Únor 2015

Slané dýňové muffiny

1. února 2015 v 14:40 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Mina-san, konnichiwa~
Prostě miluji dýni.Má příjemně nasládlou chuť a dá se přidat do spousty jídel.Skvěle chutná ve sladkých muffinech, polévce, slané i sladké kaši, s masem, s těstovinami, v bábovce, v koláči, zapečená s fazolemi,...
Tentokrát se podělím o recept na slané dýňové muffiny.Zkoušela jsem je mimo jiné zmrazit a i po rozmrazení chutnaly báječně!Pokud máte zájem o zdravou svačinu či slaný zákusek (nebo jakýkoli jiný chod :D), čtěte dál.
("Ochutit" muffiny můžete i jinak než já, fantazii se meze nekladou.Tofu můžete vyměnit za kousky šunky či slaniny, místo pórku použít karamelizovanou cibulku, tymián a bazalku nahradit kari kořením,...)

Ingredience (12 muffinů):

  • 230 g dýně (nastrouhané)
  • 170 g hladké mouky (1/2 jsem nahradila moukou celozrnnou)
  • 150 g (1 kelímek) bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 2,5 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 10 g prášku do pečiva
  • 100 g eidamu (strouhaného)
  • 60 g tofu (nebo třeba šunky; nakrájeného na kostičky)
  • asi 12 cm kus pórku (nakrájeného na tenká půlkolečka/proužky)
  • 1 stroužek česneku (pečeného a rozetřeného nebo jen prolisovaného čerstvého)
  • hrst sušených rajčat (nakrájených na kousky)
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • trocha bazalky (čerstvé; nasekané)

Postup:

1) Mouku promísíme s práškem do pečiva, solí, kořením, sušenými rajčaty.

2) Postupně přidáme ostatní ingredience a dobře promísíme.

3) Těsto nalijeme do formiček na muffiny (nebo jakékoli jiné formy, ale potom už to nebudou muffiny :D) a pečeme 30 min v troubě předehřáté na 180 stupňů C.


Doba přípravy: 50 min (strouhání dýně dá docela zabrat) + 30 min pečení (celkem 80 min = 1 hod + 20 min)
Obtížnost: 2/5

Ganbatte, mina-san!