Říjen 2015

"Boloňská" omáčka z červené čočky

18. října 2015 v 22:36 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Konbanwa~
Nevím jak Vy, ale nám letos stále ještě zbývají nějaká rajčata z naší zahrady, tak jsem si říkala, že ačkoliv jsem tohle jídlo dělala už o letní prázdniny, nebude úplně špatné ho sem dát ještě ani teď.Pokud nemáte čerstvá rajčata, klidně použijte konzervovaná či nakládaná.
Do seznamu ingrediencí jsem zařadila i chilli.Já ho nepoužila přímo, využila jsem chilli olivového oleje z Itálie.Samozřejmě chilli není do této omáčky nutně potřeba, jen jsem chtěla zmínit, že pro jemnou chilli chuť můžete použít právě třeba takto ochucený olej :).
Tato omáčka je nenáročná na přípravu a skvěle se hodí jak ke špagetám, tak k rýži.A pokud si chcete maximálně pochutnat, doporučuji před podáváním posypat parmezánem *-*...

Ingredience (4 porce):

  • 200 g červené čočky
  • 1 větší cibule (nadrobno nasekaná)
  • 3 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
  • 620 g rajčat (můžete použít stejné množství konzervovaných či nakládaných)
  • 1 malá červená paprika (nakrájená na malé kostičky)
  • 1 PL rajčatového protlaku
  • olivový olej, máslo
  • oregáno/bazalka
  • sůl, pepř
  • (chilli)
  • (parmezán)

Postup:

1) Pokud používáme čerstvá rajčata, 2/3 z nich nakrojíme na kousku slupky do křížku a spaříme.Necháme vychladnout a oloupeme (proto ten křížek - usnadní loupání).Všechna rajčata nakrájíme na kostičky.
2) Na oleji a troše másla (pro chuť) necháme zesklovatět cibuli s česnekem.
3) Přidáme rajčata: Pokud používáme čerstvá, tak nejdříve ta nespařená (není to nezbytně nutné, ale je to lepší).
4) Přidáme čočku a zalijeme vodou tak, aby byla ponořená (což pravděpodobně nebude potřeba, pokud používáte rajčata v nálevu).Vaříme do změknutí čočky 15-20 min.
5) Přidáme oregáno/bazalku, protlak, případně chilli.Osolíme a opepříme.Omáčku ještě chvíli prohřejeme, aby se chutě řádně promísily.
6) Hotovou omáčku podáváme s klasickými či zeleninovými (ještě jsem nezkoušela, ale vím, že je to teď celkem populární "náhražka") špagetami či např. s rýží.Doporučuji na závěr posypat parmezánem ♥.


Ganbatte~

Slaný cuketový koláč - "cukeťák"

15. října 2015 v 23:49 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Konbanwa~
Asi už bylo cuket dost, ale sezóna je u konce, tak mi dovolte přidat ještě tento (a pak ještě jeden xD) recept :D.Koukala jsem teď na úvodní stránku tohoto blogu a jen dva recepty jsou bez cukety, to je fakt už trochu moc :´D.Nebojte ale, už začíná sezóna jablek, dýní a mrkve, takže aspoň cukety se zbavíme :D.Hrozně ráda totiž vařím ze sezónních surovin a na ovoce a zeleninu si opravdu potrpím.
Tohle jídlo je perfektní oběd do krabičky: Je dobré i studené, je skladné a velmi dobře přenosné.Každopádně poslouží i jako večeře či svačina.Navíc je extrémně jednoduché na přípravu.Mnou uvedené množství nám vyšlo na čtyři obědové porce.
Polentu v tomto koláči můžete nahradit moukou, které jsem se chtěla tentokrát vyhnout.Koláč je opravdu skvělý, ale už vím, co neudělám příště: Nebudu ho péct v pekáči vyloženém namočeným a zmačkaným pečicím papírem (dělám to takhle, když jsem líná :D), protože zespodu neměl kůrku.Bylo by nejlepší ho péct přímo ve vymazaném (nejlépe máslem :3) pekáči.Asi je trochu hloupé, že to tedy přidávám, i když tam byl tento menší nedostatek (měla bych to sem dát, až to udělám znovu a lépe), ale nemohu se nepodělit :D.Takže se nebojte trochy tuku a zkuste to bez pečicího papíru, bude to lepší ;).

Ingredience (4 porce):

  • 450 g cukety (strouhané)
  • 200 g sýra (strouhaného; použila jsem 150 g 30% eidamu a 50 g balkánského sýra)
  • 40 g parmezánu (strouhaného)
  • 200 g tvarohu z vaničky
  • 150 g polenty
  • 6 vajec
  • 1 cibule (nadrobno nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (prolisované či nadrobno nakrájené)
  • 1 PL (olivového) oleje
  • 3 PL pažitky (nasekané)
  • 6 g jedlé sody
  • sůl, pepř

Postup:

1) Smícháme všechny ingredience kromě mouky a jedlé sody, které smícháme zvlášť.
2) Následně smícháme vše dohromady a těsto nalijeme do vymazaného pekáčku o rozměrech asi 20 x 30 cm (v tomto případě je to lepší, než používat pečicí papír, protože vytvoříte lepší kůrku).
3) Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů C 40-45 min.


Ganbatte~

Zdravé cuketové brownies s tvarohovou polevou

13. října 2015 v 22:26 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Update 27.6.2016
Pekla jsem znovu, ale s jinak udělanou tvarohovou "polevou" a myslím, že je to takhle lepší, tudíž updatuji starý recept.Doufám, že vyzkoušíte, neprohloupíte :P.Musím neskromně říct, že jsem tuhle buchtičku dovedla k dokonalosti :3.Kdo by řekl, že i velice zdravý dezert může chutnat stejně dobře jako něco hříšně sladkého a tučného?