Září 2017

Trojité tvarohové pokušení

Sobota v 11:31 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Nečekejte tři druhy tvarohu :D.
Chtěla jsem jednou za čas použít alespoň trochu "zajímavý" název, tak se mi, prosím, nesmějte xD.
Spíše než dezert to vnímejte jako zpestřující snídani. Pokud máte dost času a chuť si dát něco "složitějšího než musli s mlékem", můžete to vyzkoušet. Já mám na tyto věci čas, když není škola, ale myslím, že za pár dnů se už taky začnu trochu "odbývat" naprostými "jednoduchostmi"...

Ingredience (2 porce):

I. "KORPUS"
  • 1/2 velkého banánu
  • 10 g drcených arašídů (prodává se jako "arašídové máslo v prášku"; můžete nahradit např. mletými mandlemi či třeba strouhaným kokosem)
  • 30 g jemných ovesných vloček
II. TVAROH
  • 240 g nízkotučného tvarohu
  • třešňový džem či libovolné sladidlo dle chuti
III. ŽELÉ S OVOCEM
  • 130 ml nálevu z kompotovaných třešní + kompotované třešně (asi 2 menší hrsti; vypeckované)
  • 1 g agaru

Postup:

1) Banán rozmačkáme vidličkou a smícháme s drcenými arašídy a s vločkami.
2) Tuto směs rozdělíme do dvou (skleněných) misek a lžící přimáčkneme ke dnu, povrch vyhladíme.
3) Oslazený tvaroh navrstvíme na "korpus".
4) Nálev s třešněmi a dobře rozmíchaným agarem přivedeme k varu, poté ihned odstavíme z plotny (agar musí projít varem, ale nesmí se vařit).Necháme trochu vychladnout a pak nalijeme do připravených misek.
5) Necháme ztuhnout v lednici.

Výživové hodnoty na 1 porci:

energetická hodnota: 1170 kJ
bílkoviny: 18 g
sacharidy: 41 g (z toho cukry 29 g)
tuky: 4 g (z toho NMK 1,6 g)
vláknina: 4 g
sůl: 0,246 g


Dobrou chuť.

Dýňové risotto se Šmakounem

4. září 2017 v 21:47 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Mám opravdu ráda italské risotto. Je krémové a jemné, zlehka voní vínem. Do tohoto jsem pro doplnění bílkovin přidala Šmakouna. Dýně je do něj rovněž ideální přísadou, která se bezvadně doplňuje s netradiční šalvějí.

Ingredience (2 velké porce nebo 3 menší):

  • 150 g rýže arborio
  • 200 g Šmakouna natural (nakrájeného na kostičky/nudličky)
  • olej (třeba řepkový, na osmahnutí Šmakouna)
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 1 středně velká cibule (červená; nasekaná nadrobno)
  • 400 g dýně (nakrájené na stejně velké kostky - cca 1 cm; použila jsem máslovou, kterou je nutno oloupat - narozdíl od hokkaido)
  • 750 ml zeleninového vývaru (horkého; použila jsem z 1 a 1/2 kostky Wurzl)
  • 125 ml suchého bílého vína (Prosecco)
  • 25 g strouhaného parmazánu + na posypání dle chuti
  • olivový olej
  • máslo
  • lístky šalvěje
  • sůl
  • pepř

Postup:

1) Na olivovém oleji s máslem necháme zpěnit cibuli.
2) Zvýšíme teplotu zhruba na střední plamen a přidáme nepropláchnutou rýži, kterou necháme dvě minuty osmahnout, dokud nezprůhlední.
3) Přilijeme víno a necháme ho vstřebat do rýže.
4) Zalijeme trochou vývaru, který rovněž necháme vstřebat.
5) Přimícháme dýni a šalvěj.
6) Postupně přiléváme vývar a tímto způsobem vaříme 15 - 25 minut, dokud rýže není al dente.
7) V "mezičase" si připravíme Šmakouna: Na pánvi rozpálíme trochu oleje a osmažíme ho na ní dozlatova společně s česnekem a několika lístky šalvěje. Osolíme a opepříme.
8) Risotto po změknutí rýže na skus (= al dente) odstavíme z plotny. Pokud nám zbyl vývar, je možné ho ještě trochu (1-2 malé sběračky) přidat a nechat dojít pod poklicí, záleží na Vás.
9) Nakonec vmícháme parmazán a osmaženého Šmakouna, dle chuti osolíme a opepříme.
10) Podáváme teplé (! - vychladlé risotto, které znovu ohřejeme, už nemá správnou konzistenci), dle individuálních chuťových preferencí ještě posypané parmazánem a ozdobené lístky šalvěje. Skvěle ladí s tím samým vínem, které jsme při jeho přípravě použili.

Výživové hodnoty na 1 velkou porci nebo 1 menší (= 1/2 nebo 1/3):

pozn.:
  • ve výpočtech na smažení Šmakouna použito 10 g oleje
  • ve výpočtech na smažení cibule a rýže použito 5 ml olivového oleje + 10 g másla
  • tato porce je opravdu spíše větší - "chlapácká" (měly jsme se ségrou velký hlad), takže i za sebe mohu říci, že tolik bych toho asi normálně ani nesnědla, proto uvádím ještě hodnoty pro 1/3 jídla ~ menší "holčičí" porce
energetická hodnota: 2529/1686 kJ
bílkoviny: 27/18 g
sacharidy: 78/52 g (z toho cukry 12/8 g)
tuky: 16/11 g (z toho NMK 5,3/3,6 g)
vláknina: 9/6 g
sůl: záleží na tom, jak moc solíte


Hlasujte v anketé níže, prosím :).

Nutriční hodnoty

3. září 2017 v 17:59 | Yutaka Komeko |  Řeči kolem
Ahoj!
Doufám, že alespoň některé z čtenářů potěším jednou novinkou: Od nynějška budu ke všem receptům, u kterých to má smysl, uvádět nutriční hodnoty.
Najdete je vždy buď pod ingrediencemi nebo o kousek níž pod některou z fotek.
Myslím, že v dnešní době je spousta lidí, co si stravu hlídá a musím uznat, že i mě osobně docela zajímá, jak moc se mi zrovna povedlo ingredience v daném receptu vyvážit. Občas je zajímavé zjistit, jak na tom má oblíbená jídla jsou.
Vše počítám přes kalorické tabulky a troufám si říct, že mnou uvedené hodnoty jsou téměř přesné, nechci nikoho "balamutit". Rozhodně Vás tu nehodlám "krmit" nějakými bludy jen proto, abyste si mysleli, jak "zdravé" co je a co zase není. Všimla jsem si totiž, že na spoustě stránek s "fit" recepty tomu tak je. Vzhledem k tomu, že s tímto mám nějaké zkušenosti, nenechám se tak snadno oklamat, ale vím, že je spousta lidí, kteří se o tyto věci nezajímají až tak do hloubky. Takže proto - snad to někomu pomůže. Postupně snad přidám výživové hodnoty ke všem svým receptům, i těm starším. Zatím jsem začala od nejnovějších snídaňových, tak se můžete mrknout ;).
Budu ráda, když si zahlasujete v anketě, kterou naleznete pod tímto článkem :).

Fitness vločkový štrúdl

2. září 2017 v 18:41 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Nemusí to být vždy jen snídaně, ale vzhledem k tomu, že mi velmi připomíná pečenou kaši, rozhodně skvěle zapadne právě do této rubriky ;).
Někomu by mohl připadat málo sladký, proto radši upozorňuji předem: Pokud nejste navyklí na nižší množství sladidla, přidejte do těsta více medu a náplň také trochu oslaďte.
Uvedu i nutriční hodnoty, ale bude to jen tak zhruba, protože se počet porcí moc dobře určit nedá. Obsahuje hodně bílkovin, proto přízvisko "fitness".
Upozornění: Nečekejte chuť klasického štrúdlu! Jmenuje se to tak jen díky svému tvaru.
Inspirovala jsem se na fitnessguru, ale jelikož se můj recept s tím původním neshoduje, neuvádím zdroj. Pokud by to někoho zajímalo, jednoduše si to najde skrze strýčka Google ;).

Ingredience (cca 4 snídaňové porce):

I. TĚSTO:
  • 125 ml vody
  • 125 ml mléka
  • 160 g ovesných vloček
  • 30 g žitných otrub
  • 2 ČL skořice
  • (trocha perníkového koření dle chuti)
  • 110 g jemného tvarohu
  • 150 g bílého jogurtu (= většinou 1 klasický malý kelímek - nevěřte jim, má to spíš 140 g, ale to nám bohatě stačí)
  • 1 vejce
  • 2 PL medu (cca 30 g - uvádím jen kvůli nutričním hodnotám)
II. NÁPLŇ:
  • 170 g přezrálých hrušek (nakrájených na kostičky; pokud nemáte úplně vyzrálé měkké hrušky, možná je budete potřebovat dosladit)
  • hrst rozinek (asi 40 g - uvádím jen kvůli výživovým hodnotám)
  • hrst vlašských ořechů (nahrubo nasekaných; cca 20 g - opět uvádím jen kvůli níže uvedeným nutričním hodnotám)

Postup:

1) Vločky a otruby zalijeme 125 ml vroucí vody a přidáme také mléko.
2) Tekutiny necháme několik minut vsakovat do vloček. Mezitím si připravíme menší pekáček, do něhož si vložíme pruh pečicího papíru. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů C, pokrájíme si hrušky do náplně.
3) Do vločkové "kaše" přidáme všechny ostatní ingredience kromě vejce, které přidáme až úplně nakonec (není dobré ho dávat k příliš teplému, aby se "nezdrclo" - myslím, že nikdo z Vás by neměl chuť na těsto s míchanými vajíčky :D).
4) Na střed plechu s pečicím papírem vylijeme 1/2 ovesného těsta do tvaru podlouhlého obdelníku. Lépe se Vám bude pracovat, pokud budete mít štrúdl spíše širší a kratší nežli naopak.
5) Na tento "obdelník" poklademe pokrájené hrušky, které posypeme ořechy, rozinkami a skořicí a zlehka poprášíme perníkovým kořením. Náplň nedáváme úplně do krajů - přibližně 1 cm necháme volný, aby při pečení nevytékala.
6) Náplň zakryjeme zbývajícím těstem. Můžeme zvrchu ozdobit vlašskými ořechy.
7) Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů C po dobu 30 minut.
8) Můžeme podávat samotné nebo polité oblíbeným sirupem či jogurtem.

Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/4):

pozn.: počítáno s přesně danými ingrediencemi, s jogurtem obsahujícím 1,5% tuku
energetická hodnota: 1574 kJ
bílkoviny: 17 g
sacharidy: 55 g (z toho cukry 22 g)
tuky: 10 g (z toho NMK 2,2 g)
vláknina: 8 g
sůl: 0,031 g


Dobrou chuť!