Červen 2016

Domácí müsli tyčinky bez přidaného tuku či sladidla

30. června 2016 v 22:40 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Název receptu zní docela sucharsky, ale z vlastních zkušeností vím, že když googlím, tak ve většině případů žádná květnatá hesla nepoužívám.Doufám tedy, že i Vy, pokud jste sem zabloudili skrze vyhledávač, jste našli to, co jste hledali.
Tyto tyčinky jsou naprosto ideální záležitostí na cesty a výlety, jedinou jejich nevýhodou je vyšší křehkost, než na jakou jsme zvyklí u konvenčních müsli tyčinek, které toho vydrží asi o něco víc (éčka, palmový tuk a tak dále...a když už chcete "jó kvalitní a zdravou", tak je nelidsky předražená...a nevím jak Vy, ale já (zatím) žádný zlatý důl nevlastním).Stejně jako u mého receptu na domácí müsli platí, že si můžete v základním receptu obměnit většinu surovin (např. použít jiný druh ořechů, vloček, ovoce či koření/aroma) a vytvořit si tak kombinaci vyloženě "na míru" svým chutím (potřebám, možnostem, ...).Inspirovala jsem se na těchto stránkách (recept je v angličtině).

Ingredience (15 ks):

3 a 1/2 hrnku ovesných vloček (nebo jakýchkoli jiných)
3 ČL otrub (libovolných, já mám nejraději ty žitné)
3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
3 velké zralé banány (rozmačkané - stačí vidličkou)
2/3 hrnku jablečného pyré (měla jsem domácí, neslazené)
3/4 hrnku směsi rozinek a sušených brusinek (dle potřeby pokrájených; pokud použijete brusinky slazené cukrem, tak už samozřejmě neplatí, že jsou tyčinky bez přidaných sladidel ;D)
3/4 ČL skořice
1/2 ČL mletého muškátového oříšku
2 PL chia semínek
1/2 ČL soli

Postup:

1) Ovesné vločky a ořechy nasypeme na pekáček o rozměrech asi 23 x 33 cm, který jsme vyložili pečicím papírem.Dáme péct do trouby vyhřáté na 175 stupňů C, dokud se lehce neopraží, což trvá přibližně 10 minut.
2) Mezitím si smícháme banánovou "kaši" s jablečným pyré.
3) Opražené vločky s ořechy smícháme v jiné míse s otruby, sušeným ovocem, kořením, chia a solí.
4) Vločkovou směs přisypeme po částech k banánovo-jablečné směsi a dobře promísíme.
5) "Těsto" přesuneme na pekáček, ve kterém jsme předtím pekli vločky s ořechy a dobře stlačíme, aby nám vznikla jednotná placka vyplňující celou plochu pekáčku (čím hranatější, tím lepší).Opravdu řádně hmotu umačkejte, jinak se budou tyčinky drobit, nebudou držet pohromadě.
6) Dáme péct do trouby vyhřáté stále na 175 stupňů C.Dáváme si pozor, aby se nám hmota nepřipálila.V průběhu pečení by se měla mírně odlepit od krajů pekáčku.
7) Po upečení necháme vychladnout.Poté vyjmeme placku i s pečicím papírem z pekáčku (bude se Vám to lépe krájet, ale samozřejmě ji můžete rozkrájet i v něm, pokud chcete) a rozkrájíme ji na 15 dílů.Tyčinky skladujeme v uzavíratelné vzduchotěsné nádobě v suchu a relativním chladu.Takto vydrží cca dva týdny, záleží samozřejmě na specifických podmínkách skladování.Můžeme je ale také dát zmrazit, což je sázka na jistotu, že se Vám tyčinky rozhodně nezkazí (jen už nebudou tak křupavé, ale téměř vše je lepší čerstvé, ne?).


K tyčinkám si, pokud je snídám, většinou dávám smoothie nebo tvaroh s ovocem.Toto smoothie je ze špenátu a banánu.



Užijte si prázdniny :) ~

Fazole s mrkví

30. června 2016 v 18:11 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Máte hlad?
Dnes to bude zase recept na jedno "obědové jídlo" (ale klidně si ho dejte třeba k večeři nebo k čemukoli jinému, nebudu Vám do toho mluvit :D).Na přípravu není vůbec složité, hotové je raz dva.Avšak recept nemohu považovat za svůj, drze jsem si jej převzala od Kuchařky ze Svatojánu, i když faktem je, že jsem si jej i tentokrát trošinku poupravila k obrazu svému.Zde ho máte uveden mými slovy, s mými poznámkami a poznatky.Toť na úvod vše, nemám moc řečnickou náladu, takže šup šup do kuchyně a jdeme na to.

Ingredience (3 - 4 porce):

  • 200 g fazolí (v suchém stavu; nejlepší je použít nějakou směs, neboť tento pokrm neobsahuje moc ingrediencí a takhle jej obzvláštníte a dodáte mu trochu "šmrnc")
  • bylinky (např. bobkový list, provensálské bylinky, tymián)
  • 200 g mrkve (nastrouhaná)
  • 1 střední až větší cibule (nakrájená na drobné kostičky)
  • olej
  • 3 ČL mleté papriky
  • 3 ČL mouky (použila jsem cizrnovou, jelikož jsem jako téměř vždycky vařila kvůli sestře bezlepkově)
  • 250 ml zeleninového vývaru (použila jsem z kostky)
  • citrónová šťáva
  • mrkvová nať
  • sůl, pepř

Postup:

1) Fazole namočíme alespoň na 8 hodin (ale nejlépe alespoň na 12, ideálně přes noc) a následně uvaříme v čisté vodě s bylinkami do měkka, což trvá většinou 60 až 90 minut dle typu fazolí a rovněž doby máčení.Až když jsou fazole měkké, můžeme je osolit a necháme ještě chvíli vařit, aby do sebe slanost nasákly.
2) Na pánvi si na oleji osmahneme cibuli, přidáme papriku i mouku a chvíli opékáme.Dávejte ale pozor, abyste směs nespálili a tím pádem Vám nezhořkla.
3) Vlijeme vývar a rozmícháme do hladka.Pokud používáme vývar z kostky, stačí zalít vodou a kostku přidat až poté (nemusíte si "zasvinit" další hrnec :P).
4) Vsypeme uvařené fazole a syrovou nastrouhanou mrkev.Pod pokličkou dusíme asi 10 minut.
5) Na závěr pokrm osolíme, opepříme a dle chuti dochutíme citrónovou šťávou.Podáváme např. s novými brambory (ty já však v době vaření receptu neměla, jídlo jsem tedy podávala s brambory vařenými ve slupce).


Přeji hezký zbytek večera. <3

Domácí zapékané müsli bez přidaného tuku či sladidla

28. června 2016 v 21:24 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Ahojte, dnes se s Vámi podělím o recept na domácí müsli, které je skvělé k zakysaným mléčným výrobkům (jako je kefír, podmáslí, jogurt, ...), do mléka či třeba jen tak.Můžete ho také osvěžit hrstí čerstvého sezónního ovoce, např. malin.Opět se fantazii meze nekladou, zkoušejte různé kombinace přísad dle chuti, Vašich zásob či nálady (různé druhy ovoce, oříšků, semínek, čokolády, koření, aroma, vloček, pyré, ...).Toto müsli je skvělé na cesty - rozhodně se Vám nezkazí a navíc je skladné.Můj recept neobsahuje žádná sladidla, ale pokud jste zvyklí normálně sladit, přidejte třeba med či libovolný sirup.Avšak pokud nepoužijete žádné výrazně sladké sušené ovoce (datle, fíky, rozinky) či např. čokoládu, oslaďte ho určitě, ať si pochutnáte!
Inspirovala jsem se zde.

Ingredience:

  • 3 hrnky ovesných vloček (můžete použít i třeba pohankové, žitné, ...)
  • 3/4 hrnku strouhaného kokosu
  • cca 1 hrnek směsi sušeného ovoce - datle, banány, křížaly (pokrájené na menší kousky)
  • skořice (množství volte dle chuti, já bych dala tak 3 ČL, ale někdo má rád jemnější či naopak ostřejší chutě)
  • 5 PL jablečno-banánového pyré (postačí obyčejné jablečné; použila jsem domácí bez přidaného cukru; klidně použijte přesnídávku dle svých preferencí, jedná se v podstatě o pyré, ale je fakt, že většinou bývají slazené...)

Postup:

1) Všechny sypké ingredience si smícháme v míse.
2) Přidáme jablečné pyré a zpracujeme v hrudkovitou směs.
3) Hmotu přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.Měla by být co nejvíce v jednom celku, aby se při pečení vytvořily hrudky.Čím tenčí vrstvu budete mít, tím bude müsli křupavější.
4) Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů C 25 - 35 minut.Pravidelně kontrolujeme, aby se nám müsli nespálilo!
Pokud není ani po 35 minutách dostatečně křupavé, zvýšíme teplotu na 180 stupňů C a pečeme dalších 5 minut.
5) Po vychladnutí jej nasypeme do uzavíratelné nádoby a skladujeme v suchu a chladnu.Trvanlivost Vám úplně určit nemohu, ale předpokládám, že alespoň měsíc až dva by mohlo být v pořádku (velmi také záleží na podmínkách skladování).



Příjemné snídání. :)

Cizrna na paprice

27. června 2016 v 17:10 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Tak co, připraveni na další vegetariánskou omáčku? :D
Tentokrát uvedu zdroj receptu hned na začátek, protože jsem se jím skoro doslovně řídila - tzn. nepoužila jsem ho jen jako inspiraci (tak to dělám většinou).Lucie z Delicious blogu vařila vegansky, já pouze vegetariánsky.Vegan (ani vegetarián, ačkoli se to možná nezdá) nejsem, ale nějakou rostlinnou smetanu bych ráda vyzkoušela, škoda jen, že jsou tak předražené.Nevíte, jestli by se do toho dala použít třeba maková?Již několikrát jsem totiž připravovala makové mléko, takže kdybych použila méně vody, získala bych jakous takous smetanu...Každopádně až (a pokud) to zkusím, dám Vám vědět (tedy, snad si vzpomenu).
Vedro teď není, takže hurá na pokrm, který sice není úplně svěží, ale skvěle Vás zasytí, ačkoli příliš kalorický není (prostě normální vegetariánské jídlo, dietní rovněž není :P).

Ingredience (2 porce):

  • 100 g cizrny (v suchém stavu)
  • olej
  • 1 cibule (nakrájená na kostičky)
  • 1 ČL sladké papriky
  • 250 ml vývaru z cizrny
  • 1 pórek (nakrájený na tenká kolečka či půlkolečka)
  • 100 ml smetany (použila jsem "12-ti-procentní" -> smíchala jsem mléko se smetanou na šlehání v poměru cca 1:1, protože smetanu na vaření nekupujeme, ale já nechtěla, aby bylo jídlo příliš tučné; můžete použít samozřejmě i již zmiňovanou libovolnou rostlinou smetanu)
  • citrónová šťáva
  • sůl

Postup:

1) Cizrnu dopředu minimálně na 8 hodin (přes noc) namočíme do vody a následně ji v čisté vodě uvaříme do měkka, což trvá přibližně hodinu, někdy však o něco déle.Solíme až po změknutí a necháme ještě chvíli vařit, aby do sebe mohla cizrna sůl natáhnout.Po uvaření cizrnu slijeme, ale vývar si ponecháme!
2) Na oleji necháme zpěnit cibuli, osolíme a přidáme papriku.Chvíli mícháme, ale dáváme si pozor na teplotu, jinak nám koření zhořkne.
3) Přilijeme vývar z cizrny, krátce povaříme.
4) Polovinu uvařené cizrny rozmixujeme s trochou vývaru (odebereme si z hrnce, do kterého jsme jej přidávali k orestované cibulce s kořením).
5) Zbytek vývaru v hrnci rovněž rozmixujeme, abychom v omáčce neměli kousky cibule.
6) Přidáme rozmixovanou i celou cizrnu.
7) Přidáme pórek a vaříme, dokud dostatečně nezměkne.
8) Na závěr zjemníme smetanou, ochutíme citrónovou šťávou a případně ještě dosolíme.
9) Podáváme např. s těstovinami, jáhly, rýží či jen tak s pečivem.Na ozdobu můžeme posypat kolečky pórku či jarní cibulky.


Přeji dobrou chuť všem, kteří se rozhodnou vyzkoušet. :)

Nízkotučný mrkvový dort

26. června 2016 v 18:02 | Yutaka Komeko |  Slavnostnější dezerty
Tak dnes ještě jeden, aby Vám nebylo smutno, až zase někdy nebudu přidávát články po delší časový úsek :D (ano, i to se může stát).Mrkve jsou teď sezónní zeleninou a pokud Vás honí opravdu šílená mlsná na něco hříšného, ale ve skutečnosti "hřešit" nechcete, zkuste tento dort.Dokud jsem ho nezkusila, nevěřila jsem, že by mrkváč mohl být perfektní i bez spousty oleje, jak ho jistě znáte také.Chápejte ale prosím, že ani u této verze není normální sníst čtvrtku dortu :D.A toho koření se vůbec nemusíte bát, není to mnoho, dodá perfektní chuť ;).
Pokud hledáte recept na klasický carrot cake, zkuste tenhle.Dělala jsem ho kdysi společně se sestrou tátovi k narozeninám a moc mu chutnal :).
A teď hurá na skvělou bezvýčitkovou verzi ^^!
Inspirovala jsem se tady.

Ingredience:

I. KORPUS:
  • 3 hrnky mouky (celozrnné pšeničné, celozrnné špaldové hladké, ... já použila směs bezlepkových, protože jsem pekla i pro sestru - celiatika)
  • 345 g (= 3 hrnky) strouhané mrkve
  • 1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 2 PL oleje
  • 1 hrnek jablečného pyré (použila jsem skvělé domácí, které je bez jakýchkoli přidaných sladidel)
  • 2 ČL jedlé sody
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 4 ČL skořice
  • 1/2 ČL mletého muškátového oříšku
  • 1/2 ČL sušeného zázvoru
  • 1/2 ČL mletého hřebíčku
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu
II. KRÉM:
  • 1 PL másla
  • cca 75 g sladidla (použila jsem 1/2 medu a 1/2 třtinového cukru)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 300 g Lučiny (bývá balená podobně jako jemný tvaroh, po kostkách)
  • 250 g polotučného tvarohu
III. NA DOKONČENÍ:
  • džem (použila jsem rybízový)
  • vlašské ořechy

Postup:

1) Zvlášť smícháme suché (mouka, cukr, kypřidla, koření, sůl) a zvlášť mokré ingredience na korpus.
2) Do ingrediencí mokrých postupně přidáváme moučnou směs.Vznikne husté těsto.
3) Těsto přemístíme do klasické dortové formy vymazané a vysypané nebo vyložené pečicím papírem (osobně preferuji druhou zmíněnou variantu).
4) Pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů C 50 až 60 minut (provedeme test špejlí).
5) Hotový korpus necháme řádně vychladnout.
6) Krém: Máslo utřeme se sladidlem dle vlastního výběru.Přidáme zbylé suroviny a vymícháme do hladka.
7) Korpus rozřízneme, promažeme džemem (zabraňuje nasáknutí vlhkosti do korpusu) a potřeme silnou vrstvou krému.Obě části korpusu spojíme a rovněž vrch dortu potřeme džemem a vrstvou krému (boky dortu jsem pro tentokrát nechala holé, což podle mě vypadá docela zajímavě).Posypeme sekanými ořechy.


Tak ať Vám chutná ^^.


Chilli con fazole (fazolové chilli)

26. června 2016 v 11:45 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Znáte chilli con carne?Nejčastěji mleté hovězí maso v pikantní chilli omáčce s trochou fazolí, jejíž základ tvoří rajčata (třeba z protlaku), a která se netradičně dochucuje hořkou čokoládou.Pokud Vás zaujala, ale nejíte nebo nemáte chuť na maso, zkuste tuto vegetariánskou (a zároveň veganskou) variantu.Možná to není nejlepší volba do horkého letního dne, ale teď se má na pár dní ochladit, tak si ji můžete v pohodě vychutnat ;).Každopádně si recept (pokud Vás osloví) uložte a zkuste (znovu) v zimě, perfektně zahřeje!
Recept není můj, jen jsem si ho mírně upravila.Původní verzi naleznete zde.

Ingredience (5 porcí):

  • 200 g fazolí (v suchém stavu; libovolného druhu, klidně nakombinujte několik)
  • olej
  • 1 středně velká cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 menší stroužky česneku (nakrájené na plátky)
  • 1 ČL kmínu
  • 1/2 ČL chilli
  • 1 ČL uzené papriky
  • 1 ČL sušeného oregána
  • 1 červená paprika + 1 bílá paprika (nakrájené třeba na kostky či proužky)
  • 1 mrkev + 1 petržel (nakrájené třeba na kolečka, nudličky, ...)
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 125 ml vývaru z fazolí (popřípadě vody)
  • hrst vlašských ořechů (nasekaných)
  • 10 až 20 g hořké čokolády/1 ČL kakaa
  • 60 ml balzamikového octa
  • 1/2 ČL instantní kávy
  • sůl, pepř

Postup:

1) Dopředu namočené fazole (nejlépe přes noc) slijeme a v čisté vodě uvaříme do měkka, většinou to trvá 60 - 90 minut.Do vody k vařícím se fazolím je lepší přidat nějaké bylinky (tymián, bobkový list, provensálské bylinky) proti nadýmavosti, zároveň jimi však obohatíte chuť fazolí.
2) Na oleji orestujeme cibuli.
3) Na minutu přidáme česnek a koření.
4) Vsypeme papriky, mrkev, petržel a necháme mírně změknout.
5) Přidáme uvařené fazole, rajčatové pyré, vývar (vodu) a necháme půl hodiny mírně vařit.
6) Ke konci vaření přidáme ořechy, čokoládu nebo kakao, balazmiko a kávu.Osolíme, opepříme (dle potřeby ještě dochutíme) a necháme 5 minut prohřát.
7) Podáváme nejlépe s rýží - doporučuji neloupanou nebo třeba basmati.Já jídlo podávala ještě posypané jarní cibulkou


Dobrou chuť!

Cuketovo-banánové lívance

25. června 2016 v 11:33 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Nechápu, proč někdo ujíždí na tropických teplotách -_-.Pomalu se vaříme ve vlastní šťávě, sportovat v tom také není zrovna příjemné a sluníčko nás zaživa griluje (jo, trochu gastronomická přirovnání, vím).Pokud jste jiného názoru, beru to, ale postěžovat jsem si musela :D.
Jako každý rok začala sezóna cuket, která se většinou táhne až do září, takže očekávejte bohatý přísun cuketových receptů.Tyhle muffiny jsem dělala už dvakrát loni, ale sem je dávám až teď, protože jsem to během školního roku nestíhala.Inspirovala jsem se zde, na jedné z mých nejoblíbenějších stránkách se zdravými recepty.Lívance jsou dle mého názoru vyváženou a rovněž výtečnou snídaní obzvláště pro ty z nás, kteří mají ráno spíše chuť na sladké.Takže pokud jste zrovna přemýšleli, co si zítra dopřejete k nedělní snídani, třeba jsem Vám trochu pomohla.

Ingredience (2 porce, cca 6 ks):

  • 1/2 hrnku mouky (špaldová hladká/libovolná oblíbená kombinace bezlepkových)
  • 105 g (= 3/4 hrnku) nastrouhané cukety
  • 3/4 hrnku podmáslí
  • 1 banán (rozmačkaný)
  • 1 PL třtinového cukru
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL skořice
  • špetka soli
  • k podávání: hořká čokoláda (nastrouhaná/nasekaná), banánovo-vanilkový tvaroh = tvaroh smíchaný s rozmačkaným banánema vanilkovým extraktem

Postup:

1) Zvlášť smícháme suché (mouka, cukr, prášek do pečiva, skořice, sůl) a zvlášť mokré ingredience (podmáslí, banán, vanilkový extrakt).Nakonec vmícháme cuketu.
2) Pečeme na pánvi nejlépe bez tuku (lze, pokud máte kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem, jinak radši trochu oleje použijte, ať se Vám lívance nespálí).Z této dávky vytvoříte cca 6 lívanců.
3) Podáváme nejlépe s banánovo-vanilkovým tvarohem (viz. ingredience) a posypané hořkou čokoládou.


Příjemné snídání ^_^.

Chilli cizrna se zeleninou (mrkev, kedlubna, fazolové lusky)

23. června 2016 v 18:36 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Příjemný podvečer všem :).
Jako každý rok začala tropická vedra (dnes to ještě nic nebylo, to přijde), ale já přesto piju teplý čaj.Nevím jak Vám, ale studené nápoje úplně nemusím, škrábe mě z nich v krku a nemám po nich tak příjemný pocit v bříšku jako po teplých.Takže momentálně popíjím bylinkový čaj s citrónem (luxus), papám koláč s malinami a plody muchovníku (Mají vůbec jméno?Doma jim totiž říkají "mouchy" a já je nazývám "muchy".), chatuju, poslouchám hudbu a píšu sem, prostě multitasking jak má být.Na koláč si ale budete muset počkat, protože teď bych měla zase jednou přidat článek do asijské sekce.Nápad na toto jídlo sice pochází z mojí hlavy, ale považuji ho za asijské, protože mi jeho chuť připomíná klasickou čínu s masem, kterou (a skvělou) dělá moje maminka.Opět platí, že si ho můžete vychutnat i za studena (samozřejmě to není úplně na 100% dobré jako teplé, ale moc velký rozdíl to není), čímž snad potěším ty z Vás, kteří nemají možnost si třeba v poledne v práci nebo ve škole jídlo ohřát.Na přípravu je tahle cizrna úplně jednoduchá, vlastně nemusíte skoro umět vařit :P.

Ingredience (4 porce):

  • 200 g cizrny
  • 1 střední cibule (nakrájená na kostičky)
  • olej (bohatě postačí řepkový či slunečnicový)
  • 4 menší stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • kousek zázvoru (nasekaný nadrobno -> přibližně stejné množství jako česneku)
  • 1 střední kedlubna (nakrájená na nudličky)
  • 2 střední až větší mrkve (nakrájené na nudličky)
  • 2 velké hrsti fazolových lusků (nakrájené na 3 až 4 cm dlouhé kousky, tj. v mém případě cca třetiny)
  • cca 1 PL sójové omáčky
  • cca 3 - 4 ČL chutney (použila jsem domácí jablečné)
  • cca 1 ČL miso pasty
  • chilli
  • sušený česnek
  • sůl
  • voda
  • bílý sezam

Postup:

1) Cizrnu si dopředu alespoň na 8 hodin (ale lépe na delší dobu, třeba přes noc) namočíme a poté uvaříme v čisté vodě do měkka (trvá to asi hodinu).Solíme ji až po změknutí (sůl obecně brání změknutí luštěnin během vaření) a ještě chvíli povaříme, aby do sebe slanost nasákla.
2) Na oleji orestujeme cibuli.Přidáme česnek, zázvor a několik minut společně restujeme.
3) Přidáme veškerou zeleninu a cca 5 minut restujeme.
4) Podlijeme trochou vody, přivedeme k varu.Vaříme do změknutí zeleniny (nejlepší je jen mírně změklá, tzn. ještě stálě křupavá) a do vyvaření téměř veškeré tekutiny (proto vodu přidáváme podle potřeby, ne velké množství naráz).
5) Zvlášť si připravíme "omáčku": Smícháme sójovou omáčku s chutney, miso pastou, chilli a troškou sušeného česneku.
6) Snížíme teplotu (vracím se k pánvičce se zeleninou) a vmícháme omáčku, důkladně promícháme.
7) Přidáme uvařenou cizrnu a znovu řádně promísíme.
8) Dosolíme, dle potřeby dochutíme, přidáme sezam.Podáváme nejlépe s jasmínovou rýží (každopádně jakákoli rýže, rýžové nudle nebo třeba kuskus by byly rovněž vhodné).



Tak dobrou chuť a přežijte letošní vedro!

Tvarohové knedlíčky

21. června 2016 v 18:23 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Tak dnes ještě jeden recept - berte to jako kompenzaci té přestávky :D.Myslím, že byste jej v nadcházejících horkých dnech mohli ocenit, obzvlášť pokud si potrpíte na zdravější dezerty/sladké snídaně.Knedlíčky nemusíte plnit tak jako já, můžete k nim jen prostě udělat ovocnou omáčku (je to jednodušší, ale myslím, že chuťově lepší jsou plněné).Fantazii se meze nekladou, naopak - připravte si je se zmrzlinou, jogurtovým přelivem, posypané ořechy či mákem, ...Na plnění jsou ale každopádně nejlepší jahody, meruňky, švestky atp. (malé ovoce jako např. maliny je vhodnější spíše právě jako již zmíněná ovocná omáčka).
Zde máte několik dle mého názoru dobrých kombinací:
  • náplň - švestky, posypat mletým mákem/vlašskými ořechy se skořicí
  • náplň - jahody/meruňky, polít jogurtem/omáčkou z jahod rozmixovaných s banánem a jogurtem/mlékem
  • náplň - švestky/jahody/meruňky, posypat hrudkovitým tvarohem a polít ovocnou omáčkou (nejlépe z ovoce, které jste zvolili jako náplň)
  • náplň - jahody/meruňky, posypat kakaem (instantním/hořkým + sladidlem) a polít zakysanou smetanou/jogurtem
  • náplň - jahody/meruňky/švestky, posypat hrudkovitým tvarohem a polít zakysanou smetanou a sirupem (nebo např. kokosovým/třtinovým cukrem)
Ještě jeden takový "hříšnější" tip: Trocha másla na vrch dodá báječnou jemnost.Kdo by řekl, že i jen tenký plátek dokáže udělat takové divy s chuťovými buňkami, že?
Zdroj receptu -> zde.

Ingredience (2 snídaňové porce):

  • 125 g jemného tvarohu (ne vaničkového! - je příliš řídký)
  • 100 g jemných ovesných vloček/instantních vloček (jahelných, pohankových, rýžových, ...)
  • 1 vejce
  • 1 ČL medu (či jiného sladidla)
  • sůl
  • dle vlastních preferencí: ovoce (náplň/omáčka), mák, ořechy, jogurt, ...

Postup:

1) Jemný tvaroh smícháme s vejcem a medem.Přidáme špetku soli, zapracujeme vločky.
2) Z těsta tvarujeme menší kuličky (mně vyšlo z této dávky 8 plněných knedlíčků), které dle vlastní volby plníme ovocem (podle velikosti ho případně pokrájejte na menší kousky), jinou náplní (např. rozmixovanými namočenými datlemi s ořechy - nezkoušela jsem, ale určitě by to bylo dobré :P) či je ponecháme prázdné.
3) Vaříme v mírně osolené vodě vroucí vodě 5 - 7 minut.
4) Hotové knedlíčky ozdobíme dle vlastních chutí (inspirace výše).
5) Podáváme nejlépe okamžitě (jinak oschnou - každopádně pokud je dáte do lednice, ani druhý den nebudou uplně špatné).


(náplň - jahody, přeliv - jahody + banán + mléko, ozdoba - jahody)


(náplň - švestky, přeliv - rozvařené švestky se skořicí + máslo, posyp - hrudkovitý tvaroh)


(náplň - švestky, posyp - mletý mák + třtinový cukr, máslo, ozdoba - švestky)

Ganbatte~

Uzené tofu se zelím

21. června 2016 v 17:09 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Nejdřív bych se chtěla omluvit, že jsem zase delší dobu nic nepřidala.Upřímně, nechtělo se mi :D.Ale teď se snad budu zase chvíli snažit (uvidíme, jak budu unavená z brigády :D).
Toto neberte vyloženě jako recept, ale spíš jako inspiraci, nápad, jak lze napodobit klasické české knedlo-vepřo-zélo.Moje verze je veganská a opravdu zdravá, ale knedlíky jsem bohužel neudělala, tak Vás snad moc nezklamu :P (receptů určitě na internetu najdete spousty).Jídlo je dobré i za studena a velmi rychle hotové, takže pokud nemáte čas, ale chcete si pochutnat, nemějte předsudky a zkuste ho.

Ingredience (2 porce):

I. TOFU:
  • 1 balení (=180 - 200 g) uzeného tofu
  • 1 střední cibule
  • sójová omáčka (cca 1 - 2 PL)
  • olej
II. ZELÍ:
  • cibule
  • sterilované červené zelí
  • brambora (nastrouhaná)
  • olej
  • dle chuti a potřeby: ocet, sladidlo (cukr- nejlépe třtinový, med, neutrálně chutnající sirup), sůl, pepř

Postup:

1) Na troše oleje necháme zesklovatět cibuli, poté přidáme zelí a necháme dusit pod pokličkou asi 30 minut.
2) Zelí ochutnáme a popřípadě dochutíme (já nemusela, protože zelí od babičky má samo o sobě skvělou chuť).Přidáme bramboru a podusíme dalších 5 minut.
3) Středně velkou cibuli trochu osmažíme na oleji, pak přidáme tofu a dále smažíme, dokud nezíská nazlátlou barvu.
4) Přidáme sójovou omáčku, necháme téměř úplně odpařit a odstavíme z plamene.
5) Na talíře naservírujeme tofu, zelí a jako přílohu zvolíme např. brambory vařené ve slupce, knedlíky, či nočky.



Přeji příjemné vaření i chutnání ;3.