Letní závitky s krevetami

22. srpna 2014 v 22:59 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Konbanwa,
chtěla jsem zkusit něco jiného (a asijského) a doma jsme měli krevety a rýžový papír, takže volba byla téměř jasná :D.Letní (neboli čerstvé) závitky se podobají těm jarním, ale je tu jeden zásadní rozdíl - nesmaží se.A právě to mě na nich zaujalo.Našla jsem si několik receptů, ale nakonec jsem je stejně udělala spíš podle sebe, takže neručím za to, jak moc "asijské" vlastně jsou :D.Ale mně i mojí sestře chutnaly.Podávala jsem je s arašídovo-medovým dipem, recept naleznete také níže.Při výrobě dipu jsem se inspirovala tímto receptem.
Pokud máte zájem, nechte se inspirovat mojí verzí asijských závitků ^^.

Ingredience na 2 porce (6 závitků):


I.ZÁVITKY:
  • 110 g čerstvých/rozmrazených krevet garnel (já použila už očištěné krevety, které se před konzumací už nemusí nijak "pitvat")
  • 40 g pórku/jarní cibulky (nakrájený/á na kolečka)
  • 70 g mrkve (nakrájená na nudličky)
  • 80 g cukety/bílého zelí (nejlépe pekingského, každopádně je použitelné i to běžné české; nakrájená/é na nudličky; pokud nepoužíváte vyloženě mladou cuketu, je dobré ji také oloupat a vadlabat lžičkou semínka)
  • cca 1 pol. lžíce oleje (na smažení krevet - např. řepkový nebo slunečnicový) + cca 1 pol. lžíce sezamového oleje (na smažení zeleniny; pokud ho nemáte, použijte třeba ten samý jako na smažení krevet)
  • 1/2 menší až střední cibule (nakrájená nadrobno)
  • 1 stroužek česneku (nakrájený nadrobno)
  • 1 cm kořene zázvoru (nakrájený nadrobno)
  • chilli koření/chilli paprička
  • 1 pol. lžíce sójové omáčky
  • 6 ks rýžového papíru
  • koriandr nebo jiné asijské byliny (já ho neměla, tak jsem použila petržel...neukamenujte mě, prosím...každopádně jsem zjistila, že jsou závitky - alespoň pro mě a sestru - stejně lepší bez ní...příště chci zkusit koriandr, ale myslím, že se bez bylinek obejdete - nebo použijte klasickou pažitku a pochutnáte si i přes to, že není úplně asijská)

II.DIP:
  • 2 čaj. lžičky arašídového másla
  • 2 čaj. lžičky sójové omáčky
  • 2 čaj. lžičky vody
  • 1 čaj. lžička medu
  • trochu šťávy z limety/citronu

Postup:

1) Na (nejlépe sezamovém) oleji osmažíme mrkev a cuketu.Zalijeme trochou vody a zprudka vyvaříme (tenhle krok přidávám docela často, protože je pak zelenina měkčí).Těsně před vyvařením přidáme pórek/jarní cibulku a promícháme, aby se vše dobře promísilo.Zeleninovou směs odložíme stranou (např. do nějaké mísy, pánev budeme totiž potřebovat v dalším bodě postupu).

2) Na druhé lžíci oleje krátce osmažíme česnek, cibuli a zázvor.Přidáme krevety a smažíme asi 3 minuty.Krevety nesmažte moc dlouho, sice s tím nemám zkušenost (vlastně jsem krevety dělala v životě prvně :D), ale prý ztvrdnou.Ochutíme přiměřeným množstvím chilli.

3) Zeleninovou směs promísíme se smaženými krevetami a přidáme sójovou omáčku.

4) Teď je na řadě samotná příprava závitků: Připravíme si větší mísu s vodou a hadrovou utěrku.Plátek rýžového papíru ponoříme do vody, opatrně vyndáme (suchý je rýžový papír křehký a mokrý má zase tendenci se slepovat kraji k sobě a následně trhat, takže si dejte pozor a nespěchejte ;) ) a položíme na rozloženou utěrku.Během minuty či dvou papír změkne.Utěrku obrátíme i s rýžovým papírem směrem dolů a opatrně ho z ní sundáme na rovnou podložku.Na spodní třetinu papíru dáme trochu krevetovo-zeleninové směsi a trochu bylinek.Náplň zabalíme do rýžového papíru, okraje přeložíme dovnitř.Rýžový papír pevně smotáme.Nemusíte se bát, že by Vám závitky nedržely zamotané, navlhčený papír vážně dost lepí.
Útěrka ale není k jejich přípravě vyloženě nutná, můžete namočené plátky jentak položit na talíř.
Zde je video-návod, který Vám mimo jiné ukáže, jak správně balit závitky (chápu, že z mého popisu to není úplně jasné :D).

5) Příprava "dipu": Všechny ingredience na dip smícháme lžičkou tak, aby vznikla jednotvárná homogenní směs.

6) Hotové závitky ihned i s dipem podáváme ^^.


Doba přípravy: 45-60 min
Obtížnost: 4/5 (když už má člověk cvik, tak se samozřejmě jedná o relativně "primitivní" záležitost, ale tomu rýžovému papíru prostě nejdřív musíte "přijít na kloub" :D)

Ganbatte~
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama