Červenec 2017

Dýňový dort z tvarohu a ricotty

27. července 2017 v 20:42 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Moc se to teď v létě nehodí, ale mám prostě ohromnou chuť přidat tento recept, ačkoli jeho klíčovou ingrediencí je podzimní královna: dýně. Tak třeba Vám zbyla troška dýňového pyré ze zimy a tím pádem jej oceníte :D.
Dortík, nebo chcete-li "cheesecake" - jak píšou na fitnessguru (kde jsem se inspirovala; cheesecake-em bych toto ale nenazývala) - , chutnal i mému taťkovi, který dýni zrovna nemiluje, takže asi docela úspěch.

Ingredience:

I. Korpus:
  • 200 g Bebe dobré ráno kakových (-50% cukru)
  • 60 g kokosového tuku (rozpuštěného)
  • 1 ČL skořice
  • 1 ČL zázvoru
II. Tvaroh:
  • 200 g ricotty
  • 230 g hrudkovitého tvarohu
  • 2/3 hrnku třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 260 g dýňového pyré
  • 2 PL ovesné (nebo jakékoli jiné) mouky
  • 1 ČL skořice
  • trocha muškátového oříšku

Postup:

I. Korpus:
1) Sušenky rozmixujeme v mixéru a smícháme s ostatními ingrediencemi.
2) Hmotu "uplácáme" do dortové formy s cca 26 cm průměrem.
3) Korpus dáme předpéct na 10 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů C.

II. Tvaroh:
1) Metličkami promícháme nejprve ricottu, tvaroh a cukr.
2) Přidáme vejce, opět dobře promícháme (metličkami).
3) Nakonec přimícháme mouku, koření a dýňové pyré.
4) Směs navrstvíme na předpečený korpus a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů C po dobu 40 minut společně s nějakou nádobou naplněnou vodou, aby se dort příliš nevysušil.




Snad výsledek receptu potěší něčí chuťové buňky ;3.

Pohankový nákyp na italský způsob s brokolicí

27. července 2017 v 12:28 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Tak dnes pro změnu něco slaného, ať z těch všech sladkostí nemáme brzy cukrovku.
Sladké jím téměř každý den, protože mi je líto si ho odepírat, když mi dělá tak dobře. Většinou se však snažím o jeho zdravější alternativy. Nemyslete si ale, že si někdy nedám třeba kus dortu, zmrzlinu nebo čokoládu. Upřímně, nemyslím si, že je dobré do sebe cpát cukr (mám na mysli sacharózu) den co den, ale vzhledem k tomu, že jsem se svou postavou spokojená, soudím, že mi to nemůže zas tak moc ublížit. Jak jste na tom se sladkým Vy?
Když mám ale opravdu hlad, sladké u mě nepřichází v úvahu. V takovou chvíli mám spíše chuť na vydatné slané jídlo. Maso příliš nejím a hlavně ho nevařím, tudíž se s Vámi dnes podělím o jeden z mých dalších vegetariánských nápadů. Toto jídlo je mimo jiné fajn i proto, že ho můžete jíst i studené, což se někdy hodí, ne? Není na něm nic složitého, všemožné variace jsou vítány - tak jdeme na to.

Ingredience (3 porce):

  • 185 g brokolice (rozdělené na jednotlivé růžičky)
  • (cca 1/4 kostičky zeleninového bujónu)
  • 1 hrst sušených rajčat (pokrájených na malé kousky)
  • 1/2 střední cibule (najemno nasekané)
  • 2 stroužky česneku (nadrobno nakrájené)
  • 15 cm pórku (nakrájeného na jemná kolečka)
  • 3 vejce
  • 60 g parmazánu
  • 50 ml (10%) smetany
  • 180 g pohanky
  • 60 g Madelandu fitness (nebo jiného tvrdého sýra - nastrouhaného, popř. nakrájeného na drobné kostičky)
  • máslo na vymazání formy (pekáče)
  • oregáno
  • bruschetta koření (nebo jakékoli jiné, které máte rádi a hodí se k těmto ingrediencím)
  • muškátový ořech
  • pepř
  • sůl

Postup:

1) Brokolici uvaříme do měkka v osolené vodě, do které můžeme přidat zeleninový bujón pro zvýraznění chuti. Vodu (vývar), ve které se brokolice vařila, nevyhazujeme - budeme ji ještě potřebovat.
2) Uvařenou brokolici najemno nakrájíme.
3) Pohanku zalijeme cca 300 ml vývaru z brokolice. Zbytek vývaru ještě stále nevyhazujte, protože je možné, že pohanka nasaje vody více - budete tedy potřebovat přidat další. Zároveň ho můžete využít např. pro přípravu polévek. Pokud byste naopak vývaru neměli dostatek, přidejte místo něj k pohance vodu.
4) Obsah hrnce s pohankou mírně (vývar trochu slaný už je) osolíme, přivedeme k varu a vaříme cca 8 minut, pak necháme dojít pod poklicí (alespoň 15 minut).
5) V míse smícháme všechny uvedené ingdience (z toho pohanku a brokolici již uvařenou) kromě Madelandu. Množství koření volte dle svých chuťových preferencí. Je dobré směs ochutnat a popř. dochutit.
6) Směs přemístíme do zapékací nádoby zlehka vymazané máslem.
7) Povrch posypeme Madelandem.
8) Dáme péct na 15 minut na cca 180 stupňů. Ke konci můžeme zapnout gril, aby povrch zezlátnul. Moje forma měla cca 23 cm v průměru, takže doba pečení závisí samozřejmě na tom, kolik "těsta" a v jak silné vrstvě bude.
9) Podáváme jen tak, bez přílohy. Jídlo je dobré teplé i studené.


Bon apetit~

Citrónový (limetkový) cheesecake

26. července 2017 v 10:23 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Znáte někoho, kdo nemá rád cheesecake?
Já tedy asi ne. Kouzlo toho "pravého" a "správného" cheesecake-u spočívá v dodržování několika zásad, které si můžete přečíst níže (samotný recept je až pod nimi). Pokud je nedodržíte, výsledek by nemusel dopadnout dle Vašich ideálů a představ.
Tento byl můj první, ale přesto ho přidávám, protože se opravdu povedl. Jo, sebechvála smrdí, ale ujišťuji Vás, že se umím i "zpeskovat" :D. Dělala jsem ho pro přítele k svátku, už to bude skoro půl roku. Myslím, že i jemu chutnal.
Cheesecake je natolik populární, že se jakožto příchuť objevuje i u zmrzlin, všelijakých (proteinových) tyčinek, ranních kaší a tak dále. Cheesecake je prostě legenda mezi moučníky. Je mnoho verzí tohoto oblíbeného koláče. Já připravila osvědčenou citrónovou/limetkovou klasiku. Původně měl být pouze limetkový, ale vzhledem k tuzemské nedostupnosti chemicky neošetřených limet jsem plán musela poupravit. Nemyslím si však, že by to bylo na škodu.
Ke studiu "jak na správný cheesecake" jsem použila hned několik zdrojů:

Několik rad pro ten "správný" cheesecake:

1) Ingredience na sýrovou hmotu zpracujte co nejjemněji, aby Vám v těstu nevznikly bublinky, což je u cheesecake-u nežádoucí.Doporučuje se metlička, stěrka či lžíce.Můžete údajně použít i kuchyňský robot, ale měli byste jej spustit na co nejnižší otáčky.
2) Ingredience přidávejte postupně.Všechny by měly mít pokojovou teplotu.
3) Cheesecake pečte ve vodní lázni, abyste zabránili popraskání povrchu.Správně upečený cheesecake není na povrchu hnědý ani zlatavý - musí mít bílou (respektive nažloutlou) barvu!Zároveň nesmí být úplně pevný - pokud do formy se správně upečeným cheesecakem zaklepete, měl by se rovnoměrně "roztřást" (jako pudink).Zároveň by se měl po upečení a následném vychlazení mírně "odloupnout" od stěn formy.
4) Dávejte si pozor na teplotní šok: Dort nechte vychladnout v troubě a poté při pokojové teplotě.Do ledničky ho dejte teprve, až je úplně vychladlý.
5) Dort z formy vyndejte až po vychlazení (nejlépe v lednici).
6) Korpus předpečte.Viděla jsem i spoustu receptů s nepečeným korpusem, ale mohlo by se Vám stát, že z něj budete mít "bláto", takže bych raději neriskovala (stalo se to sestře, když tento dort pekla pro svého přítele - jo, přítelům se v naší rodině pečou cheesecake-y :D - ... ačkoli se řídila receptem, korpus zdaleka nebyl ideální; zbytek byl ale naštěstí tak skvělý, že dortík zachránil ^^).

Ingredience (malá dortová forma o průměru asi 18 cm):

I. KORPUS:
  • 150 g sušenek (melasky od countrylife)
  • 55 g másla + na vymazání formy
II. VLASTNÍ "SÝROVÁ" HMOTA:
(upozornění: všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu)
  • 250 g ricotty
  • 125 g philadelphie
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • kůra z 1 (chemicky neošetřeného) citrónu nebo limetky
  • šťáva z 1 citrónu/limetky
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu
III. VRŠEK CHEESECAKE-U:
  • kůra z 1 (chemicky neošetřeného) citrónu/limetky
  • kandované citróny/limetky (na malou dortovou formu stačí polovina):
  • 1 (chemicky neošetřený) citrón/limetka (nakrájený(á) na tenká kolečka)
  • 150 g cukru
  • 250 ml vody

Postup:

1) Sušenky rozdrtíme manuálně či v robotu na jemnou drť, kterou následně spojíme s rozehřátým máslem v jednolitou směs.
2) Dortovou formu, zlehka vymazanou máslem (nezapomeňte ani na boky), si řádně obalíme hliníkovou fólií tak, aby nepropouštěla vodu.Vyzkoušíme voděodolnost v nádobě s vodou. Tento krok rozhodně nevynechejte, pokud nechcete mít "watercake" ;).
3) Na dno takto upravené formy upěchujeme sušenkové těsto, které dáme předpéct na 10 minut (pokud používáte velkou dortovou formu, počítejte s 12-ti minutami) do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia.
4) Na sýrovou hmotu si smícháme nejprve ricottu s philadelphií a cukrem.
5) Vejce rozklepneme třeba do hrnku a prošleháme jemně vidličkou.Až po prošlehání je přidáme k sýrům, takže nemusíme šlehat celé těsto, což by bylo nežádoucí vzhledem k možnému vzniku bublinek.
6) Na závěr přidáme citrónovou kůru, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt.
7) Na předpečený korpus nalijeme směs sýrů.
8) Celou formu přemístíme do větší nádoby a následně vyplníme vnitřek nádoby horkou vodou (pozor, aby se voda nedostala na cheesecake!).
9) Celou vodní lázeň přemístíme do vyhřáté trouby a pečeme nejprve 12 minut (15 minut, pokud použijete běžně velkou dortovou formu) na 180 stupňů C.
10) Po tomto časovém úseku teplotu v troubě snížíme na 120 stupňů C a dopékáme dalších 30 - 45 minut.Upečený cheesecake poznáme tak, že se po zatřesení formou celý rovnoměrně "rozechvěje" ("roztřese", chcete-li), asi jako rosol či pudink.Já dopékala 38 minut, ale hodně to záleží na velikosti Vaší formy, na troubě i na množství použitých ingrediencí (tedy na výšce cheesecake-u).
11) Po upečení dort z trouby nevyndaváme.Troubu pouze vypneme, otevřeme dvířka a cheesecake v ní takto necháme odpočinout alespoň hodinu.
12) Po vyndání z trouby cheesecake necháme v pokojové teplotě.Pokud ho chcete dát do ledničky, počkejte, dokud úplně nevychladne (jinak hrozí, že Vám popraská!).Formu ještě nesundaváme.
13) Kandované citróny: V hrnci zahřejeme vodu s cukrem.Jakmile začne vřít, přidáme citróny, snížíme plamen a necháme jednu hodinu pozvolna vařit.Po této době citróny vyjmeme a rozložíme okapat na sítko.Vzniknuvší citrónový sirup nevyhazujte: lze ho zpracovat např. při pečení, když budete chtít těstu dodat příjemný citrónový nádech.
14) Kandovaná citrónová kolečka rozmístíme na upečený cheesecake (nemusí být úplně vychladlý).Jemně zatlačíme - zbytky sirupu zajistí, že k dortu hezky přilnou.
15) Na závěr můžeme cheesecake ještě dozdobit citrónovou kůrou.
16) Cheesecake doporučuji podávat vychlazený z lednice.Teprve ze studeného dortu můžeme sundat formu.




Tento recept byl trochu pracnější, ale neztrácejet kuráž! Budu držet palce, aby se i Vám vyvedl :).

Letní jemné kari s cizrnou

26. července 2017 v 9:12 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Ohayou~
Po velice dlouhé době Vám mohu s dobrým pocitem oznámit, že mám všechny zkoušky již úspěšně za sebou, a tudíž mám nyní více času na tento blog. Těším se, až se s Vámi podělím o několik zajímavých receptů, které jsem vymyslela/vyzkoušela. Dnes jsem po dlouhé době uvařila "něco pořádného" (zrovna teď toto jídlo baštím...mám ráda multi-tasking, a proto u mě nepřichází v úvahu, že bych "jen jedla") a myslím, že i chutného.
Toto kari hýří letními barvami, je čistě veganské a obsahuje zdraví prospěšné suroviny. Dodá Vám energii, aniž by zatížilo žaludek. Pokrm je rovněž skvělým zdrojem vlákniny a rostlinných bílkovin.

Ingredience (2-3 porce):

  • 100 g cizrny v suchém stavu
  • sůl
  • 1/2 střední cibule (nakrájené na drobné kostičky)
  • olej
  • 1 středně velká mrkev (nakrájená na nudličky)
  • žlutá cuketa - množství přibližně hmotnostně odpovídající mrkvi (nakrájená na tenké půlměsíčky)
  • kari pasta: např. Rajah mild curry paste; množství dle chuti - já použila asi 2 ČL, výsledek byl spíše jemný než pikantní (což se hodí, pokud si chcete doopravdy užít chuť zeleniny)
  • 160 ml kokosového mléka (pokud možno při pokojové teplotě, aby se propojila jeho tekutá i tuhá složka)

Postup:

1) Cizrnu si předem namočíme minimálně na 10 hodin (lépe více). Po této době vyměníme vodu a zároveň cizrnu čistou vodou propláchneme. Vaříme asi 1 hodinu do měkka. Po změknutí osolíme a ještě krátce povaříme. Vodu z cizrny si můžeme ponechat pro další kroky (lze ale použít i obyčejnou čistou vodu).
2) Cibuli podusíme na troše oleje.
3) K cibuli přidáme mrkev a lehce osmažíme.
4) Směs zalijeme trochou vody či vývaru z cizrny a vaříme, dokud se téměř všechna voda nevstřebá.
5) Přidáme cuketu a rovněž lehce osmahneme, můžeme přidat ještě trochu oleje.
6) Přidáme kari pastu a dobře promícháme, aby se jí veškeré kousky zeleniny dobře obalily.
7) Přidáme uvařenou cizrnu, zalijeme kokosovým mlékem (pokud se Vám jeho složky dobře nepropojily, nevadí - stačí vše v hrnci/na pánvi pořádně promíchat a je po problému ;)).
8) 5 - 10 minut lehce povaříme, aby se nám omáčka trochu zahustila. Žádné další zahušťování již nebude potřeba.
9) Na závěr dle chuti osolíme.
10) Podáváme horké, např. s celozrnnou basmati rýží. Mezi další vhodné přílohy patří jakákoli jiná rýže či chlebové placky.



Příjemné letní vyváření :)