Těstoviny zapečené s jarní zeleninou, smetanou a sýrem

4. srpna 2017 v 17:48 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Jaro sice není, ale to neznamená, že si nemůžete udělat zapečené těstoviny s jarní zeleninou :D. Pokud máte teď nějakou zeleninu z vlastní zahrádky či jen prostě preferujete vařit ze sezónních surovin (čemuž fandím), použijte prostě jinou zeleninu a přizpůsobte tomu dobu tepelné úpravy. Já osobně bych v tomto ročním období použila asi cukety a rajčátka (třeba místo mrkve a brokolice, ale při respektování různé doby vaření je to v podstatě úplně jedno, protože jídlo je relativně chuťově neutrální, díky čemuž se do něj hodí skoro všechna zelenina).
Mnoho receptů na zapečené těstoviny obsahuje přehnané množství tuku, ale ten jsem se pokusila značně zredukovat. Přesto je pokrm velmi chutný a ačkoli je vegetariánský, obsahuje dostatek bílkovin.

Ingredience (2 porce):

  • 160 g celozrnných těstovin (zvolila jsem penne a fussili; samozřejmě můžete použít jakékoli jiné než celozrnné, ale ochudíte se o vlákninu a jiné živiny)
  • sůl
  • olej
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 1 mrkev (nakrájená na kolečka, půlkolečka či čtvrtkolečka)
  • 120 g brokolice (rozebrané na jednotlivé přibližně stejně velké růžičky)
  • 100 g žampiónů (pokrájených na plátky)
  • cca 15 cm pórku (nakrájeného na kolečka)
  • 3/4 hrnku (= cca 190 ml) zeleninového vývaru (vzala jsem kousek zeleninového bujónu a jen zalila horkou vodou a rozmíchala)
  • 100 ml 10% smetany (= smetana na vaření)
  • mletý muškátový ořech
  • pepř
  • sůl
  • máslo
  • 40 g parmazánu (strouhaného)
  • 60 g tvrdého sýra (strouhaného, popřípadě nakrájeného na malinké kousky; použila jsem Madeland fitness, který obsahuje velké množství bílkovin a málo tuku)

Postup:

1) Těstoviny si uvaříme, aby byly al dente (maximálně) nebo i trochu tvrdší - budeme je totiž dále tepelně upravovat.
2) Na oleji zlehka osmahneme česnek a poté přidáme mrkev a brokolici.
3) Po chvíli společného restování přidáme také žampióny.
4) Jen co houby získají tmavší nádech, zalijeme horkým vývarem.
5) Přidáme také pórek a necháme vyvářet vývar.
6) Když už vývaru zbývá jen troška, vlijeme smetanu a necháme chvilku povařit.
7) Směs osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.
8) Ke směsi přidáme uvařené těstoviny a 30 g parmezánu.
9) Menší zapékací misku vymažeme máslem a směs do ní přendáme.
10) Posypeme zbylým parmezánem i tvrdým sýrem.
11) Dáme zapéct do trouby na cca 180 stupňů Celsia na 15 - 20 minut.Ke konci můžeme teplotu zvýšit nebo zapnout gril, abychom na povrchu vytvořili zlatavou krustičku.




Dobrou chuť!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama