Konbanwa~
Přináším Vám recept na zdravou snídani.Sice to není nic asijského, ale pokud máte aspoň trochu rádi kuskus a sladké nákypy, zkuste to.Řekla bych, že se jedná i o poměrně dietní recept, takže nemusíte mít ani příliš mnoho výčitek, jestli ho sníte víc, než jste chtěli :D.
Nemusíte se přímo řídit mým receptem.Místo jablek se dají použít třeba hrušky, místo rozinek brusinky, perníkové koření lze nahradit třeba skořicí nebo můžete něco úplně vynechat.Avšak doporučuji, abyste nevynechali banán, který kuskusovému nákypu dodává sladkost.Samozřejmě byste mohli použít víc sladidla, ale bylo by to tak méně zdravé ;).Takže je to na Vás...
Ingredience (asi 5 porcí):
- 175 g (nejlépe) celozrnného kuskusu
- 375 ml vody
- 1 vejce (rozdělené na bílek a žloutek)
- 2 jablka (jedno nastrouhané, druhé nakrájené na kostičky)
- 1 banán (nastrouhaný/rozmačkaný vidličkou)
- 40 g rozinek (můžete je i pokrájet)
- 20 g (nejlépe) vlašských ořechů (pokrájené)
- 1 lžička perníkového koření
- 4 lžičky hruškové/jablečné marmelády NEBO 3 lžičky medu
- 4 lžičky pšeničných otrub
- špetka soli
Postup:
1) Z bílku a špetky soli ušleháme sníh (pokud si myslíte, že z jednoho bílku nezvládnete udělat sníh, můžete použít 2 bílky a žloutky v receptu úplně vynechat anebo přidat celé vajíčko bez dělání sněhu).
2) Kuskus zalijeme horkou vodou a přiklopíme.Necháme naboptnat.
3) Všechny ingredience smícháme dohromady, sníh ale opatrně po někoika dávkách vmícháme až nakonec.
4) Těsto vylijeme do nižšího pekáčku vyloženého pečicím papírem.
5) Pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů Celsia asi 25 min (těsto by se při pootočení pekáčku nemělo ani v prostředku hýbat).
Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/5):
pozn.:
- počítáno pro použití celozrnného kuskusu, vlašských ořechů a medu
energetická hodnota: 1097 kJ
bílkoviny: 7 g
sacharidy: 43,6 g (z toho cukry 18,6 g)
tuky: 4,6 g (z toho NMK 0,9 g)
vláknina: 6 g

Doba přípravy: 20 min + 25 min pečení (celkem 45 min)
Obtížnost: 2/5
Ganbatte & oyasumi nasai~