Březen 2015

Kuskusovník

14. března 2015 v 22:53 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Konbanwa~
Přináším Vám recept na zdravou snídani.Sice to není nic asijského, ale pokud máte aspoň trochu rádi kuskus a sladké nákypy, zkuste to.Řekla bych, že se jedná i o poměrně dietní recept, takže nemusíte mít ani příliš mnoho výčitek, jestli ho sníte víc, než jste chtěli :D.
Nemusíte se přímo řídit mým receptem.Místo jablek se dají použít třeba hrušky, místo rozinek brusinky, perníkové koření lze nahradit třeba skořicí nebo můžete něco úplně vynechat.Avšak doporučuji, abyste nevynechali banán, který kuskusovému nákypu dodává sladkost.Samozřejmě byste mohli použít víc sladidla, ale bylo by to tak méně zdravé ;).Takže je to na Vás...

Ingredience (asi 5 porcí):

  • 175 g (nejlépe) celozrnného kuskusu
  • 375 ml vody
  • 1 vejce (rozdělené na bílek a žloutek)
  • 2 jablka (jedno nastrouhané, druhé nakrájené na kostičky)
  • 1 banán (nastrouhaný/rozmačkaný vidličkou)
  • 40 g rozinek (můžete je i pokrájet)
  • 20 g (nejlépe) vlašských ořechů (pokrájené)
  • 1 lžička perníkového koření
  • 4 lžičky hruškové/jablečné marmelády NEBO 3 lžičky medu
  • 4 lžičky pšeničných otrub
  • špetka soli

Postup:

1) Z bílku a špetky soli ušleháme sníh (pokud si myslíte, že z jednoho bílku nezvládnete udělat sníh, můžete použít 2 bílky a žloutky v receptu úplně vynechat anebo přidat celé vajíčko bez dělání sněhu).

2) Kuskus zalijeme horkou vodou a přiklopíme.Necháme naboptnat.

3) Všechny ingredience smícháme dohromady, sníh ale opatrně po někoika dávkách vmícháme až nakonec.

4) Těsto vylijeme do nižšího pekáčku vyloženého pečicím papírem.

5) Pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů Celsia asi 25 min (těsto by se při pootočení pekáčku nemělo aniv prostředku hýbat).


Doba přípravy: 20 min + 25 min pečení (celkem 45 min)
Obtížnost: 2/5

Ganbatte & oyasumi nasai~

Smažené nudle s tofu

14. března 2015 v 22:05 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Konbanwa~
Už je tu jeden recept na nudle yakisoba, ale tohle je nová, vylepšená verze!Vlastně se taky jedná o yakisoba, protože jsem použila (podomácku vytvořenou) yakisoba omáčku (recept zde).Tohle jídlo si můžete připravit i jako "krabičkový oběd", protože je moc dobré i za studena ^^.

Ingredience (2 porce):

  • 120 g nudlí (v suchém stavu)
  • 130 g tofu (nakrájené na kostky; já použila natural a jednou i ochucené, ale to jsem na něj už nepoužila koření meat masala)
  • 1/2 papriky (nakrájené na proužky)
  • 1 mrkev (nakrájená na nudličky)
  • 1 menší až střední cibule (nasekaná nadrobno)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný nadrobno)
  • 1 cm zázvoru (nasekaný nadrobno)
  • hrst hrášku (můžete použít mražený)
  • 2 lžíce oleje (např. slunečnicového)
  • 1 lžička arašídového oleje (pokud ho nemáte, použijte běžný olej, třeba slunečnicový)
  • 2 dávky yakisoba omáčky (recept zde)
  • koření meat masala (nebo jiné vhodné koření na ochucení tofu)
  • sezam (na ozdobu - nemusí být)

1) Nudle uvaříme podle návodu na obalu.

2) Na lžíci oleje osmažíme nudle, aby získaly trochu kůrku.Dáme stranou.

3) Na druhé lžíci oleje osmažíme česnek.Po chvíli přidáme tofu, které osmažíme ze všech stran do zlatova, nejlépe to půjde na pánvi s teflonovým povrchem (není potřeba velké množství oleje).Ke konci smažení tofu okořeníme (meat masala) a promíchejte.Odložíme stranou, třeba k již usmaženým nudlím.

4) Na lžičce arašídového (nebo jiného) oleje osmažíme cibuli.Po chvíli přidáme zbylou zeleninu kromě hrášku.Chvíli restujeme, přidáme hrášek a podlijeme trochou vody (pokud použijete mražený hrášek, který často obsahuje kousky ledu, vodu přidávat nemusíte nebo jí bude stačit jen troška).

5) Přivedeme k varu a vodu vyvaříme.

6) K zelenině přimícháme nudle, tofu a yakisoba omáčku.Ještě krátce prohřejeme a dobře promícháme.

7) Rozdělíme do misek a podle chuti ozdobíme sezamem.


Doba přípravy: 40 min
Obtížnost: 2/5

Ganbatte!