Duben 2017

Salát z pečených brambor, dýně a cizrny s dipem z bílého jogurtu

16. dubna 2017 v 19:45 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Nic velikonočního jsem nevytvářela, tak se s Vámi podělím alespoň o jeden zdravý oběd.Pokud nehledáte nějaké složitosti a chcete mít jídlo rychle hotové, je toto ta správná volba.Na chuti se to ale ani nemůže podepsat, protože příprava je vyloženě jednoduchá.Takže si nemusíte zoufat ani v případě, že neumíte vařit.
Výborná je obměna tohoto jídla s velkozrnnou čočkou.Všelijakému kombinování se ale meze nekladou, klidně si místo luštěniny přidejte maso nebo třeba tofu.Každý dle svých preferencí ;).

Ingredience (2 porce):

  • 100 g cizrny/čočky (předem namočené)
  • 3 střední brambory
  • asi 1/4 dýně hokkaido
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • sušený česnek
  • provensálské bylinky
  • dip:
    • 150 g bílého jogurtu
    • 1 ČL hrubozrnné hořčice
    • 1 ČL medu
    • provensálské bylinky
    • sušený česnek
    • pepř
(dipu Vám budou stačit klidně jen 2/3, takže podle toho můžete podělit výše uvedené množství surovin; já ho udělala víc, protože trocha dobrého dipu navíc není nikdy na škodu)

Postup:

1) Předem namočenou cizrnu (čočku) uvaříme doměkka.Trvá to asi hodinu (předem namočená čočka: 20 - 25 minut).Solíme ji až poté, co změkne.
2) Brambory nakrájíme na kolečka.Větší kolečka můžeme ještě překrojit napůl.
3) V míse pokrájené brambory promísíme s trochou oleje, solí, pepřem, sušeným česnekem a provensálskými bylinkami.Když použijeme vlastní ruce, brambory budou rovnoměrně obalené vším dobrým, což je výhodou.
4) V přibližně dvou vrstvách rozmístíme na větší pekáč. Bramborami jej "neobsadíme" celý, protože většinu z něj budeme ještě potřebovat pro dýni.
5) Dáme péct na cca 200 stupňů C (180 stupňů C horkovzduch).
6) Dýni nakrájíme na tenké plátky, dlouhé asi 4 cm.Stejně jako brambory, i ji promísíme s olejem, solí a pepřem.Ostatní koření můžeme vynechat (všeho moc škodí).Po půlhodině pečení brambor k nim tyto hranolky přidáme.Narozdíl od brambor dýni na pekáč klademe nejlépe jen v jedné vrstvě, abychom dosáhli co nejkřupavějšího výsledku.Pečeme dalších 30 minut.
7) Dip: Jogurt pečlivé promícháme se všemi uvedenými ingrediencemi.Ochutnáme a případně ještě dochutíme.
8) Na talíř nasypeme uvařenou cizrnu (čočku), dýňové hranolky a pečené brambory.Ozdobíme dipem a podáváme.


Dobrou chuť!

Cizrnové kari s dýní a kokosovým mlékem

15. dubna 2017 v 13:52 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Toto kari si musím opravdu pochválit.Je totiž jemné a výrazné zároveň, dýně mu navíc dodává neotřelý šmrnc.
Už je to možná tři měsíce, co jsem ho uvařila.Hezky se mi na něj vzpomíná :D.
Tak snad někdo ocení, že jsem po dlouhé době zase něco přidala.Navíc asijského!Tak hurá do vaření.

Ingredience (3 - 4 porce):

  • 150 g cizrny (v suchém stavu - nutno předem namočit na minimálně 8 hodin)
  • olej (většinou používám řepkový)
  • 1 středně velká cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekaného na drobno)
  • 1/2 chilli papričky (nasekané na drobno)
  • 1/4 středně velké dýně hokkaido (nakrájené na asi půlcentimetrové kostky)
  • 1/2 ČL garam masala
  • cca 2 + 1/2 ČL kari koření
  • 200 ml kokosového mléka (použila jsem light verzi, na zkoušku, rozdíl bych asi nepoznala)
  • sůl
  • (chilli)

1) Předem namočenou cizrnu uvaříme do měkka v nové vodě, trvá to asi hodinu.Solíme až před koncem vaření, jinak by cizrna nezměkla (údajně, radši jsem to nikdy nezkoušela).Vodu, ve které se cizrna vařila, uschováme, budeme ji totiž ještě potřebovat.
2) V kastrólu či hlubší pánvi rozpálíme olej (přiměřené množství), na kterém zlehka osmažíme a podusíme cibuli.
3) Poté, co cibule mírně zesklovatí, přidáme česnek a chilli a smažíme (dusíme) asi 3 minuty.
4) Přidáme dýni, kterou cca 4 minuty smažíme, poté zalijeme trochou vývaru z cizrny a přikryjeme poklicí.Necháme podusit, dokud dýně mírně nezměkne - mírně, protože se ještě vařit bude (ochutnáme - rozvařená ani tvrdá dýně totiž není zdaleka ideální).
5) Přidáme garam masala a kari koření.Promícháme a necháme chvíli osmahnout bez pokličky (na mírném ohni - jinak se koření spálí).
6) Zalijeme kokosovým mlékem (ideálně promíchaným - před otevřením plechovkou důrazně zatřepeme, tzn. zalijeme kokosovou smetanou i vodou) a přidáme uvařenou cizrnu.Necháme ještě cca 5 minut mírně probublávat, aby se chutě dobře propojily, aby dýně změkla na skus a aby se kari omáčka varem trochu zahustila.Osolíme.
7) Když má kari ideální konzistenci, ochutnáme a popřípadě ještě přidáme koření (a chilli).
8) Podáváme nejlépe s basmati rýží či s indickými pšeničnými plackami.



Dobrou chuť~~~

Ovocný koláč s kokosovou drobenkou

2. dubna 2017 v 19:11 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Tenhle recept si ponechte na léto nebo spotřebujte zásoby (letního) ovoce z mrazáku.
Objevila jsem ho na zadní straně prášku do pečiva od Oetkera, ale samozřejmě si jej poupravila (tak jako vždy) k obrazu svému (jinak bych ho sem ani necpala).Ten můj je méně tučný (ale přesto krásně vláčný), obsahuje převážně hnědý cukr, je bezlepkový, a drobenka, kterou jsem koláč posypala, je jednoznačně mnohem zdravější než ta klasická.Nečekejte žádnou přezdravou pochoutku - pouze takovu, která je připravena z tělu prospěšnějších surovin, než je pro běžné konvenční moučníky zvykem.

Ingredience:

  • 500 g mouky (namíchala jsem pohankovou, celozrnnou pohankovou, jizerku, schar bezlepkovou směs na moučníky a trochu psyllia pro doplnění vlákniny; klidně můžete použít celozrnnou hladkou nebo bílou polohrubou mouku)
  • 20 g (17 postačí pokud použijete mouku obsahující lepek) bezfosfátového prášku do pečiva NEBO 1 běžný prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 230 g třtinového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 160 g smetany ke šlehání (33%)
  • 40 g nízkotučného jogurtu
  • 120 ml mléka
  • ovoce (použila jsem maliny a plody muchovníku)
  • na posypku: 60 g másla (studeného), 60 gtřtinového cukru, 60 g jemnějších vloček (použila jsem pohankové), 60 g strouhaného kokosu, 1 ČL vanilkového extraktu

Postup:

1) Drobenka: Všechny ingredience prohněteme prsty, dokud nám nevznikne drobenková konzistence.
2) Smícháme mouku s práškem do pečiva.
3) Přidáme všechny ostatní suroviny na těsto kromě ovoce.
4) Těsto dáme na vymazaný plech vyložený pečicím papírem.
5) Na vrch koláče rozmístíme ovoce a nakonec rovnoměrně posypeme drobenkou.
6) Pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů C po dobu 30 - 35 minut.


Příjemné pečení :).