Červenec 2015

Mochi koláč

14. července 2015 v 23:41 | Yutaka Komeko |  Asijská a japonská sladká jídla a dezerty
Konbanwa~
Jo, jsem trapná, už je to zase recept :D.Ale myslím si, že by Vás tento mohl opravdu zaujmout.Je to celkem kaloricky vydatná pochoutka, ale ze skoro samých zdravých věcí, takže to být Vámi zkusím ^^.
Receptů na pečené mochi je sice méně než na ty nepečené, ale málo jich také není.Avšak ve většině z nich najdete hromady másla a cukru, což je naprosto zbytečné - v mé verzi koláče je všeho "špatného" méně, ale přesto chutná skvěle (jo, sebechvála smrdí, vím to :D).Ovoce můžete zvolit na základě svých preferencí a zásob na zahrádce či v mrazáku.
Důležitá informace k mouce mochiko: Tato mouka se dá u nás sehnat jen poměrně obtížně a navíc je velmi drahá.Doporučuji Vám proto koupit sladkou lepivou rýži a tu namlít na mlýnku na mák a podobné "tvrdosti".Opravdu to jde!Zkoušela jsem vlastnosti takto připravené mouky a funguje to!Mouka je sice hrubší než klasická mochiko, ale lepivé vlastnosti i chuť korespondují s předraženým japonským originálem.Bonus pro Vaše zdraví: Pokud koupíte neloupanou sladkou lepivou rýži, budete mít mouku celozrnnou ;).Takovou rýži jsem koupila na webu Paní Dýně, ale už ji tam asi nemají.Každopádně minimálně tu loupanou byste měli na netu najít jako "sladkou lepivou rýži".Místo mochiko si můžete koupit také "mouku ze sladké lepivé rýže".

Ingredience (malý pekáč):

  • 30 g másla
  • 130 g třtinového cukru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 130 ml mléka
  • 2 vejce
  • 320 g mochiko
  • 1 a 1/3 ČL kypřicího prášku
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 20 g strouhaného kokosu
  • špetka soli
  • jahody nebo jiné ovoce

Postup:

1) Máslo necháme téměř úplně rozpustit v mikrovlnné troubě.Poté promícháme, až se rozpustí úplně.

2) Přidáme cukr, kokosové mléko, vejce, vanilku a šleháme ručním šlehačem na pomalé otáčky 1 min.

3) Doplníme i obyčejným mlékem a prošleháme.

4) Zvlášť smícháme mouku, kypřicí prášek, kokos a šetku soli.

5) Do mokré směsi postupně vmícháváme suchou a šleháme, dokud není těsto hladké (bez žmolků).

6) Těsto nalijeme do malého vymazaného a vysypaného nebo pečicím papírem vyloženého plechu, poklademe ovocem.Lepší je menší plech, abyste neměli koláč příliš nízký, těsta není moc.

7) Pečeme 1 hodinu v troubě předehřáté na 175 stupňů C.




Doba přípravy: 25 min + 60 min pečení (celkem 80 min = 1 hod a 20 min)
Obtížnost: 2/5

Ganbatte~

Hrachové placičky

13. července 2015 v 23:09 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Tyto na bílkoviny bohaté ale vegetariánské hrachové placičky skvěle poslouží jako náhrada hlavního masového chodu, zvlášť pokud jako přílohu zvolíte šťavnatou miso zeleninu (recept) a třeba rýži či brambory.Rovněž je využijete, pokud si do práce nebo do školy nosíte "krabičkové obědy" a nemůžete si jídlo ohřát.Udělat si je ale můžete i jen tak; doporučuji je však podávat s něčím mokřejším, např. s již zmíněnou zeleninou či dipem, protože jsou celkem suché.
Původní recept naleznete zde.Já je udělala v troubě, což mi připadalo jednak zdravější, druhak praktičtější - nesnáším, když u smažení načichnu tím jídlem >_<.

Ingredience (16 ks - asi 4 až 6 porcí):

  • 225 g sušeného hrachu
  • 1 cibule (najemno nakrájená)
  • 2 vejce
  • 130 g tvarohu (asi 1/2 vaničky)
  • 80 g strouhanky/hrašky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup:

1) Hrách, který jsme přes noc namočili do vody uvaříme podle návodu na obalu doměkka (doba vaření závisí na druhu hrachu - např. půlený se údajně nemusí ani máčet, čímž se ale raději neřídím).Po změknutí osolíme a ještě minutku povaříme.

2) Hrách slijeme, necháme vychladnout a následně rozmixujeme s ostatními ingrediencemi kromě oleje.

3) Z hmoty tvarujeme cca 16 placiček, které zlehka potřeme olivovým olejem.

4) Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů C (180 stupňů C v horkovzdušné) 15 min.Dalších 5 min zapneme gril na 200 stupňů C, aby placičky získaly zlatavou kůrku.

5) Placičky lze podávat k různým přílohám (brambory, zelenina, rýže,...).Já je podávala s asijskou rýží a miso zeleninou (recept).



Doba přípravy: vaření hrachu minimálně 30 min + 35 min + 20 min pečení (celkem minimálně 85 min = 1 hod a 25 min)
Obtížnost: 2/5

Ganbatte~

Miso zelenina

13. července 2015 v 22:46 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Tuto zeleninu nyní možná oceníte - v létě má snad skoro každý někdy chuť na něco lehkého.Jde údajně o japonský recept (původně se měla podávat k yakitori špízům).Zeleninu můžete podávat k čemu uznáte za vhodné nebo se můžete inspirovat mnou: Přidala jsem kopeček jasmínové rýže a hrachové placičky (recept) - takto si můžete připravit jedinečný krabičkový oběd, který je chutný i studený.
Někomu možná bude vadit chuť misa, což je fermentovaný výrobek ze sóji.Já ale doufám, že si pochutnáte tak jako já ^^.

Ingredience (4 porce k rýži):

  • 1 střední mrkev (nakrájená na nudličky)
  • 1 cm čerstvého zázvoru (nakrájený nadrobno)
  • 2 malé cukety (nakrájené na kostičky)
  • 1 malý pórek (nakrájený na kolečka)
  • (arašídový) olej
  • 1 PL sójové omáčky
  • 1 ČL (palmového) cukru
  • 1/2 ČL kukuřičného škrobu
  • 1 PL miso pasty
  • sůl

Postup:

1) Na oleji restujeme mrkev se zázvorem asi 5 min.

2) Přidáme cuketu, zalijeme trochou vody a přivedeme k varu.

3) Zmírníme plamen a pomalu vaříme do změknutí.Ke konci vaření přidáme pórek.

4) Vmícháme sójovou omáčku a cukr.

5) Kukuřičný škrob rozmícháme s 1 ČL vody a také přidáme ke směsi.Přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí.

6) Jakmile tekutina zkoustne, odklidíme nádobu z vařiče a vmícháme miso pastu.Můžeme ještě přisolit dle chuti, ale opatrně - sójová omáčka i miso jsou samy o sobě také slané!

7) Můžeme podávat např. s asijskou rýží a hrachovými placičkami (recept).



Doba přípravy: 35 min
Obtížnost: 2/5

Ganbatte!

Rybízovo-jogurtové muffiny

13. července 2015 v 22:34 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Konbanwa!
Opět se omlouvám za nedávnou neaktivitu.(Neslibuji ale, že se to zlepší :D.)
Doufám, že si užíváte prázdniny (pokud tedy nepracujete).Tento recept jsem našla zde (můj možná nejoblíbenější blog s recepty) a trochu Vám ho poupravila, tak se snad bude líbit.Jedná se o zdravé nízkotučné muffiny s ovocem, ale můžete je udělat i s ořechy, čokoládou, ...
Nedávno jsem zkoušela něco podobného, jen s poněkud "koncentrovanější dávkou tvarohu".Taky přidám, nebojte.

Ingredience (12 ks):

  • 280 g hladké špaldové mouky
  • 290 g bílého jogurtu
  • 150 g rybízu + navrch
  • 65 g oleje
  • 160 g (třtinového) cukru
  • 1 ČL jedlé sody
  • 1 ČL skořice
  • semínka z 1 vanilkového lusku/1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 2 PL mléka

Postup:

1) Smícháme mouku, jedlou sodu, skořici a zvlášť ostatní ingredience kromě mléka.

2) Suchou směs postupně přidáváme do mokré a nakonec doplníme mlékem a jemně vmícháme rybíz.

3) Těstem plníme formičky na muffiny, které nakonec ještě dozdobíme trochou rybízu.

4) Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů C asi 30 min (správnost propečení zkontrolujeme testem špejlí).



Doba přípravy: 20 min + 30 min pečení (celkem 50 min)
Obtížnost: 2/5

Ganbatte~