Květen 2015

Červená čočka v masala omáčce

16. května 2015 v 21:53 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Tak ještě jeden recept dnes přidám ^^.
Tuto směs z čočky jsem zařadila do asijských receptů, ale nevím, jestli je se to v Indii opravdu vaří.Každopádně masala omáčka by indická být měla :D...Recept z Dálného Východu to ale opravdu není ;).Jde o trochu ostřejší jídlo, ale mně to tak vyhovuje ^^y.

Ingredience (2 porce):

  • 1 lžíce oleje
  • 1 malá cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (na plátky)
  • 2 cm zázvoru (na plátky)
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1/2 lžičky červené papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky garam masala
  • 1 plechovka (sklenice) směsi na lečo, popřípadě krájených rajčat
  • 160 ml kokosového mléka
  • 100 g červené čočky
  • rybí omáčka/sůl

Postup:

1) Na pánvi rozehřejeme olej a dozlatova na něm orestujeme cibuli.

2) Na minutu přidáme česnek a zázvor.

3) Přidáme vešekeré koření, lečo/rajčata a kokosové mléko.

4) Přivedeme k varu, přidáme čočku a vaříme 20 min.

5) Osolíme rybí omáčkou, solí nebo jejich kombinací.

6) Podáváme s rýží nebo třeba s indickým chlebem.Já ještě ozdobila jarní cibulkou a rýži doplnila klíčky z fazolek mungo.



Doba přípravy: 40 min
Obtížnost: 2/5

Bílé fazole v dýňovém pyré

16. května 2015 v 21:22 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Konbanwa!
Po dlouhé době přidávám nějaký ten článek...a kupodivu se jedná o recept :D!
Asi Vás zklamu, ale nebude to žádná asijská specialita.Pokud však máte rádi dýni (tak jako já), možná budete mile překvapeni.Fazole v dýňovém pyré jsou totiž opravdu chutné.Důkazem může být i fakt, že chutnaly i mému taťkovi :D (ale řekl, že tam něco chybí - myslel tím samozřejmě maso).

Ingredience (4 porce):

I. FAZOLE:
  • 200 g bílých fazolí (v suchém stavu)
  • 260 g dýňového pyré
  • 1 a 1/2 cibule (nakrájené nadrobno)
  • 1 červená paprika (na kostičky)
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 50 g strouhaného sýra (např. eidamu)
  • máslo
  • sůl, pepř

II. BEŠAMEL:
  • 6 g (1 rovná lžička) másla
  • 6 g (1,5 rovné lžičky) hladké mouky
  • 50 ml mléka
  • muškátový květ
  • sůl, pepř

Postup:

1) Fazole, které jsme přes noc namočili do vody, slijeme, propláchneme a v nové vodě uvaříme doměkka (velkým bílým fazolím to trvá asi 1 hod).Můžeme přidat i bylinky jako tymián či rozmarýn, abychom zabránili nadýmavosti, kterou luštěniny často způsobují.

2) Po změknutí fazole osolíme a ještě chvíli povaříme, slijeme.

3) Na troše másla podusíme cibuli.Po několika minutách přidáme papriku.

4) Směs osolíme a opepříme.Přidáme dýňové pyré.

5) Příprava bešamelu (viz. ingredience na bešamel): V kastrůlku rozpustíme máslo.Za stálého míchání přidáváme mouku.Pokračujeme v míchání a přilijeme mléko.Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a mícháme až do zhoustnutí směsi asi minutu, případně nadále snižujeme plamen (příprava je velmi podobná vaření pudinku).Osolíme a ochutíme muškátovým květem a pepřem podle chuti.

6) Ke směsi s dýňovým pyré přidáme bešamel, zakysanou smetanu a uvařené fazole.Důkladně promícháme, osolíme a opepříme.

7) Směs přemístíme do zapékací mísy a posypeme sýrem.

8) Zapékáme na 175 stupňů C 20 min.

9) Podáváme např. s rýží, jáhly nebo pečivem.




(tohle je jen taková zmenšená fotogenická porce, jím víc :D)

Doba přípravy: 1 hod + 20 min zapékání (celkem 80 min = 1 hod a 20 min)
Obtížnost: 3/5