Srpen 2015

Beluga čočka se zeleninou v indické omáčce

31. srpna 2015 v 13:21 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Ohayou~
Tento recept už konečně asijský je, ale tentokrát "nenavštívíme" Dálný Východ, nýbrž Indii ^^.Jde o jednoduché sezónní jídlo, pro jehož přípravu můžete využít letní zeleninu ze zahrádky, pokud máte možnost.Je chutné, zdravé a zasytí :).Jen odpůrci indického koření by mohli mít trochu problém...Výjimečně se jedná také o veganský recept.

Ingredience (4 porce):

  • 200 g beluga čočky (pokud nemáte, s klidným svědomím použijte jinou - jen případně změňte dobu máčení)
  • 1 střední cibule (nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (nadrobno)
  • 1 cm zázvoru (nadrobno)
  • 1 větší mrkev (na nudličky)
  • 1/2 červené papriky (na kostičky)
  • 1/3 velké cukety nebo 1/2 střední (na kostičky)
  • 1 velká sklenice zavařených rajčat (máme domácí)/1 plechovka rajčat/400 g čerstvých rajčat
  • 1/2 ČL: garam masala, cumin, kurkuma, koriandr (od každého 1/2 ČL)
  • 2 hřebíčky
  • trocha citronové šťávy
  • 1 PL tamari (typ sójové omáčky)
  • 1 ČL medu
  • sezamový olej (pokud nemáte, dejte klidně např. slunečnicový)
  • sůl, pepř
  • (nasekaná mrkvová nať)

Postup:

1) Čočku namočíme na dvě hodiny do vody.

2) Na oleji osmažíme cibuli, zázvor a česnek.

3) Přidáme koření a necháme rozvonět.

4) Přidáme zeleninu kromě rajčat (pokud nepoužíváme čerstvá), osmažíme.

5) Čočku slijeme, propláchneme a přidáme k zelenině.

6) Přidáme rajčata (pokud jsme nepoužili čerstvá), podlijeme dostatečným množstvím vody (pokud máme nakládaná rajčata, použijeme lák, ve kterém byla naložena) a přivedeme k varu.

7) Vaříme pod poklicí 25 minut a pokud je to nutné, přidáváme po troškách vodu.

8) Zkontrolujeme, jestli je čočka měkká, osolíme a vyvaříme (bez pokličky) přebytečnou tekutinu.

9) Stišíme plamen na minimum.Přidáme citronovou šťávu, tamari, med, pepř a dosolíme.Můžeme přidat nasekanou mrkvovou nať.

10) Podáváme nejlépe s rýží či např. polentou.


Ganbatte ne~

Cuketovo-bramborový nákyp s tofu

31. srpna 2015 v 0:25 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Konbanwa~
Doufám, že neztratím tu trochu čtenářů, když už nepřidávám tolik příspěvků týkajících se Japonska/asijského jídla >_>...Protože tento recept je opět na neasijské jídlo: Nákyp z cukety, brambor a tofu, který je teď celkem aktuální, když je sezóna cuket.Je dobrý teplý i studený, takže se hodí i jako "krabičkový oběd", pokud nemáte v práci či ve škole stejně tak jako já možnost si jídlo ohřát.
Mimochodem, rozhodla jsem se už neudávat čas přípravy, protože si to stejně většinou vymýšlím, když si to (dost často) nepamatuji xD.Navíc má každý jiné tempo a zrovna podle mě se to moc nedá posuzovat, neboť mi v podstatě vše (nejen vaření) trvá podstatně déle než jiným "normálním" lidem :D.Jsem prostě takový lenochod :´D.A ani obtížnost tu už nenajdete, ta je taky nesmyslná :D.

Ingredience (2 porce):

  • 300 g brambor (nakrájené na kolečka)
  • 150 g cukety (nastrouhaná)
  • 50 g balkánského sýra (nastrouhaný)
  • 200 g (1 balení) tofu (nakrájené na kostičky; já použila natural, ale bude to dobré a možná i lepší také s uzeným či marinovaným atd. ^^)
  • 1 vejce
  • 1 malá až střední cibule (nadrobno nakrájená)
  • 2 stroužky česneku (nastrouhané)
  • 1 ČL (olivového) oleje + na vymazání pekáče
  • sladká paprika, medvědí česnek, (rozmarýn)
  • sůl, pepř

Postup:

1) Všechny ingredience na nákyp kromě brambor smícháme dohromady a dle chutí okořeníme mnou uvedeným nebo i jiným vhodným kořením.

2) Do menší zapékací mísy lehce vymazané olejem (popřípadě máslem) dáme vrstvu brambor, kterou osolíme a opepříme.

3) Na brambory dáme směs z bodu 1.Můžeme posypat čestvým nebo sušeným rozmarýnem.

4) Navrch rozložíme zbytek brambor, které opět osolíme a opepříme.

5) Pečeme 45 min na 180 stupňů C.Potom zapneme ještě na 5 min grilovací funkci nebo horký vzduch, aby se brambory na vrchu krásně dozlatova opekly, pokud ovšem máme tuto funkci k dispozici.


Ganbatte~

Cuketovo-jablečné muffiny z ovesných vloček

19. srpna 2015 v 21:57 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Konbanwa~
Dnes to bude recept pro ty, co mají chuť na opravdu velmi zdravé pečení ;).Znáte pečenou ovesnou kaši?Tak toto je něco na ten způsob.
Pokud nejste zvyklí někdy sladit pouhým banánem (např. snídaňové kaše nebo smoothie), tak raději přidejte med.Mně to takto vyhovovalo, obzvlášť jako pohodlná snídaně ^^.
Původní recept zde.

Ingredience (12 ks):

  • 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček (polovinu jsem dala normálních a druhou jemných, ale je to v tomto případě celkem jedno)
  • 1 hrnek (140 g) nastrouhané cukety
  • 1 jablko (nastrouhané)
  • 2 banány (nastrouhané/rozmačkané)
  • 2 vejce
  • hrst rozinek (já je i krájím na menší kousky)
  • 2 ČL skořice
  • 1/2 ČL jedlé sody
  • špetka soli
  • (dle chuti: asi 30 g arašídového másla/ořechů/...)

Postup:

1) Všechny ingredience kromě jedlé sody smícháme a necháme 10 min stát (vločky trochu nasáknou vlhkost - naboptnají).

2) Přidáme jedlou sodu a důkladně promícháme.

3) Hmotou plníme muffinové formy či papírové košíčky (nebo těsto klidně nalijeme na plech, pak to už ale nebudou muffiny ;D).

4) Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů C 25-30 min.


(asi jsem to měla vyfotit na oranžovém talířku -_-...)

Doba přípravy: 25 min + 25-30 min pečení (= 50-55 min)
Obtížnost: 2/5

Ganbatte~

Letní závitky s tofu

14. srpna 2015 v 23:28 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Konbanwa~
Dnes Vám přináším již druhý recept na letní závitky.Pokud nevíte, ten první byl s krevetami a najdete ho zde.
Tentokrát jsem místo krevet použila jako zdroj bílkovin tofu a celkově je udělala podle trochu jiné receptury; troufám si říci, že byly dokonce lepší než ty předchozí.
Rozdíl mezí jarními a letíními závitky je zcela jednoduchý: Jarní závitky se navíc smaží. (A to je důvod, proč preferuji letní verzi :D.)
Připadá mi, že většina letních závitků využívá syrové zeleniny, což mi tak úplně nevyhovuje, protože mám raději tepelně upravenou zeleninu, zvlášť v takovéto kombinaci - mám pocit, že by byly se syrovou zeleninou jaksi bez chuti (no uznejte, tofu ani rýžový papír přeci nijak výraznou chutí neoplývají).Takže jsem se recept opět rozhodla pojmout dle svých přesvědčení a podle mě to dopadlo dobře ^^.Každopádně je to věc názoru a pokud chcete vědět, jaké jsou, nezbývá Vám, než si je taky vyzkoušet ;D.

Ingredience (6 ks = 2 porce):

I. ZÁVITKY:
  • 6 listů rýžového papíru
  • 200 g tofu natural (nakrájené na kostky/nudličky)
  • 2 mrkve (nakrájené na nudličky)
  • 1/2 středně velké cukety (nakrájené na nudličky/kostky/...)
  • 5 cm kousek pórku/jarní cibulka (nakrájený/á na kolečka)
  • 6 listů salátu (já použila "little gem")
  • 18 stébel pažitky (je v podstatě jedno kolik, ale já prostě dala do každého závitku tři)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný narobno)
  • olej (třeba sezamový)

II. MARINÁDA:
  • šťáva z jedné limetky
  • 1 ČL medu
  • 2 ČL sójové omáčky

Postup:

1) Nejprve si dáme marinovat tofu: Smícháme ingredience na marinádu, do které ponoříme tofu a necháme minimálně 30 min uležet.

2) Na sezamovém oleji (dle potřeby 1 ČL - 1 PL) osmahneme česnek, trvá to asi minutu.

3) K česneku přidáme nejprve mrkev a po pár minutách také cuketu.

4) Slijeme marinádu z tofu a přilijeme ji k zelenině, přivedeme k varu.

5) Když už je tekutina téměř vyvařená, přidáme pórek a necháme vypařit zbytky tekutiny.

6) Připravíme si mísu se studenou vodou a volnou čistou plochu k samotné přípravě závitků.List rýžového papíru ponoříme krátce do vody a ihned položíme na podložku (tím mám na mysli i kuchyňskou linku).Pokud některá místa zůstala suchá, navlhčíme je rukou.Počkáme chvíli, než papír změkne a poté se pustíme do plnění: Na rýžový papír položíme list salátu, šestinu zeleniny a šestinu tofu.Poté zabalíme podle obrázků, které naleznete níže (při přípravě jiného druhu závitků, proto ty "divné" věci navíc :D).Po prvním přehnutí přidáme asi tři stébla pažitky.Při rolování držíme závitek pevně a také ho tak "rolujeme", jinak se bude následně rozpadat.Navlhčený rýžový papír lepí, takže se nebojte, závitek opravdu není potřeba nijak zajistit proti "odrolování se" (promiňte, došly mi adekvátní výrazy :D).


7) Můžeme podávat s arašídovo-medovým dipem, recept naleznete v tomto článku.Tentokrát jsem však citrusovou šťávu zaměnila za rýžový ocet.


Doba přípravy: 60 min
Obtížnost: 4/10 (hodnotím obtížnost jako u minulých závitků, ale musím uznat, že tentokrát mi to už tak složité nepřišlo ;D)

Ganbatte, oyasumi~

Cottage tvarožník

8. srpna 2015 v 22:13 | Yutaka Komeko |  K odpolední kávičce
Konbanwa~
Možná v tomhle vedru nemáte na normální dezerty chuť, ale rádi byste si i tak něco dobrého a sladkého dali.Pokud je to tak, mám pro Vás řešení ^^.Tento tvarožník ze sýru cottage chutná velice dobře čerstvý, ale rovněž vychlazený, což Vám může přijít vhod.Nebojte se tento sýr využít na saldký způsob, rozhodně tím nic nezkazíte, ba naopak.Ovoce použijte dle libosti a možností...my měli zrovna meruňky a borůvky, tak jsem využila obojí.Každopádně teď můžete využít třeba broskve :).
Původní recept zde.

Ingredience:

  • 600 g cottage sýru
  • 250 g (polotučného) tvarohu z vaničky
  • 30 ml mléka (asi 2-3 PL)
  • 130 g (třtinového) cukru
  • 3 PL (pohankové) krupice
  • 3 PL medu
  • 3 vejce (rozdělená na žloutky a bílky)
  • 1/2 balení kypřicího prášku (= 6 g)
  • semínka z 1 vanilkového lusku (popřípadě 1 ČL vanilkového aroma)
  • špetka soli (do bílků)
  • 1 hrnek libovolného ovoce (já dala na jednu polovinu borůvky, na druhou pokrájené meruňky)

Postup:

1) Cottage rozmixujeme v mixéru.

2) Bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh.

3) K rozmixovanému sýru cottage přidáme ostatní ingredience kromě sněhu a ovoce.Dobře promícháme.

4) Ke směsi opatrně po částech přidáváme sníh.

5) Vzniklé těsto nalijeme do vymazané a vysypané/vymazané a pečicím papírem vyložené dortové formy o průměru okolo 26 cm.

6) Povrch poklademe ovocem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů C 50-60 min, dokud střed tvarožníku není suchý (test špejlí).



Doba přípravy: 30 min + 50-60 min pečení (celkem 80-90 min = 1 hod a 20-30 min)
Obtížnost: 2/5

Brambory zapečené s květákem a cuketou

7. srpna 2015 v 22:51 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Konbanwa~
Tak sem zase jednou píšu :D.A myslím, že název mluví za vše, takže asi ani není potřeba to nějak dál vysvětlovat.Byla to taková rychlovka ve stylu "co dům dal", ale bylo to chutné, takže jsem se rozhodla to sem přidat ^^.Toto jídlo je dobré i za studena, takže ideálně jako přenosný oběd na cesty.Snad Vám bude chutnat jako mně nebo si jej třeba upravte dle svých preferencí...

Ingredience (2 porce):

  • 320 g brambor (nakrájené na kolečka)
  • 100 g květáku (rozdrobený na jednotlivé růžičky)
  • 100 g cukety (nakrájená na čtvrtkolečka)
  • 65 g ementálu (nastrouhný/nadrobno pokrájený; já použila light verzi)
  • 45 g zrajícího sýra s modrou plísní (nadrobno pokrájený)
  • 1 vejce
  • 2 PL mléka a/nebo smetany (já dala od každého po 1 PL)
  • rozmarýn, tymián (čersté či sušené)
  • (bylinková) sůl, pepř

Postup:

1) Květák necháme 5 min změknout na pařáčku.

2) Do pekáče (který můžete vymazat, což podle mě není ani nutné) rozprostřeme vrstvu z 1/2 brambor.Osolíme (já použila bylinkovou sůl, která jídlu dodá zajímavější chuť), opepříme, přidáme bylinky (rozmarýn, tymián).

3) Poklademe cuketou, na ni dáme květák.Opět osolíme a opepříme.

4) Navrch naskládáme druhou 1/2 brambor.Osolíme, opepříme.

5) Vejce rozkvedláme s mlékem a/nebo smetanou.Osolíme, opepříme a rovnoměrně směsí brambory polijeme.

6) Jídlo posypeme oběma sýry a pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů C asi 45 min.K závěru pečení nebo po 45 minutách můžeme použít i grilovací funkci, pokud ji má naše trouba k dispozici, samozřejmě :D.



Doba přípravy: 20 min + 45 min pečení (celkem 65 min = 1 hod a 5 min)
Obtížnost: 2/5