Listopad 2015

Mungo fazolky se špenátem v kokosovém mléce

14. listopadu 2015 v 22:23 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Konbanwa~
Dnes jsem se rozhodla přidat recept, který jsem zkusila už skoro před půl rokem, ale nedala ho sem kvůli tomu, že začalo léto a já to tu chtěla mít co "nejsezónnější" :D.Jedná se o zajímavou směs s kokosovým mlékem, špenátem a mungo fazolkami (jak překvapivé pro ty, co čtou nadpisy :´D), které většina z nás asi zná spíš naklíčené, než že by je vařila.
Toto jídlo má netypickou, ale podle mě velice dobrou chuť.Jako příloha se k němu skvěle hodí jasmínová nebo basmati rýže.
Musím uznat, že tentokrát jsem se skoro úplně řídila původním receptem, takže bych měla zdroj uvést :).Najdete ho tady.

Ingredience (2 porce):

  • 100 g mungo fazolek (v suchém stavu)
  • 1 PL oleje
  • 1 menší cibule (nadrobno nasekaná)
  • 1 stroužek česneku (nakrájený na plátky)
  • voda
  • 160 ml kokosového mléka
  • 1 ČL římského kmínu
  • 1 ČL škrobu
  • 100 g špenátu (pokrájeného)
  • sůl

Postup:

1) Mungo namočíme na noc do vody.
2) Další den na oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a slité a propláchnuté fazolky.Promícháme, zalijeme vodou tak, aby byly fazolky zakryté a přivedeme k varu.Stáhneme plamen a vaříme do změknutí fazolek asi 30 min.
3) Osolíme, přidáme římský kmín, zalijeme kokosovým mlékem a vaříme ještě 5 min.Eventuelně přidáme škrob rozmíchaný ve troše vody na zahuštění, pokud je třeba.
4) Přidáme špenát a necháme zavadnout.
5) Podáváme nejlépe s rýží (jasmínová, basmati) či rýžovými nudlemi.


Ganbatte~

Cuketovo-mrkvovo-jablečný perník

13. listopadu 2015 v 23:29 | Yutaka Komeko |  K odpolední kávičce
Konbanwa~
Myslím, že jsem se v minulém "cuketovém" článku zmiňovala, že se tu časem objeví ještě jeden recept z cukety (mluvím jen o tomhle ruce, příští rok to bude ale zase nálož, předpokládám :D).Tento recept hodně chválil i můj táta, což značí velký úspěch :D.Pokud máte rádi vláčné perníkové moučníky, neváhejte vyzkoušet i tento.Kromě toho, že báječně chutná, je také velmi výživný a zdravý ^^.
Uvádím množství pro dávku, ze které jsem perník pekla já, ale myslím, že příště udělám alespoň o polovinu víc :D.
Původní recept zde.U tohoto receptu jsem změnila množství a zjistila gramové ekvivalenty některých uvedených hrnkových hodnot.Recept je jinak téměř stejný.

Ingredience:

  • 2 a 1/4 hrnku mouky (použila jsem směs bezlepkových-směs schar na moučníky, pohankovou, rýžovou a tapiokovou-protože jsem pekla i pro sestru)
  • 1 a 1/2 hrnku (= 210 g) nastrouhané cukety
  • 1 a 1/2 hrnku (= 175 g) nastrouhané mrkve
  • 1 a 1/2 (= 180 g) nastrouhaného jablka
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 3/4 hrnku jablečného pyré
  • 100 g medu
  • 3 PL oleje
  • 2 menší vejce
  • 1 a 1/2 ČL skořice
  • 1 a 1/2 ČL zázvoru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 a 1/4 ČL jedlé sody

Postup:

1) Mouku smícháme s kořením a jedlou sodou.
2) Zvlášť smícháme vše ostatní (mokré ingredience + cukr).
3) Vše smícháme dohromady v těsto.
4) Těsto dáme do vymazaného a vysypaného/pečicím papírem vyloženého pekáče o rozměrech cca 20x35 cm.
5) Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů C 30-40 min.


Ganbatte~