Srpen 2017

Čokoládové cottage lívance bez lepku

Pondělí v 17:26 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Milujete sladké snídaně? Pak Vám tento recept vřele doporučuji! Jsou to jedny z nejlepších lívanců, které jsem kdy zkusila. Sice Vám jejich příprava zabere více času než namazat chleba marmeládou, ale proč si třeba o víkendu nedopřát trochu nadstandardu? Nebo jimi potěšte své blízké. Myslím, že nebudete litovat.
K podávání se toho hodí mnoho. Já použila svou oblíbenou kombinaci: čokoláda + hruška. Skvěle se hodí ale např. i banán, jahody, maliny atd.
Inspirovala jsem se na fitness guru.sk. V podstatě jsem toho vlastně moc nezměnila. Proto uvádím původní recept - zde.

Ingredience (15 ks ~ cca 3 porce):

  • 200 g cottage sýru
  • 1 vejce
  • 2 rovné ČL medu
  • 1 ČL vanilkového aroma
  • 1/2 hrnku mouky (použila jsem bezlepkovou směs: tapiokovou, celozrnnou pohankovou, Mix Patisserie od Schar, Jizerku - na jejich poměru příliš nezáleží...ani nemusíte takto složitě mouky míchat, stačí použít jakoukoli, co zrovna máte po ruce; samozřejmě není problém použít běžnou mouku z pšenice, pokud nepotřebujete lívance bez lepku)
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 25 g hořké čokolády (nasekané)
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku mléka
  • k podávání např.: hruška, skořice, bílý jogurt/tvaroh

Postup:

1) Smícháme mouku s kakaem, čokoládou a práškem do pečiva.
2) Zvlášť promícháme cottage s vejcem, aromatem a medem.
3) Suché ingredience z bodu 1 postupně přidáváme do mokrých z bodu 2 a vytvoříme tak jednolité těsto.
4) Postupně přidáváme mléko. Pokud se Vám bude těsto zdát tak akorát husté ještě před dolitím celého uvedeného množství mléka, již další nepřidávejte. Je možné, že Vám bude stačit např. 1/4 hrnku mléka. Rozhodně ale celým množstvím nic nezkazíte.
5) Lívance smažíme nejlépe bez tuku na nepřilnavé pánvi z obou stran. Ke smažení lívanců používám střední plamen, ale to je dle Vašeho sporáku silně individuální záležitostí.
6) Podáváme např. polité bílým jogurtem či s "kopečkem" tvarohu, s pokrájenou hruškou a poprášené skořicí.


Přeji příjemné snídání :)

Muffiny s cuketou a balkánským sýrem

15. srpna 2017 v 16:29 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Cuket je teď všude habaděj, tak proč toho nevyužít?
Pokud se ve Vašem okolí chystá nějaká grilovačka či oslava a Vy přemýšlíte, co slaného k zobání přinést, můžete vyzkoušet tyto muffiny. Obyčejně je jím samotné nebo přikusuji k zeleninovému salátu. Hodí se také jako svačinka na cestu. Pro masožravce doporučuji přidat orestovanou slaninu pro výraznější chuť. Mně ale rozhodně stačí takto.
Ispirovala jsem se jedním z receptů na této stránce, ale udělala jej méně tučný. Tentokrát jsem se ale od původního receptu příliš neodchýlila, protože mi vcelku vyhovoval.

Ingredience (cca 14 muffinů):

  • 200 g cukety (nastrouhané)
  • 70 g balkánského sýru (rozdrobeného či pokrájeného na malé kostičky)
  • 260 g mouky (hladká celozrnná z pšenice špaldy; kdo neholduje celozrnnosti - čímž se ochuzuje o mnoho živin, ale to by bylo na delší povídání - použije běžnou hladkou mouku; pokud s celozrnnou moukou začínáte, můžete dát obě zmiňované mouky v poměru třeba 1:1)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlé sody
  • 2 vejce
  • 250 ml podmáslí
  • 3 PL oleje
  • tymián, provensálské bylinky či jiné oblíbené koření
  • slunečnicová a dýňová semínka

Postup:

1) Mouku promícháme se solí, oběma kypřidly a bylinkami.
2) Vejce zvlášť prošleháme s podmáslím a olejem.
3) K vaječné směsi přidáme cuketu a sýr.
4) K mokrým ingrediencím z bodu 3 postupně přidáváme moučnou směs.
5) Těstem naplníme muffinové formy. Pokud máme nepřilnavé silikonové, není třeba do nich vkládat papírové košíčky ani je vymazat. Každopádně pokud muffiny budeme brát někam na oslavu či třeba na piknik, mohou se i v tomto případě papírové košíčky hodit. Papírové košíčky vymazat nemusíme, ale pokud to uděláme, nepřilepí se na ně tolik těsta. Jiné nepřilnavé formy je třeba vymazat a vysypat např. strouhankou. Platí, že pokud tyto muffiny pečeme v pevné formičce (tzn. že ne pouze v papírových košíčcích), můžeme je naplnit až po okraj. Těsto je husté, a tak nemá tendenci přetékat.
6) Povrch posypeme libovolnými semínky, která k těstu zlehka přitlačíme.
7) Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů C 20 minut. Po této době zkontrolujeme propečenost špejlí a pořpípadě ještě chvíli pečeme.
8) Podáváme jen tak či např. se zeleninovým salátkem.


Dobrou chuť~

Nepečený dezertík s cuketou

11. srpna 2017 v 17:02 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Tak tento týden ještě jednou nepečený výtvor do mističky. V bytě máme jen letitou plynovou troubu, ve které si netroufám péct moučníky, proto zde preferuji mugcake-y, pudinky a v neposlední řadě také vrstvené nepečené dezertíky jako je tento. Využijete na ně jakékoli letní ovoce, jsou rychle hotové a nedá se na nich nic zkazit.
Tentokrát jsem navíc zakomponovala cuketu. Tento nápad jsem dostala, když jsem pekla tuto buchtu: Ochutnala jsem syrové těsto a zjistila, že chutná naprosto skvěle. Musím uznat, že v této odlehčené nepečené verzi nechutná tolik po vánočních ořechových rohlíčcích, protože je v něm poměrově více cukety, přesto ale doporučuji vyzkoušet, protože výsledek vůbec není špatný ;).
Pokud chcete zachovat famózní chuť jako v pečené verzi, koukněte na odkaz na tuto buchtu, který je výše. Pouze místo mouky přidejte další mleté vločky, vynechte prášek do pečiva a pochopitelně upravte množství. Takto poupravený recept je vhodný ke konzumaci i bez pečení ;). Mám v plánu to taky v této verzi vyzkoušet.

Ingredience (2 porce):

I. KORPUS:
  • 70 g cukety (najemno nastrouhané)
  • 30 g jemných ovesných vloček
  • 20 g mletých vlašských ořechů
  • 1 ČL medu
  • mandlové aroma
II. TVAROHOVÁ VRSTVA:
  • 120 g nízkotučného tvarohu
  • 80 g ricotty
  • 3 ČL džemu (použila jsem josto-rybízový)
III. VRŠEK
  • rybíz nebo jiné ovoce
  • (pokud máte chuť "zhřešit": čokoláda, ořechy)

Postup:

1) Všechny ingredience na korpus promícháme a rozdělíme do dvou misek.
2) Suroviny na tvarohovou vrstvu promícháme a navrstvíme na předchozí.
3) Povrch posypeme rybízem či jiným ovocem. Pro více hříchu polijeme čokoládou a posypeme dalšími ořechy.
4) Lépe chutná "uležený" z lednice.


Tak co, rozhodli jste se "zhřešit" nebo jdete do původní odlehčené verze?

Rajčatová omáčka

10. srpna 2017 v 9:22 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Vzhledem k tomu, že sezóna rajčat je nyní v plném proudu, rozhodla jsem se přidat recept na omáčku, kterou jsem před několika málo dny uvařila. Podávala jsem ji se špagetami a falafelem od "Take it veggie". Další den jsme si ji s přítelem dali každý jinak: On s kuřecím masem a já s červenou čočkou. Myslím, že všechny tyto varianty jsou super. Pokud byste raději klasiku, podávejte prostě s těstovinami (špagetami) a posypané sýrem (parmezánem).
Všechny ingredience kromě koření, soli a oleje jsem měla z naší zahrádky, z čehož jsem měla opravdu příjemný pocit. Vždy se cítím skvěle, když můžu jíst to, co nám tam vyrostlo. Žádné průmyslové zpracování, pesticidy a podobně. A co Vy? Také máte radost ze skutků pozitivně ovlivňujících naše životní prostředí?

Ingredience (4 porce):

  • olej
  • 1 velká cibule (nakrájená na kostičky)
  • 3 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 1 mrkev (nastrouhaná)
  • hrst nastrouhané cukety
  • 10 (větších) rajčat (nakrájených na kostičky - nemusí být úplně drobné, stačí tak osminky)
  • oregáno (čerstvé nebo sušené)
  • chilli
  • sůl

Postup:

1) V hrnci rozehřejeme trochu oleje a podusíme na něm cibuli.
2) Po tom, co cibule zlehka zesklovatí, přidáme česnek a po chvíli také mrkev.
3) Po pár minutách společného opékání přidáme rovněž cuketu.
4) Po několika dalších minutách přidáme rajčata a necháme vařit dle libosti 30 minut až hodinu. Nejprve vaříme s poklicí, ke konci ji sundáme, aby se zredukovalo množství tekutiny. Cca v polovině doby vaření přidáme koření a osolíme.
5) Uvařenou omáčku rozmixujeme a poté dochutíme.
6) Necháme ještě krátce povařit.
7) Omáčku podáváme nejlépe s těstovinami a vegetariánskými karbanátky/masem/sýrem.


Dobrou chuť~

Nepečený snídaňový dezertík z tvarohu a ovoce

9. srpna 2017 v 17:43 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Doufám, že Vás nezklamu takto primitivním "receptem". Říkala jsem si však, že by tento nápad mohl zpříjemnit něčí ráno tak jako dnes to moje. Máte za pár minut vystaráno a je přece super si dát jednou místo musli/kaše/chleba něco "komplikovanjěšího".

Ingredience (1 porce):

I. KORPUS:
  • 1/3 velkého nebo 1/2 malého banánu
  • 8 g arašídového prášku (mleté arašídy; pokud nemáte, nahraďte je třeba mletými mandlemi či strouhaným kokosem)
  • 16 g jemných ovesných vloček
II. TVAROHOVÁ VRSTVA:
  • 125 g nízkotučného tvarohu
  • 1 ČL medu
  • rumové aroma
  • 1/2 broskve (pokrájené na kostky)
III. VRŠEK:
  • 1/2 broskve (pokrájené na kostky)
  • trocha rybízu

Postup:

1) Banán rozmačkáme vidličkou na kaši a promísíme s ostatními ingredeincemi na korpus. "Napěchujeme" na dno (skleněné) misky.
2) Všechny ingredience na tvarohovou vrstvu jednoduše smícháme a navrstvíme na korpus.
3) Vrch misky ozdobíme kousky broskve a rybízem.


Experimentujte s ingrediencemi. Jídlo je umění.

Lívanečky z ricotty

7. srpna 2017 v 17:06 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
To se tak jednou doma válel zbytek ricotty a já se rozhodla mu pomoci. Vykonal velmi dobrý skutek tím, že mi umožnil vytvořit tyto lívanečky. Není to žádná věda, ale vřele doporučuji si pořídit kvalitní nepřilnavou "palačinkovou" pánvičku, která Vám ušetří mnoho trápení. Já na jedné takové s teflonovým povrchem peču ("smažím") bez jakéhokoli tuku a je to bomba. Dřív se mi lívance přichytávaly i s tukem a teď, na nové pánvi úplně "na sucho", se nepřilepí ani výjimečně.
Níže Vám rovněž popíšu s čím se je hodí podávat ;).

Ingredience (18 malých ks - cca 3 porce):

  • 80 g mouky (jednou jsem použila špaldovou + z malé části žitné otruby, podruhé směs bezlepkových + trochu psyllia ... otruby a psyllium jsem přidala jako přídatný zdroj vlákniny)
  • 150 g ricotty
  • 1 ČL (= 4 g) prášku do pečiva
  • 3 ČL (= 12 g) vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • špetka soli
  • k podávání: jakékoli ovoce (nejlépe jahody, borůvky, broskve, ...) čerstvé či povařené na omáčku, jogurt, zakysaná smetana, různé sirupy, v zimě např. karamelizované ořechy a jablka, ...

Postup:

1) Jednodušše smícháme všechny suché ingredience a následně přidáme mokré.
2) Na nepřilnavé pánvi (pokud je kvalitní tak bez tuku) tvoříme malé lívanečky a opékáme ("smažíme") z obou stran. Většinou používám střední stupně teploty, ale to je hodně individuální vzhledem k Vašemu sporáku.
3) Lívanečky podáváme nejlépe s ovocem a jogurtem. Je spousta alternativ, takže výsledná úprava podléhá čistě Vaší fantazii. V ingrediencích ale uvádím něco málo pro inspiraci.



Třikrát hurá všem lívanečkovým snídaním!

Těstoviny zapečené s jarní zeleninou, smetanou a sýrem

4. srpna 2017 v 17:48 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Jaro sice není, ale to neznamená, že si nemůžete udělat zapečené těstoviny s jarní zeleninou :D. Pokud máte teď nějakou zeleninu z vlastní zahrádky či jen prostě preferujete vařit ze sezónních surovin (čemuž fandím), použijte prostě jinou zeleninu a přizpůsobte tomu dobu tepelné úpravy. Já osobně bych v tomto ročním období použila asi cukety a rajčátka (třeba místo mrkve a brokolice, ale při respektování různé doby vaření je to v podstatě úplně jedno, protože jídlo je relativně chuťově neutrální, díky čemuž se do něj hodí skoro všechna zelenina).
Mnoho receptů na zapečené těstoviny obsahuje přehnané množství tuku, ale ten jsem se pokusila značně zredukovat. Přesto je pokrm velmi chutný a ačkoli je vegetariánský, obsahuje dostatek bílkovin.

Ingredience (2 porce):

  • 160 g celozrnných těstovin (zvolila jsem penne a fussili; samozřejmě můžete použít jakékoli jiné než celozrnné, ale ochudíte se o vlákninu a jiné živiny)
  • sůl
  • olej
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 1 mrkev (nakrájená na kolečka, půlkolečka či čtvrtkolečka)
  • 120 g brokolice (rozebrané na jednotlivé přibližně stejně velké růžičky)
  • 100 g žampiónů (pokrájených na plátky)
  • cca 15 cm pórku (nakrájeného na kolečka)
  • 3/4 hrnku (= cca 190 ml) zeleninového vývaru (vzala jsem kousek zeleninového bujónu a jen zalila horkou vodou a rozmíchala)
  • 100 ml 10% smetany (= smetana na vaření)
  • mletý muškátový ořech
  • pepř
  • sůl
  • máslo
  • 40 g parmazánu (strouhaného)
  • 60 g tvrdého sýra (strouhaného, popřípadě nakrájeného na malinké kousky; použila jsem Madeland fitness, který obsahuje velké množství bílkovin a málo tuku)

Postup:

1) Těstoviny si uvaříme, aby byly al dente (maximálně) nebo i trochu tvrdší - budeme je totiž dále tepelně upravovat.
2) Na oleji zlehka osmahneme česnek a poté přidáme mrkev a brokolici.
3) Po chvíli společného restování přidáme také žampióny.
4) Jen co houby získají tmavší nádech, zalijeme horkým vývarem.
5) Přidáme také pórek a necháme vyvářet vývar.
6) Když už vývaru zbývá jen troška, vlijeme smetanu a necháme chvilku povařit.
7) Směs osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.
8) Ke směsi přidáme uvařené těstoviny a 30 g parmezánu.
9) Menší zapékací misku vymažeme máslem a směs do ní přendáme.
10) Posypeme zbylým parmezánem i tvrdým sýrem.
11) Dáme zapéct do trouby na cca 180 stupňů Celsia na 15 - 20 minut.Ke konci můžeme teplotu zvýšit nebo zapnout gril, abychom na povrchu vytvořili zlatavou krustičku.




Dobrou chuť!

Rybízový koláč s cuketovo-ořechovým korpusem

2. srpna 2017 v 18:18 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty
Tento výtvor si právě teď vychutnávám. Byla jsem k němu zprvu skeptická, ale velice mile mě překvapil. Normálně moc moučníky s rybízem nevyhledává žádný člen naší rodiny, avšak tento chutná snad všem. Těsto je podobné cheesecake-ovým korpusům a chutná příjemně po oříšcích. Pudink na vrchu se skvěle doplňuje s rybízem...
Děkuji tedy za recept kuchařce ze Svatojánu - viz tu. Poupravila jsem jej jen mírně, moje varianta je navíc bezlepková.
Vločky a ořechy samozřejmě můžete použít libovolné, to samé platí pro pudink, ovoce, mouku, ...

Ingredience:

I. KORPUS:
  • 50 g jáhlových vloček
  • 50 g pohankových vloček
  • 100 g lískových ořechů
  • 100 g bezlepkové mouky (pokud použijete běžnou mouku, doporučila bych hladkou)
  • 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva (pro lepkovou variantu postačí 1 ČL)
  • 100 g třtinového cukru
  • 70 g oleje (použila jsem řepkový)
  • 150 g cukety (najemno nastrouhané)

II. OSTATNÍ:
  • 450 g rybízu
  • 600 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • 65 g datlové pasty
  • 2 PL javorového sirupu

Postup:

1) Vločky i ořechy nameleme.
2) Smícháme s práškem do pečiva a s moukou. Dobře promícháme.
3) Přidáme ostatní ingredience na korpus a rukama vytvoříme lepivé těsto.
4) Těsto - opět pomocí vlastních rukou - natlačíme do pekáčku vymazaného např. máslem.
5) Posypeme rybízem.
6) Mléko rozmixované s pudinky, datlovou pastou a sirupem nalijeme na rybíz.
7) Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů C asi hodinu. Můžeme nechat "dojít" dalších 10-15 minut ve vypnuté, popř. pootevřené, troubě.
8) Na závěr: Kuchařka ze Svatojánu píše, že ho podává politý sirupem. Moje verze je ale sladká dost a všichni jej jíme jen tak.


Viva rybíz!



Nákyp z rýže/pohanky se zeleninou - 2 varianty

2. srpna 2017 v 8:30 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Měla jsem chuť přidat něco sladkého, ale měla bych to střídat, takže Vám přináším recept na odlehčený letní oběd. Sezóna rajčat je v plném proudu, tak snad tuto dobrotu náležitě oceníte. Bílkoviny v tomto jídle pochází především ze sýra a vajec.

Ingredience (4 porce - obě varianty):

Varianta 1 - Rýžový nákyp s paprikou, lilkem a rajčaty
  • 350 g rýže natural
  • zeleninový vývar (použila jsem z bujónu - tedy bujón zalitý horkou vodou)
  • olej
  • 2 velké cibule (nakrájené na malé kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 2 malé červené papriky (nakrájené na kostičky)
  • 2 menší lilky (nakrájené na kostičky)
  • 4 hrsti hrášku
  • 4 PL sójové omáčky
  • 2 PL sake (popř. bílého vína)
  • 100 g ementálu (strouhaného)
  • 200 ml mléka
  • 4 vejce (rozšlehaná)
  • 4 střední rajčata (nakrájená na kolečka)
  • sůl, pepř

Varianta 2 - Pohankový nákyp s rajčaty a kukuřicí
  • 200 g pohankových krup
  • 400 ml zeleninového vývaru (400 ml vody + 1/2 kostky zeleninového bujónu)
  • olej
  • 1 velká cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 1 menší zelená paprika (nakrájená na kostičky)
  • 350 - 400 g rajčat (nakrájená na kostky + několik z nich na plátky - ty přijdou na vrch nákypu)
  • 3 hrsti hrášku
  • 200 g kukuřice (z plechovky/mražené)
  • sójová omáčka, sake, mléko, vejce - viz předchozí varianta
  • 100 g goudy (strouhané)
  • 1 vrchovatá ČL miso
  • sůl, pepř
V POSTUPU JSOU KROKY ODLIŠNÉ OD 1. VARIANTY OZNAČENY "***"

Postup:

1) Rýži uvaříme dle návodu na obalu - podle toho také určíme potřebné množství vývaru. Je lepší, pokud zůstané spíše al dente, protože ji budeme dále tepelně upravovat. *** Pohanku vaříme 15 minut ve vývaru, pak necháme dojít pod poklicí a po 30 minutách popř. slijeme přebytečný vývar.
2) Na oleji dusíme cibuli a česnek. Poté na pět minut přidáme papriku a lilek (*** papriku a rajčata).
3) Přidáme hrášek (*** a kukuřici), 1 PL sójové omáčky, 1 PL sake, opepříme a zlehka osolíme (*** nesolíme! - budeme dosolovat později pomocí miso pasty).
4) Vmícháme uvařenou rýži (*** pohanku), zbytek sójové omáčky (*** nejprve promíchaný s miso pastou) a sake, dle potřeby dopepříme a dosolíme.
5) Směs přemístíme do vymazaného pekáče a posypeme sýrem.
6) Zalijeme vejci smíchanými s mlékem.
7) Vršek nákypu poklademe plátky rajčat, která jemně osolíme a opepříme.
8) Pečeme 45 minut na 160 stupňů C. Můžeme nechat dojít ve vypnuté troubě.

RÝŽOVÁ VARIANTA




POHANKOVÁ VARIANTA



Dobrou chuť :).