Duben 2015

Řepné muffiny

4. dubna 2015 v 23:34 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Konbanwa~
Dnes Vám přináším podle mě dobrý recept na zdravé, ale opravdu chutné muffiny.Nemějte strach - i pokud jste, stejně jako já, nikdy neměli rádi sterilovanou řepu (takový ten řepný kompot, který je často používán i ve školních jídelnách), tyto muffiny by Vám mohly chutnat.Jsou vláčné a onu "hlinitou" chuť kompotované řepy rozhodně neucítíte.Řepa jim naopak dodává sladkost, vlhkost (takže není potřeba tolik oleje jako u jiných těst) a krásnou barvu.Takže je určitě vyzkoušejte ^_~.
Vím, že bych měla přidávat víc asijských receptů, ale poslední dobou se mi tu nakupila i spousta jiných na "normální" jídlo, takže to flákám...doufám, že mi to odpustíte.
Jinak ještě co se týče řepy: Vy, kteří nejíte sterilovanou řepu, vězte, že pokud ji ochucenou a třeba s balkánským sýrem upečete v troubě, získá úplně jiný chuťový rozměr!Mluvím z vlastní zkušenosti, ale pokud Vám nebude chutnat ani v muffinech/pečená, tak mě nebijte, prosím :D.

Ingredience (12 ks):

  • 300 g polohrubé mouky, z toho 2/3 (200 g), nebo i více, může být (a je to mnohem lepší - nejíte prázdné kalorie a chuť zůstane téměř stejná) celozrnná/špaldová
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžíce kakaa/karobu (nebo třeba napůl)
  • špetka soli
  • 350 g uvařené a oloupané řepy (Počítejte s tím, že oloupáním řepa ztratí cca 15% původní hmotnosti; návod: Dáme vařit cca 400 g neoloupané řepy.Vaříme 1-1,5 hod podle velikosti řepy do změknutí - musí do ní jít zapíchnout vidlička.Oloupeme.)
  • 150 g cukru (nejlépe třtinového)
  • 20 g melasy/medu
  • 65 g oleje
  • 2 vejce
  • 195 ml mléka
  • (nasekaná čokoláda, ořechy - podle chuti)
  • popřípadě tuk a kokos/krupice/mouka/atd. na vymazání a vysypání (není potřeba, pokud máte silikonové formy)

Postup:

1) Řepu nastrouháme a smícháme se zbylými mokrými ingrediencemi (kromě mléka) a sladidly.

2) Mouku a zbytek suchých surovin smícháme zvlášť.

3) Do mokré směsi postupně přidáváme suchou a nakonec přidáme mléko.

4) Dobře promícháme a těstem plníme vymazané a vysypané formy, třeba na muffiny (je to jedno, můžete těsto použít i na sezónního velikonočního beránka nebo bábovku).Pokud máte silikonové formy, není třeba je vymazat.

5) Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů C 25-30 min.Před vyndáním z trouby provedeme test špejlí, případně ještě dopečeme.



(Tyto dvě fotky jsou z mé první várky (byly bezlepkové).
Na druhou jsem již použila vylepšený a upravený recept, který je zde.)


(Tyto jsou z druhé, vylepšené a konečně úplně vydařené várky.)

Doba přípravy: 60-90 min vaření řepy + 30 min + 18-25 min pečení (celkem 108-145 min = 1 hod + 48 min až 2 hod + 25 min)
Obtížnost: 2/5

Ganbatte, oyasumi-nasai a pěkné Velikonoce~

Zdravý mrkvový beránek

3. dubna 2015 v 23:48 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Konbanwa!
Vzhledem k tomu, že tu máme Velikonoce, přidám druhý recept na beránka ;) (tentokrát ne tak pozdě jako loni).Během posledního roku jsem celkem dost změnila pohled na jídlo a začala se zajímat o zdravou stravu, takže se tento recept od předešlého beránkového výrazně liší.Nenajdete zde hromadu másla, ale vláčný bude díky mrkvi a tvarohu.Obávám se, že se tu najdou i tací, které "zdravé pečení" odradí, ale doufám, že aspoň někteří z Vás se mnou zůstanou.Není se čeho bát, bránek je velice vláčný, vůbec ne suchý.Jediný handicap by mohla být nedostatečná sladkost (mně to nevadí, protože nejsem zvyklá moc sladit...po milka čokoládě mě například přímo "kouše" v krku :D), ale to lze jednodušše "vylepšit" zvýšením množství Vámi zvoleného sladidla :).
Těsto můžete samozřejmě využít i pro bábovku nebo muffiny...Teď je však sezónní právě beránek ^^.
A omlouvám se, že to opět není asijský recept. Když Velikonoce prostě asijské nejsou :D.
Původní recept zde.

Ingredience pro 1 beránka (větší forma):

  • 300 g mrkve (najemno nastrouhané a zakáplé trochou citrónové šťávy)
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky (můžete namíchat/nahradit špaldovou, ječnou nebo třeba ovesnou)
  • 50 g jemných ovesných vloček (nebo jednodušše použijte celkem 300 g mouky)
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžička sušené/čerstvé pomerančové/citronové kůry (strouhané)
  • 130 g směsi ořechů, rozinek, kokosu, sušeného ovoce, semínek,... (vše na drobné kousky, kokos i nastrouhaný)
  • 300 g tvarohu (z vaničky; použila jsem asi 1/3 polotučného a 2/3 nízkotučného, ale to je celkem jedno)
  • 2 vejce
  • 4 lžíce oleje (třeba řepkového/slunečnicového...do pečení mi příjde zbytečné používat pannenský olivový, navíc má příliš silné aroma)
  • 140 g medu + 10 g melasy (můžete použít jen med; pokud nejste zvyklí na méně sladké moučníky, použijte třeba 200 g medu)
  • 115 ml mléka
  • popřípadě tuk na vymazání a něco na vysypání formy (mouka/kokos/krupice/...)
  • na očička: mandle a med/nutella/melasa/sladěnka/cokoli jiného, co lepí a je jedlé

Postup:

1) Zvlášť smícháme mokré (kromě mléka) a zvlášť suché ingredience (mrkev patří k mokrým, směs ořechů, rozinek atd. k suchým).Po smíchání mokrého se suchým postupujeme co nejrychleji - citrónová šťáva v mrkvi totiž údajně předčasně aktivuje jedlou sodu a těsto by nemuselo být dobře nakypřené!

2) Vše smícháme a doplníme mlékem.

3) Hotové těsto přemístíme do dobře vymazané a vysypané formy na beránka (já mám silikonovou, takže vymazávám pro jen "obličejovou" část, prot jistotu...chci beránka, ne mutanta :D).

4) Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů C 60 min.Pokud začne být vrch příliš tmavý, zakryjeme jej hliníkovou fólií.Správnost propečení zkontrolujeme testem špejlí.Případně dopékáme, dokud není hotový (s určitou vlhkostí počítejte, nejedná se o klasické "drobivé" těsto, je spíš mokřejší).

5) Hotového beránka necháme chvíli vychladnout.Poté jej vyklopíme a vytvoříme mu očička přilepením jedné rozpůlené mandle např. medem.

(foceno za denního světla)

(bohužel už za umělého světla...chtěla jsem Vám jen "dopřát" detail, abyste alespoň trochu viděli strukturu těsta :D)

Doba přípravy: 35 min + 60+ min pečení (celkem 95+ min = 1 hod 35+ min)
Obtížnost: 2/5

Ganbatte a veselé Velikonoce ^^~!