Prosinec 2014

Čínské rajčatové "stir-fry" s pseudo-sekihan

27. prosince 2014 v 22:49 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Tak dnes ještě jeden článek, ať se to tu trochu oživí po takové dlouhé neaktivitě (ovšem neslibuji, že se to s tou aktivitou nějak zásadně změní...:D).Omlouvám se, ale nevěděla jsem, jak přeložit do češtiny slovo "stir-fry"...míchané smažené něco :D?Kdyby Vás napadlo, jak to přeložit, napište to do komentářů, prosím.
Toto je docela klasické čínské jídlo, super věc na odlehčení jídelníčku.
Pseudo-sekihan získal předložku "pseudo", protože se sekihanu podobá, ale udělala jsem ho po svém, takže to není japonský originál...

Ingredience pro 2 porce:


I. STIR FRY:
  • 3 vejce
  • 1/4 lžičky ústřicové omáčky
  • 1 stroužek česneku (nasekaný nadrobno)
  • 1 lžíce oleje
  • 1 šalotka/menší cibule (nasekaná nadrobno)
  • 230 g rajčat (nakrájené na kousky podle velikosti - pokud máme 2 rajčata, tak krájíme na osminky apod.)
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžíce kečupu
  • bílý pepř
  • sůl


II. PSEUDO-SEKIHAN:
  • 80 g sushi rýže
  • 40 g fazolí adzuki
  • sůl
  • (gomasio)

Postup:

1) Vejce rozšleháme s ústřicovou omáčkou, osolíme a opepříme.

2) Na polovině oleje si v pánvi osmažíme česnek a přidáme vejce.Osmažíme tak, aby vznikla míchaná vejce, ale na větší kousky.Koukněte se na video níže, neumím to moc popsat :D.


3) Hotová vajíčka si dáme stranou a na zbytku oleje v pánvi smažíme asi půl minuty šalotku/cibuli.

4) Přidáme kousky rajčat a dusíme dalších 4-6 minut.

5) Snížíme teplotu a rajčata osladíme.Přidáme kečup a osolíme, podle chuti opepříme.Povaříme ještě několik sekund.

6) Do pánve k rajčatům vrátíme vejce a promísíme.Můžeme podávat ozdobené zelenými částmi šalotky, jarní cibulkou nebo pórkem.

7) Příprava napodobeniny sekihan: Adzuki fazole, které jsme přes noc nechali namočené ve vodě, slijeme a propláchneme.Zalijeme vodou, přivedeme k varu a slijeme.Znovu zalijeme vodou a vaříme 15 minut.Vodu z fazolí slijeme do dostatečně velké nádoby.K fazolím přidáme do hrnce sushi rýži, vývar z fazolí a osolíme.Podle potřeby dolijeme ještě vodu a vaříme zakryté 20 minut.Na závěr můžeme posypat kořením gomasio.


Doba přípravy: 35 min (pokud budete vařit rýži a fazole v tu dobu, kdy budete připravovat stir-fry)
Obtížnost: 2/5

Zapečené dýňové těstoviny se sýrem a tofu

27. prosince 2014 v 21:42 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Konbanwa~

Po dlouhé pauze se už pravděpodobně vracím.Omlouvám se, že mi to trvalo tak dlouho, ale vážně to nebylo úplně lehký.
I když mám pocit, že si to nezasloužím, dostala jsem k Vánocům spoustu pěkných dárků.Co jste dostali Vy?
A teď k článku, nepřišla jsem sem, abych si stěžovala na nespravedlnost na světě, nechci to rozpitvávat nebo tak něco.Tentokrát jsou to zapečené dýňové těstoviny se sýrem a tofu.Tohle jídlo chutnalo dokonce i mému mlsnému tatíkovi, takže předpokládám, že se docela povedlo ^^.Pokud Vám tedy ještě zbyla nějaká dýně, můžete vyzkoušet tento recept.Já tohle jídlo vařila už v létě...
A ještě jen tak mimochodem: Kdyby jste věděli o nějaké jednodušší písničce na kytaru, dejte mi vědět do komentářů prosím.Sháním spíš nějaký rock/j-rock (hraju na elektrickou kytaru).

Ingredience pro 4 porce:

  • 1/2 nebo 1 menší dýně hokkaido
  • 120 g těstovin (použila bych celozrnnou variantu, ale vařila jsem bez lepku, takže to bohužel nešlo)
  • 200 g tofu (pokrájené na kostky)
  • 1 menší až středně velká cibule (nasekaná nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (nasekaný nadrobno/prolisovaný)
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička hořčice
  • 100 g strouhaného eidamu
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1/4 lžičky chilli koření
  • 5 lístků šalvěje (pokrájené)
  • sůl, pepř

Postup:

1) Z dýně vydlabeme semínka (hokkaido není třeba loupat), nakrájíme na asi třícentimetrové kousky, osolíme a opepříme, pokapeme 1 lžící olivového oleje.Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 230 stupňů C.

2) Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě al dente.

3) Mezitím si tofu smícháme s druhou lžící olivového oleje, cibulí a česnekem.Podle potřeby mírně osolíme.

4) 1/2 z upečeného množství dýně rozmačkáme vidličkou na kaši.Přidáme mléko, hořčici, eidam a ochutíme zázvorem, chilli a lístky šalvěje.

5) K takto ochucenému pyré přidáme uvařené těstoviny, "naložené" tofu a zbytek dýně (pečené kousky).Posypeme parmazánem.

6) Zapékáme 20 minut na 180 stupňů C do zlatava.



Doba přípravy: 50 min + 20 min zapékání (celkem 70 min = 1 hod a 10 min)
Obtížnost: 2/5

Ganbatte~