Srpen 2017

Fit bezlepková žemlovka s tvarohem a jablky

29. srpna 2017 v 10:45 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Žemlovku jsem v dětství k smrti nenáviděla. Mamka mě ji jednou dokonce přinutila sníst - kdybych nedojedla, nemohla bych na pouť. Kruté dětství, že? :D
Přestože jsem k ní chovala takový odpor, stalo se, že jsem na ni po letech dostala nevysvětlitelnou chuť. Úplně se mi sbíhaly sliny. Musela jsem jednat - upéct si vlastní a zjistit, zda jsem byla opravdu jen vybíravé děcko.
Po pročítání mnoha receptů na žemlovku jsem si na základě nově nabytých poznatků vytvořila svůj vlastní.
Proč fit? Oproti jiným žemlovkám obsahuje poměrně málo "nezdravých cukrů" (cca 10 g třtinového cukru na porci...zbytek pochází jen z ovoce, mléka - laktóza je mléčný monosacharid - , chleba - dává se do kvásku - a z asi jedné polévkové lžíce medu na celou tu dobrotu). Stěžejní je pro tento název ale hlavně velmi nízký obsah tuků (do klasické žemlovky dává spousta kuchařů zbytečně mnoho másla) a relativně velké množství bílkovin (v porovnání s jinými sladkými pokrmy).
Recept je sice zařazen v snídaních, ale využijete jej samozřejmě i jako oběd. Já osobně ale sladkým hlavním jídlům zrovna neholduji, proto jsou porce u ingrediencí brány jako snídaňové. Obědů byste z toho měli asi méně, dejme tomu čtyři. Žemlovka je také výbornou svačinkou nebo dezertem.
Pod fotkami jsem poprvé uvedla i výživové hodnoty. Postupně bych u všech receptů, u kterých to má smysl (jsou rozdělitelné na porce), chtěla tyto hodnoty vypočítat, aby měli zájemci přehled. A upřímně mě to také zajímá :D.
Tentokrát jsem toho nafotila hodně - žemlovka byla obzvláště fotogenická. Proto najdete fotky i jinde než pod postupem.

Ingredience (6 snídaňových porcí):

  • 250 g bezlepkového chleba Ertha (samozřejmě můžete použít i jiný, ale tento mám prostě vyzkoušený; chleba by měl být odleželý nebo jej dáme na chvilku "okorat" - ne opéct! - do topinkovače; můžeme jej pokrájet na menší kousky, které půjdou lépe skládat do námi zvoleného pekáčku)
  • 50 ml mléka (polotučného - uvádím jen kvůli výživovým hodnotám)
  • 250 g nízkotučného tvarohu z vaničky
  • 6 jablek (po cca 120 g - uvádím jen kvůli výživovým hodnotám)
  • 60 g třtinového cukru
  • 30 g medu
  • 3 vejce (rozdělená na bílky a žloutky)
  • máslo
  • strouhanka
  • špetka soli
  • hrst rozinek (asi 40 g - uvádím jen kvůli výživovým hodnotám)
  • 1 PL rumu
  • 2 ČL skořice
  • citrónová šťáva
  • k ozdobení: skořice, rozinky

Postup:

1) Jablka nastrouháme a poté ihned promícháme s citrónovou šťávou a se skořicí.
2) Tvaroh dobře smícháme se dvěma žloutky, rumem, medem a rozinkami.
3) Mléko vidličkou prošleháme s jedním žloutkem.
4) Formu na pečení či pekáček (použila jsem kruhový o průměru asi 23 cm; plocha pečicí nádoby je důležitá kvůli množství použitého chleba - pokud použijete jiné rozměry, pravděpodobně budete potřebovat více/méně krajíčků) vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
5) Třetinu plátků chleba trochu namočíme z jedné strany (plochy) v mléčné směsi. Namočenou plochou je pokládáme do pekáče tak, abychom pokryli celé dno. Pokud použijete pečicí nádobu o jiné ploše, než jsem použila já, budete možná muset použít více chleba nebo Vám naopak bude přebývat. Další vrstvy každopádně nemusí takto cele pokrývat plochu pečicí nádoby, proto můžete použít více chleba na první vrstvu a pak již jen zbývající rozdělit do dalších dvou.
6) Na vrstvu chleba dáme 1/2 tvarohové směsi. Poté dále vrstvíme: 1/2 strouhaných jablek, 1/3 chleba (namočeného z jedné plochy v mléčné směsi a touto plochou kladeným na předešlou vrstvu), 1/2 tvarohové směsi, 1/2 jablek a nakonec poslední 1/3 namočeného chleba (viz. předešlou třetinu). Každou z vrstev vždy pěkně uhladíme.
7) Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů C po dobu 30 minut. Průběžně kontrolujeme, zda se vrchní vrstva chleba nepřipaluje a popř. snížíme teplotu.
8) Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Do již tuhého sněhu postupně za stálého šlehání přidáváme cukr.
9) Sníh navrstvíme na upečenou žemlovku a pečeme dalších 8 minut na 180 stupňů C.
10) Před podáváním můžeme ozdobit např. skořicí a rozinkami.


Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/6):

pozn.: počítáno s přesně danými ingrediencemi, včetně másla na vymazání (cca 11 g), ale bez ozdoby
energetická hodnota: 1358 kJ
bílkoviny: 11 g
sacharidy: 52 g (z toho cukry 34 g)
tuky: 7 g (z toho NMK 2,6 g)
vláknina: 7 g
sůl: 0,502 g


A co Vy? Také máte jídlo, které jste v dětství nenáviděli, ale později mu přišli na chuť?

Žluté cizrnové kari s letní zeleninou

24. srpna 2017 v 17:05 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Využijme zeleninu ze zahrádek či od místních pěstitelů, když je zrovna sezóna. Kdy jindy bude tak chutná a bohatá na vitaminy a stopové prvky? Pokud neholdujete salátům, ale přesto byste rádi do jídelníčku zařadili více zeleniny, vsaďte na některá asijská jídla. Například toto cizrnové kari. Masožravci místo cizrny použijí např. kuřecí či krůtí maso - tím také nic nezkazíte...
V názvu vidíte žluté, ale na obrázku byste ho spíše popsali jako oranžové... Nenechte se zmást, jméno jsem odvodila z použitého druhu kari pasty ;).
Koukala jsem, že v sekci "ostatní asijské pokrmy" je toto už třetí cizrnovén kari za sebou, tak snad to přežijete :D.

Ingredience (2 porce):

  • 1 malá cibule (nasekaná na drobné kostičky)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný nadrobno)
  • asi 1 cm dlouhý kousek zázvoru (nasekaný nadrobno)
  • 20 - 40 g žluté kari pasty (podle toho, jak moc máte rádi ostré)
  • olej
  • 50 g lilku, 40 g cukety, 30 g bílé papriky (nakrájených na libovolně velké kousky - jak má kdo rád; můžete vlastně použít 120 g jakékoli zeleniny, na kterou zrovna dostanete chuť - jen zvažte její kombinaci a počítejte s odlišnými dobami tepelné úpravy u různých druhů)
  • 100 g rajčat (nakrájených na kostičky)
  • 100 ml kokosového mléka
  • 100 g cizrny (v suchém stavu; po uvaření svou hmotnost přibližně zdvojnásobí)
  • sůl

Postup:

1) Cizrnu předem namočíme na minimálně 8 hodin do dostatečného množství vody. Posléze ji uvaříme v čisté vodě doměkka, což trvá asi hodinu. Solíme ji až potom, co změkne.
2) Kari pastu promícháme s trochou oleje a osmažíme zlehka na pánvičce. Dávejte pozor, aby se Vám nepřipálila - stačí pouze rozvinout vůni koření.
3) Přidáme česnek a zázvor, po cca dvou minutách také cibuli. Zlehka osmažíme a popř. přidáme olej.
4) Přidáme lilek a po několika (3-5) minutách papriku. Společně osmahneme.
5) Přisypeme rajčata a zalijeme kokosovým mlékem. Bez poklice necháme mírně vařit, dokud není zelenina téměř měkká.
6) Na závěr přidáme cuketu a uvařenou cizrnu. Vaříme, dokud cuketa nezměkne. Pokud se nám zdá směs příliš suchá, přiklopíme ji poklicí, aby se nevypařila zbývající voda nebo eventuelně přidáme trochu vody či vývaru z cizrny - což by ale bylo pravděpodobně zbytečné. Záleží na tom, jaký chceme výsledný pokrm mít.
7) Dosolíme dle chuti.
8) Podáváme s rýží basmati.


Příjemný zbytek prázdnin :).

Ostatní sladké recepty - rozcestník

23. srpna 2017 v 19:14 | Yutaka Komeko |  Ostatní sladká jídla a dezerty



Pro přehlednost ještě další rozčlenění.
"Hlavně snídaňové recepty" obsahují spíše zdravější dobrůtky, často z vloček. Naleznete zde lívance, pečené kaše atd.
V rubrice "K odpolední kávičce" jsou zpravidla moučníky a koláče. Z většiny jsou také zdravé, ale často obsahují mouku.
V poslední relevantní rubrice naleznete dorty a podobné laskominy.
Toť prozatím vše. Časem možná dojde ještě k vyšší "diferenciaci" :D.




Nebo jste se zatoulali a chcete spíše sem? ↓↓↓




Čokoládové cottage lívance bez lepku

21. srpna 2017 v 17:26 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Milujete sladké snídaně? Pak Vám tento recept vřele doporučuji! Jsou to jedny z nejlepších lívanců, které jsem kdy zkusila. Sice Vám jejich příprava zabere více času než namazat chleba marmeládou, ale proč si třeba o víkendu nedopřát trochu nadstandardu? Nebo jimi potěšte své blízké. Myslím, že nebudete litovat.
K podávání se toho hodí mnoho. Já použila svou oblíbenou kombinaci: čokoláda + hruška. Skvěle se hodí ale např. i banán, jahody, maliny atd.
Inspirovala jsem se na fitness guru.sk. V podstatě jsem toho vlastně moc nezměnila. Proto uvádím původní recept - zde.

Ingredience (15 ks ~ cca 3 porce):

  • 200 g cottage sýru
  • 1 vejce
  • 2 rovné ČL medu (cca 10 g - uvádím kvůli nutričním hodnotám)
  • 1 ČL vanilkového aroma
  • 1/2 hrnku mouky (použila jsem bezlepkovou směs: tapiokovou, celozrnnou pohankovou, Mix Patisserie od Schar, Jizerku - na jejich poměru příliš nezáleží...ani nemusíte takto složitě mouky míchat, stačí použít jakoukoli, co zrovna máte po ruce; samozřejmě není problém použít běžnou mouku z pšenice, pokud nepotřebujete lívance bez lepku)
  • 1/4 hrnku kakaa
  • 25 g hořké čokolády (nasekané)
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku mléka
  • k podávání např.: hruška, skořice, bílý jogurt/tvaroh

Postup:

1) Smícháme mouku s kakaem, čokoládou a práškem do pečiva.
2) Zvlášť promícháme cottage s vejcem, aromatem a medem.
3) Suché ingredience z bodu 1 postupně přidáváme do mokrých z bodu 2 a vytvoříme tak jednolité těsto.
4) Postupně přidáváme mléko. Pokud se Vám bude těsto zdát tak akorát husté ještě před dolitím celého uvedeného množství mléka, již další nepřidávejte. Je možné, že Vám bude stačit např. 1/4 hrnku mléka. Rozhodně ale celým množstvím nic nezkazíte.
5) Lívance smažíme nejlépe bez tuku na nepřilnavé pánvi z obou stran. Ke smažení lívanců používám střední plamen, ale to je dle Vašeho sporáku silně individuální záležitostí.
6) Podáváme např. polité bílým jogurtem či s "kopečkem" tvarohu, s pokrájenou hruškou a poprášené skořicí.

Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/3):

pozn.: počítáno pouze pro samotné lívance
energetická hodnota: 1297 kJ
bílkoviny: 15 g
sacharidy: 33 g (z toho cukry 12 g)
tuky: 12 g (z toho NMK 6,2 g)
vláknina: 5 g
sůl: 0,731 g


Přeji příjemné snídání :)



Muffiny s cuketou a balkánským sýrem

15. srpna 2017 v 16:29 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Cuket je teď všude habaděj, tak proč toho nevyužít?
Pokud se ve Vašem okolí chystá nějaká grilovačka či oslava a Vy přemýšlíte, co slaného k zobání přinést, můžete vyzkoušet tyto muffiny. Obyčejně je jím samotné nebo přikusuji k zeleninovému salátu. Hodí se také jako svačinka na cestu. Pro masožravce doporučuji přidat orestovanou slaninu pro výraznější chuť. Mně ale rozhodně stačí takto.
Ispirovala jsem se jedním z receptů na této stránce, ale udělala jej méně tučný. Tentokrát jsem se ale od původního receptu příliš neodchýlila, protože mi vcelku vyhovoval.

Ingredience (cca 14 muffinů):

  • 200 g cukety (nastrouhané)
  • 70 g balkánského sýru (rozdrobeného či pokrájeného na malé kostičky)
  • 260 g mouky (hladká celozrnná z pšenice špaldy; kdo neholduje celozrnnosti - čímž se ochuzuje o mnoho živin, ale to by bylo na delší povídání - použije běžnou hladkou mouku; pokud s celozrnnou moukou začínáte, můžete dát obě zmiňované mouky v poměru třeba 1:1)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlé sody
  • 2 vejce
  • 250 ml podmáslí
  • 3 PL oleje
  • tymián, provensálské bylinky či jiné oblíbené koření
  • slunečnicová a dýňová semínka

Postup:

1) Mouku promícháme se solí, oběma kypřidly a bylinkami.
2) Vejce zvlášť prošleháme s podmáslím a olejem.
3) K vaječné směsi přidáme cuketu a sýr.
4) K mokrým ingrediencím z bodu 3 postupně přidáváme moučnou směs.
5) Těstem naplníme muffinové formy. Pokud máme nepřilnavé silikonové, není třeba do nich vkládat papírové košíčky ani je vymazat. Každopádně pokud muffiny budeme brát někam na oslavu či třeba na piknik, mohou se i v tomto případě papírové košíčky hodit. Papírové košíčky vymazat nemusíme, ale pokud to uděláme, nepřilepí se na ně tolik těsta. Jiné nepřilnavé formy je třeba vymazat a vysypat např. strouhankou. Platí, že pokud tyto muffiny pečeme v pevné formičce (tzn. že ne pouze v papírových košíčcích), můžeme je naplnit až po okraj. Těsto je husté, a tak nemá tendenci přetékat.
6) Povrch posypeme libovolnými semínky, která k těstu zlehka přitlačíme.
7) Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů C 20 minut. Po této době zkontrolujeme propečenost špejlí a pořpípadě ještě chvíli pečeme.
8) Podáváme jen tak či např. se zeleninovým salátkem.


Dobrou chuť~

Nepečený dezertík s cuketou

11. srpna 2017 v 17:02 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Tak tento týden ještě jednou nepečený výtvor do mističky. V bytě máme jen letitou plynovou troubu, ve které si netroufám péct moučníky, proto zde preferuji mugcake-y, pudinky a v neposlední řadě také vrstvené nepečené dezertíky jako je tento. Využijete na ně jakékoli letní ovoce, jsou rychle hotové a nedá se na nich nic zkazit.
Tentokrát jsem navíc zakomponovala cuketu. Tento nápad jsem dostala, když jsem pekla tuto buchtu: Ochutnala jsem syrové těsto a zjistila, že chutná naprosto skvěle. Musím uznat, že v této odlehčené nepečené verzi nechutná tolik po vánočních ořechových rohlíčcích, protože je v něm poměrově více cukety, přesto ale doporučuji vyzkoušet, protože výsledek vůbec není špatný ;).
Pokud chcete zachovat famózní chuť jako v pečené verzi, koukněte na odkaz na tuto buchtu, který je výše. Pouze místo mouky přidejte další mleté vločky, vynechte prášek do pečiva a pochopitelně upravte množství. Takto poupravený recept je vhodný ke konzumaci i bez pečení ;). Mám v plánu to taky v této verzi vyzkoušet.

Ingredience (2 porce):

I. KORPUS:
  • 70 g cukety (najemno nastrouhané)
  • 30 g jemných ovesných vloček
  • 20 g mletých vlašských ořechů
  • 1 ČL medu
  • mandlové aroma
II. TVAROHOVÁ VRSTVA:
  • 120 g nízkotučného tvarohu
  • 80 g ricotty
  • 3 ČL džemu (použila jsem josto-rybízový)
III. VRŠEK
  • rybíz nebo jiné ovoce
  • (pokud máte chuť "zhřešit": čokoláda, ořechy)

Postup:

1) Všechny ingredience na korpus promícháme a rozdělíme do dvou misek.
2) Suroviny na tvarohovou vrstvu promícháme a navrstvíme na předchozí.
3) Povrch posypeme rybízem či jiným ovocem. Pro více hříchu polijeme čokoládou a posypeme dalšími ořechy.
4) Lépe chutná "uležený" z lednice.

Výživové hodnoty na 1 porci:

energetická hodnota: 1144 kJ
bílkoviny: 15 g
sacharidy: 26 g (z toho cukry 14,8 g)
tuky: 11 g (z toho NMK 3,3 g)
vláknina: 4 g
sůl: 0,189 g


Tak co, rozhodli jste se "zhřešit" nebo jdete do původní odlehčené verze?

Rajčatová omáčka

10. srpna 2017 v 9:22 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Vzhledem k tomu, že sezóna rajčat je nyní v plném proudu, rozhodla jsem se přidat recept na omáčku, kterou jsem před několika málo dny uvařila. Podávala jsem ji se špagetami a falafelem od "Take it veggie". Další den jsme si ji s přítelem dali každý jinak: On s kuřecím masem a já s červenou čočkou. Myslím, že všechny tyto varianty jsou super. Pokud byste raději klasiku, podávejte prostě s těstovinami (špagetami) a posypané sýrem (parmezánem).
Všechny ingredience kromě koření, soli a oleje jsem měla z naší zahrádky, z čehož jsem měla opravdu příjemný pocit. Vždy se cítím skvěle, když můžu jíst to, co nám tam vyrostlo. Žádné průmyslové zpracování, pesticidy a podobně. A co Vy? Také máte radost ze skutků pozitivně ovlivňujících naše životní prostředí?

Ingredience (4 porce):

  • olej
  • 1 velká cibule (nakrájená na kostičky)
  • 3 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 1 mrkev (nastrouhaná)
  • hrst nastrouhané cukety
  • 10 (větších) rajčat (nakrájených na kostičky - nemusí být úplně drobné, stačí tak osminky)
  • oregáno (čerstvé nebo sušené)
  • chilli
  • sůl

Postup:

1) V hrnci rozehřejeme trochu oleje a podusíme na něm cibuli.
2) Po tom, co cibule zlehka zesklovatí, přidáme česnek a po chvíli také mrkev.
3) Po pár minutách společného opékání přidáme rovněž cuketu.
4) Po několika dalších minutách přidáme rajčata a necháme vařit dle libosti 30 minut až hodinu. Nejprve vaříme s poklicí, ke konci ji sundáme, aby se zredukovalo množství tekutiny. Cca v polovině doby vaření přidáme koření a osolíme.
5) Uvařenou omáčku rozmixujeme a poté dochutíme.
6) Necháme ještě krátce povařit.
7) Omáčku podáváme nejlépe s těstovinami a vegetariánskými karbanátky/masem/sýrem.


Dobrou chuť~

Nepečený snídaňový dezertík z tvarohu a ovoce

9. srpna 2017 v 17:43 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Doufám, že Vás nezklamu takto primitivním "receptem". Říkala jsem si však, že by tento nápad mohl zpříjemnit něčí ráno tak jako dnes to moje. Máte za pár minut vystaráno a je přece super si dát jednou místo musli/kaše/chleba něco "komplikovanjěšího".

Ingredience (1 porce):

I. KORPUS:
  • 1/3 velkého nebo 1/2 malého banánu
  • 8 g arašídového prášku (mleté arašídy; pokud nemáte, nahraďte je třeba mletými mandlemi či strouhaným kokosem)
  • 16 g jemných ovesných vloček
II. TVAROHOVÁ VRSTVA:
  • 125 g nízkotučného tvarohu
  • 1 ČL medu
  • rumové aroma
  • 1/2 broskve (pokrájené na kostky)
III. VRŠEK:
  • 1/2 broskve (pokrájené na kostky)
  • trocha rybízu

Postup:

1) Banán rozmačkáme vidličkou na kaši a promísíme s ostatními ingredeincemi na korpus. "Napěchujeme" na dno (skleněné) misky.
2) Všechny ingredience na tvarohovou vrstvu jednoduše smícháme a navrstvíme na korpus.
3) Vrch misky ozdobíme kousky broskve a rybízem.

Výživové hodnoty na 1 porci:

energetická hodnota: 1238 kJ
bílkoviny: 20 g
sacharidy: 40 g (z toho cukry 27 g)
tuky: 6 g (z toho NMK 1,0 g)
vláknina: 7 g

sůl: 0,128 g


Experimentujte s ingrediencemi. Jídlo je umění.

Lívanečky z ricotty

7. srpna 2017 v 17:06 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
To se tak jednou doma válel zbytek ricotty a já se rozhodla mu pomoci. Vykonal velmi dobrý skutek tím, že mi umožnil vytvořit tyto lívanečky. Není to žádná věda, ale vřele doporučuji si pořídit kvalitní nepřilnavou "palačinkovou" pánvičku, která Vám ušetří mnoho trápení. Já na jedné takové s teflonovým povrchem peču ("smažím") bez jakéhokoli tuku a je to bomba. Dřív se mi lívance přichytávaly i s tukem a teď, na nové pánvi úplně "na sucho", se nepřilepí ani výjimečně.
Níže Vám rovněž popíšu s čím se je hodí podávat ;).

Ingredience (18 malých ks - cca 3 porce):

  • 80 g mouky (jednou jsem použila špaldovou + z malé části žitné otruby, podruhé směs bezlepkových + trochu psyllia ... otruby a psyllium jsem přidala jako přídatný zdroj vlákniny)
  • 150 g ricotty
  • 1 ČL (= 4 g) prášku do pečiva
  • 3 ČL (= 12 g) vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • špetka soli
  • k podávání: jakékoli ovoce (nejlépe jahody, borůvky, broskve, ...) čerstvé či povařené na omáčku, jogurt, zakysaná smetana, různé sirupy, v zimě např. karamelizované ořechy a jablka, ...

Postup:

1) Jednodušše smícháme všechny suché ingredience a následně přidáme mokré.
2) Na nepřilnavé pánvi (pokud je kvalitní tak bez tuku) tvoříme malé lívanečky a opékáme ("smažíme") z obou stran. Většinou používám střední stupně teploty, ale to je hodně individuální vzhledem k Vašemu sporáku.
3) Lívanečky podáváme nejlépe s ovocem a jogurtem. Je spousta alternativ, takže výsledná úprava podléhá čistě Vaší fantazii. V ingrediencích ale uvádím něco málo pro inspiraci.

Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/3):

pozn.: platí poze pro samotné lívance; počítáno s 70 g celozrnné špaldové mouky, 10 g žitných otrub
energetická hodnota: 957 kJ
bílkoviny: 12 g
sacharidy: 27 g (z toho cukry 9 g)
tuky: 8 g (z toho NMK 4,1 g)
vláknina: 3 g

sůl: ? (záleží jak velká je ona přidaná špetka soli)


Třikrát hurá všem lívanečkovým snídaním!

Těstoviny zapečené s jarní zeleninou, smetanou a sýrem

4. srpna 2017 v 17:48 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Jaro sice není, ale to neznamená, že si nemůžete udělat zapečené těstoviny s jarní zeleninou :D. Pokud máte teď nějakou zeleninu z vlastní zahrádky či jen prostě preferujete vařit ze sezónních surovin (čemuž fandím), použijte prostě jinou zeleninu a přizpůsobte tomu dobu tepelné úpravy. Já osobně bych v tomto ročním období použila asi cukety a rajčátka (třeba místo mrkve a brokolice, ale při respektování různé doby vaření je to v podstatě úplně jedno, protože jídlo je relativně chuťově neutrální, díky čemuž se do něj hodí skoro všechna zelenina).
Mnoho receptů na zapečené těstoviny obsahuje přehnané množství tuku, ale ten jsem se pokusila značně zredukovat. Přesto je pokrm velmi chutný a ačkoli je vegetariánský, obsahuje dostatek bílkovin.

Ingredience (2 porce):

  • 160 g celozrnných těstovin (zvolila jsem penne a fussili; samozřejmě můžete použít jakékoli jiné než celozrnné, ale ochudíte se o vlákninu a jiné živiny)
  • sůl
  • olej
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 1 mrkev (nakrájená na kolečka, půlkolečka či čtvrtkolečka)
  • 120 g brokolice (rozebrané na jednotlivé přibližně stejně velké růžičky)
  • 100 g žampiónů (pokrájených na plátky)
  • cca 15 cm pórku (nakrájeného na kolečka)
  • 3/4 hrnku (= cca 190 ml) zeleninového vývaru (vzala jsem kousek zeleninového bujónu a jen zalila horkou vodou a rozmíchala)
  • 100 ml 10% smetany (= smetana na vaření)
  • mletý muškátový ořech
  • pepř
  • sůl
  • máslo
  • 40 g parmazánu (strouhaného)
  • 60 g tvrdého sýra (strouhaného, popřípadě nakrájeného na malinké kousky; použila jsem Madeland fitness, který obsahuje velké množství bílkovin a málo tuku)

Postup:

1) Těstoviny si uvaříme, aby byly al dente (maximálně) nebo i trochu tvrdší - budeme je totiž dále tepelně upravovat.
2) Na oleji zlehka osmahneme česnek a poté přidáme mrkev a brokolici.
3) Po chvíli společného restování přidáme také žampióny.
4) Jen co houby získají tmavší nádech, zalijeme horkým vývarem.
5) Přidáme také pórek a necháme vyvářet vývar.
6) Když už vývaru zbývá jen troška, vlijeme smetanu a necháme chvilku povařit.
7) Směs osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.
8) Ke směsi přidáme uvařené těstoviny a 30 g parmezánu.
9) Menší zapékací misku vymažeme máslem a směs do ní přendáme.
10) Posypeme zbylým parmezánem i tvrdým sýrem.
11) Dáme zapéct do trouby na cca 180 stupňů Celsia na 15 - 20 minut.Ke konci můžeme teplotu zvýšit nebo zapnout gril, abychom na povrchu vytvořili zlatavou krustičku.




Dobrou chuť!