Září 2016

Dýňové lívance s tofu krémem

15. září 2016 v 0:13 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Konbanwa~
Nebojte, brzy dojde i na nějaký ten asijský recept (v záloze mám konečně povedené cizrnové kari!), ale teď to vidím spíš na něco sladkého :P.
Recept na dýňové lívance, který mě zaujal, jsem našla zde.Tak jako vždy jsem si ho trochu poupravila a lívanečky si opravdu nemohla vynachválit.Byly krásně jemné, sladké, plné příjemné dýňové chuti...Navíc zrovna teď začala dýňová sezóna, tak proč je aspoň jednou (minimálně :P) nezkusit?
Podávat můžete s čím chcete - já volila jednou tofu krém (recept uveden níže) a napodruhé tvaroh oslazený medem.Asi bych nevolila ovoce, nevynikla by tolik chuť dýně, což by bylo podle mě docela na škodu.

Ingredience:

I. LÍVANCE (cca 12 ks = 4 snídaňové porce):
  • 150 g mouky (libovolné; já použila směs bezlepkových)
  • 50 g vloček (rovněž libovolných, ale raději jemné/instantní)
  • 5 ČL třtinového cukru
  • 1,5 ČL jedlé sody
  • 1,5 ČL pumpkin spice (pokud nemáte, můžete ho nahradit skořicí a trochou mletého zázvoru)
  • špetka soli
  • 300 ml podmáslí
  • 1 vejce
  • 220 g dýňového pyré
II. TOFU KRÉM:
  • 200 g tofu natural (ještě lepší by bylo silken tofu, ale to jsem neměla)
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 100 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • šťáva z 1/2 limetky (nebo citronu)
  • sladidlo (množství volte dle chuti - já použila kukuřičný sirup, který není příliš sladký, takže jsem potřebovala asi 10 ČL, ale např. medu/agáve sirupu/cukru by stačilo podstatně méně)
  • dle potřeby: instantní jáhlová kaše, mléko/voda

Postup:

I. LÍVANCE:
1) Smícháme si mouku, vločky, jedlou sodu, pumpkin spice a špetku soli.
2) V jiné nádobě smísíme dýňové pyré s vejcem a cukrem.
3) Do dýňové směsi postupně přidáme moučnou směs a nakonec zředíme podmáslím.
4) Smažíme na středním až mírně vyšším plameni (náš sporák má 10 teplotním stupňů a já většinou volím 5 - 6) z obou stran.Těsto na pánev klademe, až když je rozehřátá.Obracíme, jakmile se na lívancích začnou tvořit bublinky (trvá to asi 2 - 3 minuty).Ale opatrně!Nejdříve zkusíme lívanec jemně podebrat, a pokud to ještě pořádně nejde, otočíme jej až později, aby se nám nepotrhal.Z druhé strany smažíme ještě cca další 2 minuty, ale samozřejmě berte uvedené časy s rezervou, neboť záleží na teplotě.Pokud máme kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem, není třeba žádného tuku.
5) Podáváme s tofu krémem (recept uveden níže) či oslazeným tvarohem (popřípadě jogurtem).Můžeme také pokapat sirupem, skvělý by byl např. javorový nebo datlový, a/nebo posypat nasekanými ořechy (vlašskými, pekanovými, lískovými, ...).

II. TOFU KRÉM:
1) Do hrnce nalijeme mléko a vodu.V této směsi metličkou důkladně rozmícháme škrob.Přidáme vanilkový extrakt a špetku soli.
2) Směs uvaříme jako pudink (vaříme, a až začne tekutina vřít, mícháme ještě minutu do zhoustnutí) a necháme vychladnout.
3) Tofu rozmixujeme.
4) K tofu přidáme vychladlý pudink a limetkovou (citrónovou) šťávu a společně ještě promixujeme.
5) Osladíme libovolným sladidlem, množství volíme dle chuti.Pokud je směs příliš řídká, zahustíme ji instantní jáhlovou kaší.Pokud nastane opačný problém, zředíme trochou mléka/vody.


Příjemné podzimní snídání všem :).

Polentová pizza

8. září 2016 v 12:07 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Ahojte~
Tak mám zase chuť něco přidat.Vyvářím teď jako divá, protože od října budu na koleji, takže budu mít dost omezené možnosti a vidím to tedy spíš na co nejjednodušší jídla, abych měla dostatek času na školu, rodiče, přítele, sport apod..
Na internetu byste nalezli stovky receptů na tento typ "pizzy".Nečekejte ale chuť pravé pizzy, jedná se opravdu jen a pouze o zdravou náhražku, která ji spíše jen vzhledově připomíná.Tím rozhodně nechci snižovat její kvalitu, chutná totiž skvěle.Jen nechci, aby někdo nabyl dojmu, že "těsto" z polenty může mít stejnou chuť jako kynutá placka z bílé mouky.
Oblohu zde uvádím spíše pro inspiraci, jako vždy se fantazii meze nekladou.Moje verze je vegetariánská, ale pokud použijete třeba prosciutto, mozzarellu a olivy, vytvoříte v kombinaci s rajčatovým sugem pizzu, která se bude už o něco více blížit italskému originálu.Sugo lze nahradit smetanovým základem, který jsem na tomto podkladu ještě nevyzkoušela, ale myslím, že by to mohlo dobře dopadnout.
Pokuste se, prosím, ignorovat mou "úchylku" na italské gurmánské koření a klidně použijte jakékoli jiné :D (pokud použijete koření bez soli, nezapomeňte dosolit).

Ingredience (2 porce):

I. TĚSTO:
  • 120 g polenty
  • voda (množství dle návodu na obalu polenty)
  • bylinky (sušené či čerstvé; já použila čerstvé oregáno)
  • sůl
  • olivový olej
II. OBLOHA:
  • sugo (já jej neměla, takže jsem pouze smíchala rajčatový protlak, česnek, oregáno, balzamiko a italské gurmánské koření)
  • 3 rajčata (nakrájená na plátky)
  • 1/2 cukety (nakrájené na plátky)
  • 1 cibule (nakrájená na jemná kolečka/proužky)
  • kapary (dle libosti pokrájené)
  • 80 g eidamu (nastrouhaného)
  • 30 g parmezánu (nastrouhaného)
  • olivový olej
  • italské gurmánské koření
  • oregáno (sušené či čerstvé)

Postup:

1) Polentu uvaříme dle návodu na obalu (vodu nezapomeneme osolit).Do uvařené polenty můžeme přidat bylinky a trochu olivového oleje.
2) Polentu rozetřeme na plech s pečicím papírem (Jde to ztěžka, ale nevzdávejte to!Hlavně pracujte co nejrychleji, jinak Vám polenta ztuhne.Doporučuji si ruce navlhčit trochou vody, pak se na Vás těsto nebude tolik lepit.).Můžeme potřít trochou olivového oleje (především okraje).
3) Dáme péct na 10 minut do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180 stupňů C, popřípadě do jiného typu trouby na 190 až 200 stupňů C (radši kontrolujte, aby se Vám těsto nespálilo a popřípadě snižte teplotu v troubě).
4) Předpečenou pizzu vyndáme a poklademe zeleninou, kterou nezapomeneme okořenit (pokud používáte koření bez soli tak rovněž osolit) a trochu pokapat olivovým olejem.Pečeme dalších 10 minut.Nadále pizzu pravidelně kontrolujte, aby se nepřipálila a v případě potřeby snižte teplotu v troubě.
5) Pizzu opět vyndáme a tentokrát posypeme oregánem a oběma druhy sýrů.Dopékáme ještě 5 minut.



Bon apetit!

Skořicí vonící polentový tvarožník se švestkami

7. září 2016 v 13:57 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Ohayou~~~
Tak jsem se tu po nějaké době znovu "zjevila".
Musím se Vám přiznat, že se tentokrát ani nemám na co vymlouvat.Prostě se mi chtělo dělat něco jiného, tak jsem sem nepsala.
U mě je to totiž tak, že když dělám něco pravidelně (nesmí to být ale povinnost - a to ani typu jazykového kurzu), baví mě to daleko víc.Když jsem sem začala na začátku léta hodně psát, bylo to přesně takové.Vždy jsem si odpoledne uvařila kávu, dala si něco sladkého a psala.Pravda, pokud jsem to odpoledne nestihla dopsat (což bylo více než časté) vracela jsem se k tomu ještě večer.A asi před 3 týdny jsem se právě při "odpolední svačince" rozhodla vracet k japonštině (tzn. místo psaní na blog).Takže teď mám "jiné návyky".Avšak momentálně se mi zastesklo po psaní sem, takže asi tak...
Mám ráda schematickou činnost.Dřív jsem mívala mylný pocit, že jsem kreativní.K tomu mám ale celkem daleko.Jde o to, že třeba vymyslím něco zajímavého, ale vždy je to podle nějakého "vzorce".
Třeba jsem asi ve dvanácti vytvářela "časopis".Měl vždy úplně stejně rubriky, nikdy jsem neměnila jejich pořadí, žádné nepřidávala ani neubírala.Mám prostě nějaké matematické, schematické myšlení, které nerada narušuji.Porušení mých "rituálů" by vedlo k pocitům nelibosti, možná dokonce k úzkosti, tím jsem si skoro jistá.Možná je to můj upjatý a přehnaný perfekcionismus, možná je to nemoc.I články s recepty, které sem přidávám, jsou, jak jste si snad všimli, vždy psány ve stejném stylu: úvod (nejprve myšlenkový mix a pak něco k receptu), ingredience, postup, fotky, věta "na rozloučenou".Nemám to takhle dané jen s nějakou "tvůrčí činností", řídím takhle vlastně celý svůj život.
Tak mě napadá, že bych se někdy mohla zmínit i o něčem jiném než o jídle :D.Téma týdne tomu dost nahrává, protože se mě dost týká.Tedy především "mé minulosti".