIP:
  • 2 čaj. lžičky arašídového másla
  • 2 čaj. lžičky sójové omáčky
  • 2 čaj. lžičky vody
  • 1 čaj. lžička medu
  • trochu šťávy z limety/citronu

Postup:

1) Na (nejlépe sezamovém) oleji osmažíme mrkev a cuketu.Zalijeme trochou vody a zprudka vyvaříme (tenhle krok přidávám docela často, protože je pak zelenina měkčí).Těsně před vyvařením přidáme pórek/jarní cibulku a promícháme, aby se vše dobře promísilo.Zeleninovou směs odložíme stranou (např. do nějaké mísy, pánev budeme totiž potřebovat v dalším bodě postupu).

2) Na druhé lžíci oleje krátce osmažíme česnek, cibuli a zázvor.Přidáme krevety a smažíme asi 3 minuty.Krevety nesmažte moc dlouho, sice s tím nemám zkušenost (vlastně jsem krevety dělala v životě prvně :D), ale prý ztvrdnou.Ochutíme přiměřeným množstvím chilli.

3) Zeleninovou směs promísíme se smaženými krevetami a přidáme sójovou omáčku.

4) Teď je na řadě samotná příprava závitků: Připravíme si větší mísu s vodou a hadrovou utěrku.Plátek rýžového papíru ponoříme do vody, opatrně vyndáme (suchý je rýžový papír křehký a mokrý má zase tendenci se slepovat kraji k sobě a následně trhat, takže si dejte pozor a nespěchejte ;) ) a položíme na rozloženou utěrku.Během minuty či dvou papír změkne.Utěrku obrátíme i s rýžovým papírem směrem dolů a opatrně ho z ní sundáme na rovnou podložku.Na spodní třetinu papíru dáme trochu krevetovo-zeleninové směsi a trochu bylinek.Náplň zabalíme do rýžového papíru, okraje přeložíme dovnitř.Rýžový papír pevně smotáme.Nemusíte se bát, že by Vám závitky nedržely zamotané, navlhčený papír vážně dost lepí.
Útěrka ale není k jejich přípravě vyloženě nutná, můžete namočené plátky jentak položit na talíř.
Zde je video-návod, který Vám mimo jiné ukáže, jak správně balit závitky (chápu, že z mého popisu to není úplně jasné :D).

5) Příprava "dipu": Všechny ingredience na dip smícháme lžičkou tak, aby vznikla jednotvárná homogenní směs.

6) Hotové závitky ihned i s dipem podáváme ^^.


Doba přípravy: 45-60 min
Obtížnost: 4/5 (když už má člověk cvik, tak se samozřejmě jedná o relativně "primitivní" záležitost, ale tomu rýžovému papíru prostě nejdřív musíte "přijít na kloub" :D)

Ganbatte~

Čočkové vegetariánské "karbanátky"

21. srpna 2014 v 22:22 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Konbanwa,
dnes jsem se rozhodla přidat docela neobvyklý recept.Jedná se o čočkové vegetariánské karbanátky pečené v troubě.Nejsou vyloženě šťavnaté, takže se k nim jako příloha hodí rajčatová omáčka (můžete použít tento recept) a těstoviny nebo rýže.Každopádně chuťově mi připadaly moc dobré ^^.
Upozorňuji, že z níže uvedeného množství uděláte asi 28 menších karbanátků (a jeden vážil cca 27 g), což pro mě bylo moc, a tak jsem dala nějaké i zmrazit.
Pokud máte zájem o původní recept (já ho trochu poupravila) v angličtině, klikněte zde.

Ingredience na 28 malých karbanátků:

  • 1 hrnek čočky (hnědé, popř. zelené)
  • 1 vejce (rozkvedlané)
  • 110 g ricotty
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu/15-20 g strouhaného eidamu (odpovídá jednomu plátku)
  • 1/3 hrnku strouhanky
  • 1/2 menší až střední cibule (nasekané nadrobno)
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný nebo nasekaný nadrobno)
  • svazek pažitky (nasekané)
  • 1/4 čaj. lžičky fenyklových semínek
  • 1/2 čaj. lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1/2 čaj. lžičky sušeného tymiánu
  • špetka mletého nového koření
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • + další 1/2 čaj- lžičky tymiánu a kousek bobkového listu na vaření čočky

Postup:

1) Čočku přebereme a zalijeme vodou.V té ji necháme máčet alespoň 2 hodiny.

2) Vodu slijeme a do hrnce s čočkou nalijeme čistou vodu.Přidáme 1/2 čaj. lžičky tymiánu a kousek bobkového listu.

3) Čočku vaříme na mírném ohni asi 30 min (nebo dle návodu na balíčku) do změknutí.

4) Uvařenou čočku slijeme a rozmixujeme např. tyčovým mixérem.

5) K čočce přidáme ricottu, vejce, sýr, strouhanku, cibuli, česnek, pažitku a koření.Osolíme a opepříme.

6) Hmotu necháme asi 20 min odležet.

7) Poté vytváříme kuličky (já je dělala o průměru asi 3 cm), které rozmístíme na plech s pečicím papírem.Pokud je těsto příliš mokré a nejdou tvořit kuličky, přidáme strouhanku.

8) Kuličky potřeme trochou olivového oleje.

9) Pečeme uprostřed trouby na 200 stupňů cca 15 min, pak ještě 5 min pod grilem zaplým na stejnou teplotu.Kuličky musí být zevnitř propečené.Můžeme je péci také 20 min pouze na 200 stupňů, ale nebudou mít tak zlatavou kůrku.

10) Podáváme např. s rajčatovou omáčkou (můžete použít třeba tento recept) a těstovinami nebo rýží.


Doba přípravy: 2 hod máčení čočky + 30 min příprava + 20 min pečení (celkem 170 min = 2 hod 50 min)
Obtížnost: 2/5

Ganbatte~

Domácí gnocchi s rajčatovou omáčkou a mozzarellou (bezlepkové)

6. srpna 2014 v 22:32 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Konbanwa~.
Dnes jsem se konečně rozhodla přidat recept na jeden z mých vegetariánských obědů: domácí bramborové gnocchi - které jsem vyzkoušela v bezlepkové verzi a podařily se - zapečené v rajčatové omáčce a pokládané mozzarellou a rajčaty.
Ještě jsem se nezmínila o tom, proč většinou přidávám recepty obsahující co nejmenší množství masa.Zastávám totiž názor, že nadměrná konzumace masa v dnešní době je neekologická.Důvodů je hned několik.Jedním z nich je množství vody, které je potřeba k vytvoření masa (uvědomte si, že se jedná o vodu pořebnou k vypěstování potravin, kterými se zvíře po určitou dobu živí), dalším je například vysoká produkce skleníkových plynů.Chuť masa mám ráda, ale myslím si, že bílkoviny můžeme získávat i z jiných potravin (například z luštěnin), a tak mi připadá zbytečné jíst maso každý den.Doufám, že Vám můj názor příliš nevadí :D.

Ingredience pro 4 osoby:

I.GNOCCHI:
  • 450 g brambor uvařených ve slupce (v neosolené vodě)
  • 1 žloutek
  • 150 g mouky (pro normální gnocchi použijte hladkou pšeničnou, pro bezlepkové můžete např. jako já nakombinovat 120 g směsné a 30 g pohankové) + další mouka na vál
  • 10 g strouhaného parmezánu
  • sůl, pepř

II.RAJČATOVÁ OMÁČKA
  • 1 pol. lžíce olivového oleje
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 1 červená paprika (pokrájená nadrobno)
  • 2-3 stroužky česneku (nasekaný nadrobno)
  • 400 g konzerva loupaných rajčat
  • hrst čerstvé bazalky/oregána
  • sůl, pepř

III.OSTATNÍ
125 g mozzarelly (nakrájená na plátky)
2 rajčata (nakrájená na plátky)

Postup:

I.GNOCCHI

1) Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme.

2) Přidáme žloutek; osolíme a opepříme, promísíme.

3) Přidáme parmezán a 1/2 mouky, promísíme.

4) Nakonec přidáme zbytek mouky a vytvoříme pružné těsto.Pokud je těsto příliš měkké, přidáme další mouku.

5) Z těsta tvoříme válečky, které nakrájíme na stejně velké špalíčky.

6) Každý špalíček ještě mírně zmáčkneme pomoučněnou vidličkou.Tímto způsobem vytvoříme hezké gnocchi.

7) Gnocchi vaříme po několika dávkách ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.Hotové gnocchi "sesbíráme vhodným nástrojem, např. malým ceďákem.


II.OMÁČKA

1) Na lžíci olivového oleje smažíme doměkka (asi 4 min) cibuli s paprikou.

2) Přidáme česnek, smažíme další minutu.

3) Přidáme konzervu rajčat (i s tekutinou), zamícháme a přivedeme k varu.Vaříme zvolna asi 15 minut.

4) Omáčku osolíme a opepříme, ochutíme bazalkou nebo oregánem.


III.OSTATNÍ

1) Uvařené gnocchi vložíme do zapékací mísy.

2) Přilijeme rajčatovou omáčku a promísíme opatrně s gnocchi.

3) Na vrch rozmístíme plátky mozzarelly a rajčat.

4) Zapékáme asi 10 min v troubě pod grilem (teplota okolo 210 stupňů C; ale dávejte pozor ať si jídlo nespálíte!).



Doba přípravy: 1 hod gnocchi + 30 min omáčka + 10 min zapékání (celkem 100 min = 1 hod 40 min)
Obtížnost: 3/5