Rybízový koláč s cuketovo-ořechovým korpusem

2. srpna 2017 v 18:18 | Yutaka Komeko |  K odpolední kávičce
Tento výtvor si právě teď vychutnávám. Byla jsem k němu zprvu skeptická, ale velice mile mě překvapil. Normálně moc moučníky s rybízem nevyhledává žádný člen naší rodiny, avšak tento chutná snad všem. Těsto je podobné cheesecake-ovým korpusům a chutná příjemně po oříšcích. Pudink na vrchu se skvěle doplňuje s rybízem...
Děkuji tedy za recept kuchařce ze Svatojánu - viz tu. Poupravila jsem jej jen mírně, moje varianta je navíc bezlepková.
Vločky a ořechy samozřejmě můžete použít libovolné, to samé platí pro pudink, ovoce, mouku, ...

Ingredience:

I. KORPUS:
  • 50 g jáhlových vloček
  • 50 g pohankových vloček
  • 100 g lískových ořechů
  • 100 g bezlepkové mouky (pokud použijete běžnou mouku, doporučila bych hladkou)
  • 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva (pro lepkovou variantu postačí 1 ČL)
  • 100 g třtinového cukru
  • 70 g oleje (použila jsem řepkový)
  • 150 g cukety (najemno nastrouhané)

II. OSTATNÍ:
  • 450 g rybízu
  • 600 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • 65 g datlové pasty
  • 2 PL javorového sirupu

Postup:

1) Vločky i ořechy nameleme.
2) Smícháme s práškem do pečiva a s moukou. Dobře promícháme.
3) Přidáme ostatní ingredience na korpus a rukama vytvoříme lepivé těsto.
4) Těsto - opět pomocí vlastních rukou - natlačíme do pekáčku vymazaného např. máslem.
5) Posypeme rybízem.
6) Mléko rozmixované s pudinky, datlovou pastou a sirupem nalijeme na rybíz.
7) Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů C asi hodinu. Můžeme nechat "dojít" dalších 10-15 minut ve vypnuté, popř. pootevřené, troubě.
8) Na závěr: Kuchařka ze Svatojánu píše, že ho podává politý sirupem. Moje verze je ale sladká dost a všichni jej jíme jen tak.


Viva rybíz!


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama