Červenec 2016

Fitness tvarohový zebra cake

6. července 2016 v 19:20 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Co takhle jeden svěží letní dezert?
Jelikož se snažím v příspěvcích střídat slané a sladké recepty (zaznamenal to někdo?), tak teď ještě slané cuketové lívance nepřidám, ale žádný strach, v příštím příspěvku už by se měly objevit :D (možná to ani nikdo nesleduje a já tu jen vedu úspěšný monolog xD).
Zebra cake = koláč, ve kterém se vrství tmavší a světlejší hmota tak, že těsta střídavě vléváte v soustředných kruzích, což má za následek krásný "zebří" efekt v řezu dezertu.
Ovoce použijte jaké chcete, nebo klidně žádné.Můžete posypat také oříšky či čokoládou, nechám to na Vás :P.
A proč fitness?Kvůli vysokému obsahu bílkovin a naopak nízkému množství sacharidů.Koláč je zároveň nízkotučný, takže i pokud držíte dietu, můžete si klidně kousek dopřát.
Inspirací mi byl tento recept.Na internetu je ho velké množství na všelijakých stránkách, takže opravdu netuším, kdo ho stvořil jako první, proto se na mě prosím nezlobte a kdyby to byl Váš nápad, prostě se mi v komentářích ozvěte ;).Vybrala jsem tedy první z odkazů, který mi strýček google nabídnul.Viděla jsem spoustu komentářů, ve kterých si lidé stěžují, že je koláč příliš placatý.Jenže špatně čtou, neudělejte tedy Vy alespoň tuto chybu: Na uvedené množství použijte formu o průměru 18 cm!

Ingredience:

  • 250 g jemného odtučněného tvarohu (bývá balený podobně jako máslo)
  • 230 g hrudkovitého nízkotučného tvarohu
  • 45 g nízkotučného tvarohu (z vaničky)
  • 140 g jogurtu (použila jsem řecký nízkotučný od milka)
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 60 g cukru, z toho 2 PL vanilkového (zbytek jsem doplnila třtinovým)
  • 4 g prášku do pečiva (je to asi 1 ČL, pokud se Vám tak malé množství nechce vážit)
  • špetka soli
  • 2 PL kakaa
  • ovoce navrch (já použila jostu a maliny)

Postup:

1) Jemný a hrudkovitý tvaroh společně umixujeme do hladka (třeba tyčovým mixérem).
2) Přidáme tvaroh z vaničky, jogurt a žloutky.Dále také škrob, prášek do pečiva a cukr.
3) Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu.
4) Do tvarohové směsi vmícháme postupně sníh.Nemícháme silou, spíše těsto pomalu "převracíme", aby nám sníh nezdegradoval (omluvte moje strojené vyjadřování :D).
5) Odebereme trochu méně než polovinu těsta a vmícháme do ní kakao.
6) Malou dortovou formu (průměr 18 cm) vymažeme a vyložíme pečicím papírem či vysypeme (kokosem, krupicí, ...).
7) Do připravené formy vléváme střídavě světlé a tmavé těsto: Do středu formy vlijeme trochu jednoho těsta, poté do středu vlitého těsta trochu toho druhého a takto postupně střídáme, dokud nespotřebujeme obě těsta.

(pro jistotu přikládám video, které tedy není moje...tětso ve videu je ale mnohem řidší než je těsto v mém receptu)

8) Vršek koláče posypeme ovocem.
9) Pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů C 20 minut.Poté teplotu snížíme na 150 stupňů C a dopékáme ještě 30 minut.


(foceno na umělém světle)


(tato fotka je trochu jiná, protože je vyfocena už za denního světla)


(tahle taky)

Dobrou chuť a sportu zdar!

Špagety s hráškovým pestem

6. července 2016 v 18:16 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Pokud se Vám na zahradě urodil nějaký ten hrášek (nebo jste si ho koupili, vytáhli z mrazáku a tak podobně), možná byste mohli ocenit následující recept.Vím, že jsem Vám slibovala cuketové lívance, ale k těm jsem podávala právě toto pesto (chtěla jsem tedy nejdříve přidat recept na pesto a až potom samotné lívance), tak ještě vydržte, dočkáte se :).Toto je jednoduchý a časově nenáročný recept, takže jsem ho zvolila, když jsem vařila jen pro sebe.Pokud ale budete vařit pro více lidí, jednodušše si množství ingrediencí vynásobte počtem osob ;).
Pesto je takové hrubší, což mi vyhovuje.Česnek je v něm výrazný, zaženete upíry.Inspirovala jsem se tady.

Ingredience (1 porce):

  • 125 g hrášku (cukrového - tzn. toho čerstvého, sladkého, zeleného)
  • 30 g parmezánu (nastrouhaný; použila jsem "gran moravia", což je takový tuzemský parmezán - je poměrně levný, ale přesto vynikající)
  • 1 stroužek česneku (nastrouhaný)
  • 1 PL olivového oleje
  • šťáva z cca 1/4 citrónu
  • sůl, pepř
  • 80 g (celozrnných) špaget

Postup:

1) Hrášek vaříme 10 minut na pařáčku.
2) Pesto: Hrášek rozmixujeme spolu s 20 g parmezánu (zbytek si ponecháme k podávání), česnekem, olejem a citrónovou šťávou.Osolíme a opepříme.
3) Špagety uvaříme dle návodu na obalu.
4) Špagety podáváme s hráškovým pestem, posypané zbylým parmezánem (10 g, ale kdo chce víc/míň, nechť si poslouží).



Bon apetit~

Čokoládovo-kávové lívance z fazolí se dvěma variantami jáhlového krému

5. července 2016 v 19:37 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
"Fazolové lívance?A navíc na sladko?Nezbláznila se takhle náhodou?"
Pokud máte obavy a předsudky, dovolte mi, abych Vás vyvedla z omylu.Ve spoustě zdravých sladkých receptů zastupují totiž uvařené fazole mouku, ať už z části nebo úplně.Myslím, že kdybych Vám lívance dala ochutnat, aniž bych Vám prozradila, jaká že je to ta hlavní speciální ingredience, fazole byste rozhodně netipli (možná jen ti, kteří už někdy fazolové dezerty ochutnali).Lívance Vám nabídnu ve veganské i obyčejné variantě, obojí vyzkoušeno a obojí senzační ;) (sebechvála smrdí, ale když se něco doopravdy povede, tak proč se nepochválit?).
Recept na lívance jsem si vypůjčila z fitnessguru.sk, originál naleznete zde.Samozřejmě jsem nějaké menší úpravy provedla (hlavně v jednotkách množství a množství ingrediencí obecně), ale tentokrát to nebylo nic převratného.Časopis countrylife (číslo 13 - podzim 2015) pro mě naopak fungoval pouze jako inspirace pro dva skvělé jáhlové krémy, jejichž recepturu Vám níže také odhalím.Banánový krém bych volila spíše v zimě, teď v létě bych preferovala ten kokosový, neboť se chuťově skvěle doplňuje s různým sezónním ovocem jako jsou jahody (ok, ty už byly, ale co už), maliny či borůvky.Typické "obilné aminokyseliny" z jáhel se doplňují s těmi "luštěninovými" z fazolí, takže o snídani s vysokým množstvím plnohodnotných proteinů máte postaráno!Chápu, že ne každý na tom nějak lpí, ale myslím, že ty z Vás, kteří si hlídají proteiny ve stravě, by to mohlo mile potěšit :).
Snídaně je to poměrně sytá, na což nejsem úplně zvyklá, ale cítila jsem se po ní báječně :3.
Jediným handicapem je asi fakt, že pokud si na nich chcete pochutnat, musíte myslet dopředu, protože fazole se musí nejdříve namočit alespoň na osm hodin a pak ještě uvařit, což je cca další hodina.Takže je lepší si fazole namočit už ráno den předtím, než budete lívance dělat (pokud je budete dělat následující den k snídani), večer je uvařit a další ráno už jen lívance ukuchtit.Celkově se jedná o časově poměrně náročný recept (na to, že je to "jen" snídaně, které většina z nás bohužel příliš mnoho času neobětuje).

Ingredience:

I. LÍVANCE (2 porce = cca 8 ks):
  • 100 g adzuki fazolí (v suchém stavu; je možné použít i jiné druhy fazolí, ale adzuki jsou proslulé svou oříšky připomínající chutí, proto jsou skvělou volbou i do sladkých jídel)
  • 1 chia vejce (= 10 g (= 1 PL) chia semínek + 3 PL vody => recept viz. postup I. LÍVANCE bod č. 2) NEBO 1 slepičí vejce
  • 1 PL kakaa
  • 1 ČL instantní kávy (pokud máte tu s čokoládovým aroma, neváhejte ji použít)
  • 2 PL (pohankové) mouky
  • 20 g hořké čokolády (nasekané)
  • 1 PL třtinového cukru (použila jsem k banánovému krému, neboť ten žádný cukr neobsahuje) NEBO 1 PL rýžového sirupu (použila jsem ke kokosovému krému, který již cukr obsahuje, aby moje snídaně neobsahovala příliš mnoho cukru)
  • 1/2 ČL jedlé sody
  • mléko (rostlinné pro veganskou variantu) na zředění: cca 4 - 5 PL (viz. postup I. LÍVANCE)

II. BANÁNOVÝ KRÉM Z JÁHEL S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM (2 porce):
  • 75 g jáhel
  • 1 a 1/2 banánu (měla jsem poměrně velké)
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • 20 g arašídového másla
  • trocha citronové šťávy

III. KOKOSOVÝ KRÉM Z JÁHEL (2 porce):
  • 75 g jáhel
  • 2 - 3 PL kokosové smetany = tuhá část ze 160 ml konzervy kokosového mléka (dáme předem do lednice, aby se tuhá složka lépe oddělila od řídké)
  • 1 PL třtinového cukru
  • 1/2 ČL vanilkového aroma

Postup:

I. LÍVANCE:
1) Fazole si dopředu alespoň na 8 hodin namočíme a následně je v čisté vodě uvaříme do měkka, což obvykle trvá 60 až 90 minut.
2) Chia vejce: 10 g (= 1 PL) chia semínek zalijeme 3 PL vody a necháme odstát - vznikne nám gel, který dobře nahradí slepičí vejce.
3) Uvařené fazole rozmixujeme do hladka a smícháme s ostatními ingrediencemi kromě mléka.
4) Mléko přidáváme až na konec, neboť je ho potřeba různé množství podle toho, jestli používáte chia nebo slepičí vejce, a jestli jste sladili cukrem či sirupem.Pokud jste použili klasické vejce a sirup, budete potřebovat minimálně 5 PL mléka.Pokud jste zvolili alespoň pro jednu z těchto ingrediencí druhou variantu, budete pravděpodobně potřebovat o něco vyšší množství.Těsto by nemělo být příliš řídké, ale husté cca jako smetanový jogurt či o něco hustší (takže jako řidší tvaroh :D).Když ho dáte na pánev, nemělo by se samo "rozlít", nýbrž byste mu měli k lívancovému tvaru trochu (ne příliš) pomoci.Každopádně pamatujte, že přidat další mléko lze vždycky.
5) Na pánvi tvoříme lívance, které smažíme z obou stran.Pokud máte kvalitní pánev, nebudete potřebovat ke smažení žádný tuk.
6) Lívance podáváme pouze s banánovým krémem či s kokosovým krémem a ovocem (či ovocnou omáčkou) - doporučuji jahody, maliny nebo třeba borůvky.

II. BANÁNOVÝ KRÉM Z JÁHEL S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM:
1) Jáhly si v cedníku alespoň dvakrát spaříme horkou vodou a poté vaříme v nové jemně osolené vodě (asi dvojnásobek množství jáhel) do měkka - tzn. asi 20 minut (pokud je trochu rozvaříte, nevadí).
2) Z uvařených jáhel slijeme vodu a rozmixujeme je společně s ostatními ingrediencemi do hladké pudinkové konzistence.
3) Podáváme s čerstvými teplými lívanci.Pokud si chcete ještě víc pochutnat, dozdobte na talíři arašídovým máslem a/nebo hořkou čokoládou.

III. KOKOSOVÝ KRÉM Z JÁHEL:
1) Jáhly si v cedníku alespoň dvakrát spaříme horkou vodou a poté vaříme v nové jemně osolené vodě (asi dvojnásobek množství jáhel) do měkka - tzn. asi 20 minut (pokud je trochu rozvaříte, nevadí).
2) Z uvařených jáhel slijeme vodu a rozmixujeme je společně s ostatními ingrediencemi do hladké pudinkové konzistence.
3) Podáváme s čerstvými teplými lívanci, zdobené ovocem nebo ovocnou omáčkou (ovoce rozvaříme a zahustíme trochou škrobu, popřípadě dle chuti osladíme).Opět platí, že pokud si chcete ještě více pochutnat, ozdobte vršek lívanců hořkou čokoládou (v tomto případě ne arašídovým máslem, to už by bylo příliš mnoho chutí najednou).


(banánovo-arašídový krém)


(kokosový krém + jahody; v tuto dobu rozhodně vsaďte na maliny či borůvky, výsledek bude také parádní)

Tak co, dáte fazolím šanci?

Vegetariánská musaka

4. července 2016 v 23:42 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Konban wa! (to mi připomíná, že japonštinu jsem neviděla už skoro rok...problém je, že po maturitním vypětí už rozhodně nemám chuť se učit...tak doufám, že minimálně se začátkem října se mi vrátí, jinak mám průšvih)
Dnešek jsem strávila z většiny v Praze, protože jsem si řekla, že když už tam budu, tak proč si rovnou taky neobejít obchody.No, obešla jsem, ale ne všechny položky z mého listu jsem koupila.Hlavně mám potom vždy výčitky, když si chci koupit něco zdánlivě zbytečného, třeba další klobouk (ale na druhou stranu by se mi jeden s takovou tou zvlněnou krempou hodil...).
Jsem fakt unavená, protože jsem po příchodu "makala" - sbírala hrášek a jostu, vařila večeři (cuketové lívanečky s hráškovým pestem a ricottou - nebojte, recept taky bude) a džem.Sice mi tyhle práce nebyly nikým nařízeny (ano, ještě žiju s maminkou a tatínkem), ale je mi líto tam ty dobroty přenechat mravencům (ti ať si jedí to popadané ze země :D) a navíc jsem tak trochu flagelant :´D.
No, dost bylo řečí o mně, na kecy mám deníček xD.
Musaka je pokrm specifický pro Balkán a Blízký Východ.Nejčastěji se jedná o směs mletého masa zapečenou s bešamelem, sýrem, lilky a někdy i brambory.Já se však pokusila o vegetariánskou variantu.Receptura vznikla spojením jednoho knižního receptu, několika internetových receptů a také samozřejmě mou invencí.Suroviny na tuto musaku přijdou do sezóny až přibližně za měsíc (možná i o něco později), takže si recept můžete schovat na srpen (září, říjen) nebo, pokud si opravdu nemůžete pomoct, si ji klidně připravte teď :D.Snad se Vám bude recept líbit :).
Podávala jsem bez přílohy, neboť pokrm obsahuje brambory - množství tedy odpovídá 4 porcím, ke kterým už nepotřebujete žádnou přílohu.

Ingredience (4 porce):

  • 8 g sušených hub (ne, nedělám si legraci, toto množství je zcela dostačující)
  • 1 střední cibule (nasekaná na kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané na drobno)
  • olivový olej
  • rozmarýn (sušený či čerstvý, na tom nezáleží)
  • oregáno (použila jsem čerstvé, ale sušeným rozhodně nic nepokazíte)
  • 4 PL balzamikového octa
  • 250 g hnědé čočky
  • 1 bobkový líst
  • 400 g rajčat (nakrájená na kostky)
  • 1/2 ČL skořice
  • 400 g brambor (nakrájené na kolečka)
  • 2 velké lilky (nakrájené na kolečka)
  • 300 ml mléka
  • 30 g másla
  • 30 g mouky (cizrnové)
  • muškátový oříšek
  • 1 žloutek
  • 50 g parmezánu
  • sůl, pepř

Postup:

1) Houby si zalijeme horkou vodou.
2) Na oleji (střední plamen vařiče) osmahneme cibuli, česnek, rozmarýn a oregáno.
3) Houby vyndáme z vody, kterou si ponecháme, a pokrájené je přidáme k osmažené směsi cibule, česneku a bylinek.
4) Plamen snížíme a společně smažíme asi 10 minut.
5) Zvýšíme teplotu (vysoký plamen) a přilijeme ocet, který necháme vyvařit.Přidáme čočku, bobkový list, rajčata a vodu z hub.Podle potřeby přilijeme další vodu tak, aby byla čočka ponořena (ale nepřeháníme to s ní - výsledná konzistence směsi byměla být hustá).
6) Ochutíme skořicí a pepřem a vaříme do změknutí čočky i rajčat, a zároveň do zhoustnutí celé směsi (konzistence by měla být kašovitě hustá, rozhodně ne polévkovitá) - trvá to asi hodinu, ale není to pravidlo.
7) Brambory dáme v jedné vrstvě do pekáče vymazaného olejem, ve kterém budeme musaku péct.Osolíme je, opepříme a okořeníme oregánem a rozmarýnem.Pokapeme olejem.
8) Lilky rozložíme na jiný plech, osolíme je, opepříme, pokapeme olejem a ochutíme oregánem.
9) Brambory i liky pečeme na 180 stupňů C na horkovzduch - abychom je mohli péct společně (pokud tuto funkci Vaše trouba postrádá, pečtě brambory i lilky postupně a teplotu nastavte na 200 stupňů C): 40 minut brambory, 20 minut lilky.
10) Bešamel: V kastrolku si rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání necháme osmahnout.Odstavíme z plamene a pomocí metličky vmícháme mléko.Vrátíme na vařič a vaříme 3 - 5 minut do zkoustnutí.Následně necháme vychladnout.
11) Do vychladlého bešamelu vmícháme žloutek.Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.
12) Na předpečené brambory navrstvíme 1/2 čočkovo-rajčatového ragú, 1/2 pečených lilků, zbytek ragú, zbytek lilků a bešamel.Posypeme parmezánem.
13) Pečeme 40 minut na 180 stupňů C.



(tenhle detail není nic moc - k focení jsem použila mobil místo foťáku - ale chtěla jsem, abyste viděli, jaké má musaka vrstvy; až ji buud dělat příště, pokusím se Vám detail vyfotit lépe)

Oyasumi~



Koláč z kynutého těsta

3. července 2016 v 22:31 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Je divné, že mi tu klesá návštěvnost, ačkoliv poslední dobou přidávám články mnohem častěji...No, snad se Vám bude dnešní recept líbit ^^.
Když jsem byla mladší, moc jsem si na pečivo z kynutého těsta (buchty, koláče, záviny, ...) nepotrpěla, ale časem jsem mu nějak přišla na chuť a dezerty z něj připravené teď dokonce řadím mezi své nejoblíbenější.
Nabídnu Vám rovnou dvě varianty těsta: Na klasické a na prefermentované (tj. "předkynuté").Druhé jmenované doporučuji i přes jeho časovou náročnost alespoň jednou vyzkoušet, vznikne Vám mnohem jemnější koláč.
Tento moučník jsem pekla ještě v zimě, tudíž neobsahuje žádné sezónní ovoce, ale kdybych ho pekla teď, rozhodně bych použila jako náplň tvaroh (připravený stejně jako v mém receptu níže) posypaný třeba malinami (borůvkami, jostou, ...) a v drobence nahradila vlašské ořechy strouhaným kokosem či pomletými mandlemi <3.

Ingredience:

I. TĚSTO (klasické i prefermentované):
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 70 g třtinového cukru + 1 ČL na kvásek
  • 175 ml mléka + troška na kvásek
  • 3/4 ČL soli
  • 30 g droždí
II. JABLEČNÁ NÁPLŇ (množství na celý koláč, v závorce na 2/3 koláče):
  • 6 jablek (4 jablka; nastrouhaná)
  • 3 PL třtinového cukru (2 PL)
  • trocha vody
  • skořice
III. TVAROHOVO-POVIDLOVÁ NÁPLŇ (množství na celý koláč, v závorce na 1/3 koláče):
  • 750 g nízkotučného tvarohu (250 g)
  • 3 žloutky (1 žloutek)
  • 6 PL třtinového cukru (2 PL)
  • 3 PL rumu (1 PL)
  • povidla
IV. DROBENKA (na celý koláč):
  • 60 g třtinového cukru
  • 60 g mletých vlašských ořechů (můžete nahradit jinými ořechy či např. kokosem, ale k těmto náplním doporučuji právě vlašáky)
  • 60 g másla (studeného)
  • 60 g jemných ovesných vloček (používám jemné s vlákninou od Emca)
  • skořice

Postup:

I. KLASICKÉ TĚSTO:
1) Připravíme si kvásek smícháním droždí, 1 ČL cukru a trochy teplého mléka.Droždí dobře rozmícháme, vznikne nám jakási kašička.Necháme kvásek vzejít - perfektní je na to speciální nádobka na kvásek, která se otevře, když je kvásek hotov.
2) Mléko ohřejeme a rozpustíme v něm máslo.
3) V míse smícháme mouky, sůl, cukr.
4) Do moučné směsi přidáme kvásek a vlažné (!) mléko s máslem.
5) Zaděláme si těsto, které necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, tedy asi 40 minut.
6) -> dokončení (VI.)

II. PREFERMENTOVANÉ TĚSTO:
1) V míse si smícháme 1/2 mouky, 1/2 cukru, 1/2 mléka (vlažného), 1/2 droždí a sůl.Necháme přes noc přikryté kynout ve spíži.
2) Následující den přidáme zbytek mouky, cukru, mléka (vlažného), ve kterém jsme si předem rozpustili máslo (viz. klasické těsto (I.)) a kvásek, který jsme si připravili ze zbytku droždí, 1 ČL cukru a trochy vlažného mléka (postup viz. klasické těsto (I.)).
3) Zaděláme si těsto a necháme v teple kynout minimálně 30 minut (do zdvojnásobení objemu).
4) -> dokončení (VI.)

III. JABLEČNÁ NÁPLŇ:
1) Cukr si v hrnci rozpustíme na karamel.
2) Přidáme jablka, skořici (množství dle chuti) a trochu vody.
3) Necháme chvíli podusit.
4) -> dokončení (VI.)

IV. TVAROHOVO-POVIDLOVÁ NÁPLŇ:
1) Všechny ingredience kromě povidel smícháme.
2) -> dokončení (VI.) (na těsto poklademe tvarohovou směs a teprve na ni vrstvu povidel)

V. DROBENKA:
1) Všechny ingredience uhněteme rukama do drobenkové konzistence.
2) -> dokončení (VI.)

VI. DOKONČENÍ:
1) Jak klasické tak prefermentované těsto po vykynutí propracujeme a vmačkáme jako placku na vymazaný plech (o rozměrech cca 38 x 28 cm).
2) Poklademe libovolnou náplní (malou část krajů necháme bez ní - prostě jako klasický koláč) a posypeme drobenkou.Těsto by mělo po vyložení na plech ještě 20 až 30 minut kynout (nezáleží na tom, jestli s náplní či bez ní).
3) Po dokynutí pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů C 25 až 30 minut (do zezlátnutí okrajů).


(2/3 jablkové náplně, 1/3 tvarohovo-povidlové náplně)


(s mákem a švestkami; tento jsem dělala už před delší dobou, ale recept jsem tehdy nepřidala, protože těsto bylo příliš tenké)

Přeji příjemné pečení ^^.

Cizrnovo-mrkvové nugetky s jogurtovým dipem

2. července 2016 v 11:11 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Tento recept je jedno z dalších skvělých jídel, která si můžete vychutnat i za studena.Opět jsem využila fitnessguru.sk, ale tentokrát jsem si recept poměrně dost upravila, takže jej považuji za svůj :D.Zde naleznete originál.Dip jsem ale připravila přesně podle autorky, protože se mi líbil tak, jak byl.
Když jsem nugetky ochutnala, překvapilo mě, že mi jejich chuť silně připomíná polévkové "kuličky" z králičích jater, které děláme doma, což je celkem paradox, když vařím neustále vegetariánsky :D (maso ale jím, snažím se ho však silně omezovat a sama ho nevařím nikdy).Každopádně si pochutnáte, tyhle nugetky jsou vážně parádní.

Ingredience (20 ks = cca 5 porcí):

I. NUGETKY:
  • 200 g cizrny (v suchém stavu; můžete klidně použít 430 g konzervované)
  • 230 g mrkve (nastrouhané)
  • 1/2 hrnku kukuřičné strouhanky
  • 125 g mozzarelly (nastrouhané)
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku (prolisované/nasekané nadrobno)
  • 2 ČL (olivového) oleje
  • oregáno
  • chilli
  • sůl, pepř
II. DIP:
  • 3 PL jogurtu
  • 2 ČL hořčice
  • 2 - 3 ČL medu
  • 2 - 3 PL citrónové šťávy

Postup:

1) Cizrnu si předem namočíme alespoň na 8 hodin (ale lépe na delší dobu) a následně uvaříme v čisté vodě do měkka, což trvá 60 - 90 minut.Solíme až po změknutí luštěniny a necháme ještě chvíli vařit, aby se sůl mohla vstřebat.
2) Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme olivovým olejem.
3) Cizrnu rozmixujeme a smícháme s ostatními ingrediencemi na nugetky (kromě oleje, který jsme již použili na potření plechu; kořeníme dle vlastních chutí, někdo má rád výraznější, jiný zase méně).
4) Ze směsi tvoříme menší nugetky (viz. foto; jendá se vlastně o jakési placičky, ale klidně tvořte jiné tvary) a pokládáme na plech.
5) Pečeme 20 - 25 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů C.Po 15 minutách od začátku pečení je obrátíme, aby se opekly z obou stran.Ke konci pečení je dobré zapnout gril, aby nám nugetky krásně zezlátly.
6) Dip: Jednodušše smícháme všechny ingredience dohromady.
7) Nugetky podáváme s dipem a oblíbenou přílohou - já zvolila brambory zapečené s lilkem a cuketou (přidala jsem ještě nějaké bylinky, trochu olivového oleje, osolila a opepřila).


Dobrou chuť.

Smoothie lívance

1. července 2016 v 19:28 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Na úvod bych chtěla poznamenat, že recept je spíše jen překladem z fitnessguru.sk.Zde ho máte podán mými slovy a s mými poznámkami, ale originál samozřejmě uvést musím, nápady nekradu - recept naleznete zde.
Když jsem recept objevila, ani jsem příliš nedoufala, že se lívance podaří, a hle, ono to šlo - a skvěle.Lívanečky jsou příjemné na chuť, vzhledné (pokud se Vám podaří, samozřejmě) a výživově hodnotné.Navíc nejsou náročné na přípravu, takže pokud jste začátečníci, nemusíte se ničeho bát :).

Ingredience (12 - 14 ks*):

* = 2 - 3 snídaňové porce
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček (používám jemné s vlákninou od Emca)
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku malin (autorka originálního receptu použila borůvky - takže můžete zkusit různé druhy bobulovitého ovoce)
  • 1/2 banánu
  • 1 ČL jedlé sody
  • 1 vejce
  • 2 ČL skořice
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu

Postup:

1) Všechny ingredience rozmixujeme v hladké smoothie (můžeme použít ponorný či klasický mixér).
2) Ze "smoothie těsta" smažíme na pánvi menší lívance.Pokud máte kvalitní pánev, je možné je úplně bez problémů smažit bez tuku.
3) Podáváme teplé např. s tvarohem či jogurtem, který osladíme banánem/sirupem (ale klidně neslaďte, pokud si na to nepotrpíte) a dochutíme vanilkou, a přelité ovocnou omáčkou - pokud možno obsahující to ovoce, které jsme použili do těsta.Já jsem omáčku uvařila z malin, jahod a rybízu, zahustila ji kukuřičným škrobem, ochutila skořicí a osladila kokosovým cukrem.


Přeji hodně zdaru při kuchtění. :)

Risotto verde se šmakounem

1. července 2016 v 18:49 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Tentokrát si pro změnu uvaříme něco italského.Víte, jaký je rozdíl mezi naším českým "rizotem" a italským "risottem"?První jmenované je v podstatě směs uvařené rýže, masa (nejčastěji "zbytkového" pečeného kuřete či vepříka) a při troše štěstí nějaké zeleniny (Neuražete se prosím!Jen si vzpomínám, jaké rizoto dřív dělala babička nebo kuchařky ve školní jídelně...).Pro italské platí o něco pevnější zásady - připravuje se z rýže arborio, která se podlévá předem připraveným vývarem a výsledný pokrm není drobivý, nýbrž krémový až mírně "polévkový"; má mírně tekutou konzistenci.Velmi častou přísadou je také víno a parmazán.České rizoto před tím italským rozhodně nechci nijak shazovat, ta jednoduchost má také něco do sebe...Mohla bych zde zmínit také "asijská rizota", na která jste už dost možná narazili v nějakém tom bistru - o těch ale já spíš mluvím jako o "smažené rýži" (v jihovýchodních oblastech Asie se s ní setkáte pod názvem "nasi goreng").
Dost bylo řečí, pojďme si uvařit vynikající vegetariánské risotto! :P

Ingredience (2 porce):

  • 150 g rýže arborio (neproplachujeme!)
  • 1 středně velká cibule (nasekaná na drobné kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • máslo
  • olivový olej
  • 125 g fazolových lusků (pokrájené na stejně velké kousky)
  • 1 velmi malý lilek (nebo polovina běžného lilku; pokrájený na kolečka a následně třeba na kostičky)
  • 1/2 cukety (použila jsem 1/4 žluté a 1/4 zelené; pokrájená přibližně na stejné kousky jako lilek)
  • 3 lístky bazalky (nasekané nadrobno)
  • 1 PL nasekané pažitky
  • 200 g šmakouna natural (pokrájený na kostičky)
  • 800 ml zeleninového vývaru (použila jsem vývar z kostky)
  • 75 ml suchého bílého vína
  • 25 g parmezánu (strouhaného)
  • sůl, pepř

Postup:

1) Na másle zpěníme většinu cibule (přibližně 1/4 až 1/3 si necháme stranou na smažení šmakouna - viz bod č. 7) a polovinu množství česneku.Dáváme si pozor, aby nám nezhnědly.
2) Zvýšíme teplotu, přidáme rýži a necháme dvě minuty osmahnout - rýže by za tuto dobu měla mírně zprůhlednět.
3) Přilijeme víno a necháme jej vstřebat do rýže.
4) Zalijeme trochou vývaru, opět necháme vstřebat.
5) Postupně přiléváme předem připravený vývar (tak, aby měla rýže pořád z čeho nasávat tekutinu, ale nikdy ne příliš mnoho najednou, abychom místo risotta neměli polévku!) a necháme vařit 20 - 25 minut.Po 10 minutách od začátku vaření přidáme 2/3 bylinek a po dalších 10 minutách (tzn. po 20 minutách od začátku vaření) osmahnutou zeleninu (viz. bod č. 6).Pokud Vám i po 25 minutách vaření zbyde vývar, je možné ještě trošku přilít a nechat dojít pod poklicí.Ve výsledném risottu by rýže měla být měkká na skus (nikoli rozvařená či naopak "chroupavá").

6) Na oleji osmahneme lusky, lilek a cuketu.Podlijeme trochou vody a vaříme do vyvaření tekutiny a změknutí zeleniny.Osolíme a opepříme.
7) V průběhu vaření risotta si připravíme šmakouna: Na oleji zpěníme zbytek cibule a česneku.Přidáme šmakouna a necháme jej do zlatova osmahnout (pozor, dost se připaluje).Posypeme třetinou nasekaných bylinek, osolíme, opepříme a dáme stranou.
8) Na závěr do risotta vmícháme parmezán a osmaženého šmakouna.Podáváme teplé, dle vkusu ještě posypané parmezánem a dozdobené bylinkami.Doporučuji si pokrm vychutnat společně se skleničkou vína, které jsme použili k podlití, zajistí to skvělý chuťový požitek (aspoň mé chuťové pohárky byly toho názoru).




Bon apetit~