Červenec 2018

Tvarohové šišky či knedlíčky

27. července 2018 v 19:46 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Nevíte co na víkendovou snídani? Pak navrhuji tyto roztomilé knedlíčky/šišky. Dobře Vás zasytí a pochutnáte si. Pokud tedy máte chuť investovat do přípravy snídaně více času, než je potřeba např. na zalití musli mlékem, pusťte se zvesela do práce. Knedlíčky můžete podávat s čímkoli dle chuti. Kdo chce, zahřeší si třeba s arašídovým máslem a čokoládou, jiný si vystačí s ovocem a bílým jogurtem :).
Inspirovala jsem se tímto receptem.

Ingredience:

"NEUTRAL" VERZE (cca 3 porce):
  • 355 g hrudkovitého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 a 1/2 PL máku (nemletého)
  • 9 PL rýžové krupice
  • 3 PL kukuřičného škrobu
  • 3 PL javorového sirupu
  • 1/2 ČL vanilkového aroma
  • k podávání např.:
    • švestky, skořice, bílý jogurt, javorový sirup
    • čokoládový sójový dezert, pokrájená hruška, nasekaná čokoláda
MALINOVÁ VERZE (cca 2 porce):
  • 230 g hrudkovitého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 PL třtinového cukru
  • 7 PL rýžové krupice
  • 2 PL malinového pudinkového prášku
  • k podávání např.: maliny, ostružiny, chia, bílý jogurt, sirup/(třtinový) cukr

Postup (obě verze):

1) Všechny ingredience kromě těch "k podávání" (logicky) jednoduše smícháme v kompaktní těsto, můžeme při tom využít i vlastní packy, není to na škodu.
2) Z těsta vytvarujeme knedlíčky, které vložíme do vroucí mírně osolené vody. Vaříme, dokud nevyplavou na povrch.
3) Podávání (jen pro inspiraci):
  • "neutral":
    • Podáváme s horkými švestkami (rozvařenými např. v mikrovlnce), skořicí, polité několika lžičkami bílého jogurtu a javorovým sirupem.
    • Podáváme polité čokoládovým sójovým dezertem, s pokrájenou hruškou a nasekanou čokoládou (pokud jste ještě neměli tu čest vyzkoušet kombinaci hrušky s čokoládou, neváhejte a zkuste premiéru)
  • malinové: Podáváme s rozvařenými malinami a ostružinami (zahuštěnými chia semínky), bílým jogurtem a rýžovým sirupem či třtinovým cukrem. (Doporučuji spíše "sladší sladidlo", protože kuličky samy o sobě jsou málo sladké.)

Výživové hodnoty na 1 porci "neutral" - samotných, bez "k podávání" (= 1/3):

energetická hodnota: 1629 kJ
bílkoviny: 26 g
sacharidy: 53 g (z toho cukry 11 g)
tuky: 7,5 g (z toho NMK 2,4 g)
vláknina: 4 g

Výživové hodnoty na 1 porci malinových - samotných, bez "k podávání" (= 1/2):

energetická hodnota: 1363 kJ
bílkoviny: 25 g
sacharidy: 41,5 g (z toho cukry 12 g)
tuky: 7,5 g (z toho NMK 2,3 g)
vláknina: 2,5 g


("neutral" + švestky, skořice, bílý jogurt, javorový sirup)



("neutral" + švestky, skořice, bílý jogurt, javorový sirup)



(malinové + maliny, ostružiny, chia, bílý jogurt, sirup/(třtinový) cukr)

Příjemné snídání všem zkoušečům mých receptů :P.

Fazolové kari se špenátem, rajčaty a hlívou ústřičnou

18. července 2018 v 14:16 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Možná už je těch kari tady trochu moc, ale nějak si nemohu pomoci, je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel. V tomto receptu navíc využijete sezónní rajčata, takže jej třeba oceníte právě teď. Mám v plánu tady všechna ta zdejší kari vložit do jednoho článku speciálně jim věnovanému, ale to až časem... předpokládám totiž, že jich uvařím ještě nemálo :).
Kari je veganské, což pochopitelně uvítají zejména vegani, ale ani nám ostatním občas neuškodí rostlinná strava. Neváhejte tedy a dejte se do vaření :).
Inspirovala jsem se tímto receptem. Můj obsahuje více bílkovin, ale provedla jsem i další úpravy (vynechala koriandr, přidala zázvor, upravila množství zeleniny, ...).

Ingredience (4 porce):

  • 150 g (já červených) fazolí
  • 1 větší cibule (nasekaná na kostičky; cca 90 g - uvádím kvůli nutričním hodnotám)
  • cca 2 PL oleje (cca 14 g - uvádím kvůli nutričním hodnotám)
  • 100 g hlívy ústřičné (pokrájená na kousky)
  • 200 g rajčat (mohou být čerstvá, ale i zavařovaná; pokrájená na kostičky; sekaná rajčata z konzervy pochopitelně dále nekrájíme)
  • 135 g špenátu (klidně mražený; pokrájený)
  • 230 ml light kokosového mléka (trochu více než 1/2 400 ml plechovky)
  • cca 2 PL kari koření (množství dle chuti)
  • 3 ČL (cca 30 g) arašídového másla
  • 1 ČL (kokosového) cukru
  • sůl
  • zázvor (cca 1,5 cm; pokrájený nadrobno)
  • chilli paprička (já použila domácí beraní roh; nasekaná nadrobno)

Postup:

1) Fazole si nejlépe přes noc namočíme do vody. Po máčení slijeme vodu a zalijeme je vodou čistou. Vaříme do "al dente" stavu - budou se totiž vařit ještě s kari dalších asi 15 minut. Fazole se nesmí solit, dokud nejsou měkké! (Fazole můžeme vařit s pár kousky mořských řas, abychom ještě více přispěli našemu zdraví.)
2) Na oleji osmahneme cibuli a poté přidáme zázvor, chilli papričku/beranní roh a hlívu. Restujeme asi 5 minut.
3) Přidáme kari koření a zlehka dále restujeme, ale jen chvíli, aby se koření nespálilo.
4) Přidáme rajčata, špenát, uvařené fazole, kokosové mléko, arašídové máslo a cukr. Vaříme asi 15 minut do úplného změknutí fazolí.
5) Na závěr osolíme.
6) Podáváme např. s celozrnnou rýží.

Výživové hodnoty na 1 porci (1/4 kari bez rýže):

energetická hodnota: 1199 kJ
bílkoviny: 12,8 g
sacharidy: 27,5 g (z toho cukry 7 g)
tuky: 12,3 g (z toho NMK 4,5 g)
vláknina: 8,8 g
sůl: nelze zhodnotit



Přeji dobrou chuť.

Jáhlový nákyp s ovocem a tvarohem

12. července 2018 v 17:06 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Upozorňuji, že dle níže uvedených množství připravíte jen jemně sladký (to pro většinu z nás bohužel znamená málo sladký a tím pádem málo chutný a málo poživatelný) dezert. Pokud nejste zvyklí na střídmé slazení, přidejte sladidla více (klidně i dvojnásobek až trojnásobek). Pokud budete cukr ubírat ze stravy postupně, zvyknete si a nebudete se pak už ošklíbat ani při menších dávkách sladidla :).
Já bych tu však neměla moc poučovat. Nevadí mi třeba k snídani něco méně sladkého, třeba tento nákyp nebo jogurt jen s vločkami a sušeným ovocem (pokud jsou součástí rozinky nebo datle :P). Avšak odpoledne, to mě vždycky honí mlsná... A co si budeme nalhávat, i nezdravý dort plný tuku a cukru a i takové dreky jako jsou komerční sladké dezerty (pudinky, mléčné rýže či krupice) si velice ráda dám. A k tomu kafe. Miluju kafe.
Nutriční hodnoty neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik porcí z tohoto množství výjde... A uvádět množství pro celý nákyp mi připadá bezvýznamné.

U tohoto receptu jsem již vytvořila spoustu alternativ. Důležitý je základ:
  • uvařit kaši (ochutit, dosladit, přidat cokoli, ...), tu dát do pekáčku
  • připravit si tvaroh s vejci a škrobem/pudinkem, osladit ho, nanést na kaši
  • posypat ovocem
  • upéct
Tak jako u všech receptů, i zde se vyplatí experimentovat. Kombinací je tak nepřeberné množství, že se Vám nákyp snad ani nemůže omrzet - tak například:
  • povidla se hodí jen k málokterému ovoci - nehodí-li se, vynecháme je či nahradíme džemem, popř. libovolným ořechovým máslem
  • podklad můžeme udělat nejen z jáhel či rýže (jakékoli), ale i z pohanky či ovesných vloček, quinoy, ...
  • sladidla jsou k dispozici všelijaká - sirupy, třtinový cukr, stévie, ... kaši lze dobře osladit i tím, že ji uvaříme s rozinkami či pokrájenými datlemi
  • tvaroh můžeme ochutit libovolným druhem pudinku, kakaem či např. ořechovým máslem
  • ovoce použijeme dle preferencí, chuti, nálady a určitě dle sezóny
  • kamkoliv do nákypu (tj. do tvarohu, mezi tvaroh a podklad, do podkladu, na vrch, ...) můžeme zakomponovat čokoládu, ořechy, semínka, ořechové máslo, kokos, libovolný druh proteinu, ...
A tak vidíte, že z jednoho základního receptu se může vyklubat milión dalších :).

Ingredience:

VARIANTA 1: švestková

JÁHLY:
  • 250 g jáhel
  • mléko
  • voda
  • sůl
  • skořice (asi 3 ČL)
  • perníkové koření (asi 1/2 ČL)
  • 1 PL třtinového cukru
TVAROH:
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 40 g kukuřičného škrobu (kdo chce, nahradí 1 sáčkem libovolného pudinku)
  • rum (dle chuti, cca 3 PL)
  • 3 PL kukuřičného sladu
K DOKONČENÍ:
  • povidla (asi 3 PL)
  • švestky (nakrájené na čtvrtinky), rybíz

Postup:

1) Jáhly spaříme minimálně dvakrát vroucí vodou. Vaříme v lehce osolené směsi vody a mléka (dle chuti a preferencí klidně jen v mléce nebo třeba v rostlinném nápoji) se skořicí a perníkovým kořením - dle chuti, dokud se nerozvaří na kaši. Po uvaření osladíme a vylijeme na menší pekáč vyložený pečicím papírem.
2) Tvaroh vymícháme dohladka s vejci a škrobem. Je lepší mít vše o přibližně pokojové teplotě, ale příliš na tom nesejde.
Ochutíme rumem a osladíme třeba kukuřičným sladem.
3) Na lehce vychladlou jáhlovou kaši "namažeme" povidla. Stačí slabá vrstva a přesto přidá mnoho chuti. Na povidla vylijeme tvarohovou směs a rovnoměrně rozetřeme. Povrch poklademe ovocem.
4) Pečeme při 180 stupních v předem vyhřáté troubě asi 50 minut (40-60 dle výšky nákypu).

VARIANTA 2: čokoládovo-malinová (tato je na fotce níže)
  • místo jáhel celozrnná kulatozrnná rýže - povaříme s mlékem a zrníčky z vanilkového lusku (vynecháme koření)
  • kaši osladíme 3 PL kukuřičného sladu, přidáme hrst lískových oříšků (nasekaných), 2 a půl proužku hořké čokolády a kakao
  • tvaroh - cca 3ČL vanilkového cukru, vanilkové aroma (použila jsem domácí vyrobené z vanilkového lusku a vodky), postup je jinak stejný jako u receptu níže (jen jsem do této verze nedala ruma místo sirupu použila cukr)
  • nahoru maliny (vynecháme povidla i švestky)

Přeji příjemné pečení :).

Inspirace na jednoduché zdravé obědy

4. července 2018 v 9:12 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Většina těchto jídel je vhodných i za studena, takže se nemusíte bát vzít si je s sebou i na místa, kde po ruce zrovna není mikrovlnka (např. do školy, do práce, ...). Jelikož neznám konkrétní množství použitých ingrediencí, které jsem při vaření použila, napíšu takové gramáže, které bych zvolila, kdybych si chtěla jídlo uvařit přesně na jednu porci (počítejte tedy s "holčičími" porcemi a tím pádem i odpovídajícími nutričními hodnotami). Zároveň jsou recepty poměrně jednoduché a rychle hotové, což se hodí nejednomu z nás :).
foto

Pečené brambory, řepa a dýně s vejcem natvrdo

Výborné i jako studený oběd do krabičky - tak jako většina receptů v tomto článku. Existuje taková spousta alternativ (viz. níže), že si můžete obdobnou dobrotu připravovat klidně každý týden, aniž by se Vám znechutila.

Ingredience (cca 1 porce):
  • brambory (pokrájené na čtvrtkolečka) ... 150 g
  • červená řepa (pokrájená na čtvrtkolečka) ... 50 g
  • dýně hokkaido (pokrájená na tenké plátky) ... 70 g
  • olej ... 1 PL
  • libovolné koření dle chuti (použila jsem "bruschettu" při servírování - tedy až na talíři)
  • vejce uvařené/uvařená na tvrdo ... 2 ks
  • vlašské ořechy ... 10 g
  • sůl, pepř
Postup:
1) Do trouby vyhřáté na 200 stupňů C dáme péct brambory a řepu, které jsme předem osolili, opepřili a pokapali olejem. (Můžeme přidat i oblíbené koření, ale není to vůbec nutné.)
2) Po dvaceti minutách přidáme dýni, rovněž osolenou, opepřenou a pokapanou olejem. U dýně je lepší, když se plátky nepřekrývají (což u brambor a řepy nevadí), protože tím získáme krásně křupavé hranolky. Pečeme dalších cca 30 minut.
3) Servírujeme s vejci (popř. vejcem) natvrdo, můžeme posypat oblíbeným kořením (bruschetta) a posypat sekanými vlašskými ořechy.

Alternativy:
  • vynecháme brambory, čímž získáme nízkosacharidový pokrm např. na večeři
  • vejce můžeme nahradit uvařenou luštěninou nebo osmahnutým tofu/tempehem/luštěninovými karbanátky
  • místo ořechů můžeme posypat třeba semínky či sýrem
  • skvělá je také pečená cuketa, lilek, mrkev či papriky.
  • můžeme přidat libovolný dip (z jogurtu, zakysané smetany, humusu, ...)
Orientační nutriční hodnoty na 1 porci (množství uvedená kurzívou za jednotlivými ingrediencemi):
energetická hodnota: 1966 kJ
bílkoviny: 20 g
sacharidy: 43 g (z toho cukry 8 g)
tuky: 24 g (z toho NMK 4,9 g)
vláknina: 5 g
sůl: ?

Žampionovo-fazolová směs, dýňové hranolky.

Něco pro milovníky ostřejších jídel. Opět se jedná o jídlo, kterým nepohrdnete ani za studena.

Ingredience(cca 1 porce):
  • dýně Hokkaido (pokrájená na tenké plátky) ... 200 g
  • olej ... 1 PL
  • cibule (nakrájená na kostičky) ... 25 g
  • česnek (nadrobno nasekaný) ... 5 g
  • chilli paprička (nadrobno nasekaná)
  • žampióny (nakrájené na plátky) ... 70 g
  • sójová omáčka
  • worcester
  • uvařené fazole (nebo z plechovky) ... 100 g (50 g suchých)
  • sůl, pepř
Postup:
1) Dýňové hranolky upečeme stejně jako v předchozím receptu - na 200 stupňů C asi 30 minut. Doporučuji pouze opepřit, osolit a pokapat olejem. Koření se mi většinou nevyplatilo, tahle klasika je u dýně mnohem lepší, alespoň dle mého názoru.
2) Směs: Na oleji osmažíme cibuli a až mírně zesklovatí, přidáme česnek a chilli papričku. Přimícháme žampióny. Po chvíli přidáme trochu sójové omáčky a worcesteru, mírně osolíme. Nakonec vmícháme uvařené fazole.

Alternativy:
  • fazole lze nahradit jakoukoli jinou luštěninou či třeba tofu
  • místo dýňových hranolků můžeme jako přílohu zvolit i např. pečené brambory či rýži
  • celou směs můžeme smíchat s čínskými nudlemi a jako "bonus" přidat míchané vejce, dýni přitom můžeme ale nemusíme vynechat
Orientační nutriční hodnoty na 1 porci (množství uvedená kurzívou za jednotlivými ingrediencemi):
energetická hodnota: 1343 kJ
bílkoviny: 17 g
sacharidy: 43 g (z toho cukry 6 g)
tuky: 9 g (z toho NMK 0,9 g)
vláknina: 14 g
sůl: ?

Brambory s pečenou zeleninou, špenátem a parmazánem

Super jednoduchý lehký oběd či večeře. Pokud se Vám "vyskytly" nějaké přebývající uvařené brambory a je Vám líto je vyhodit, neváhejte ani na okamžik a pusťte se do toho.

Ingredience (cca 1 porce):
  • brambory ... 3 menší ~ 150 g
  • kmín
  • olej ... 1 ČL
  • libovolná pečená zelenina (pečená v troubě 40 minut na cca 200 stupňů, okořeněná a lehce pokapaná olejem) - např.:
    • mrkev ... 1 střední ~ 60 g
    • paprika ... 1/2 ks ~ 50 g
    • česnek ... 1 stroužek
    • + cca 1 ČL oleje
  • baby špenát (pokrájeného) ... velká hrst ~ 15 g
  • strouhaný parmazán ... 10 g
  • sůl
  • (trocha nějaké pomazánky, humusu, dipu, ...)
Postup:
1) Brambory uvaříme nakrájené na kostičky klasicky do měkka, tedy zhruba 20 minut. Vodu nezapomeneme osolit a přidat trochu kmínu. (Nebo můžeme použít zbytek uvařených brambor od jindy.)
2) Na pánev s trochou oleje dáme špenát a pokrájený pečený stroužek česneku. Dusíme do zavadnutí špenátu.
3) Špenát promícháme se zeleninou (kterou pečeme jen lehce překrojenou, takže ji před smícháním se špenátem nakrájíme na kostičky) a vařenými brambory.
4) Nakonec posypeme parmazánem, eventuelně dosolíme a dopepříme. Já navíc přidala trochu mrkvové pomazánky, (recept na fitnessguru.sk) která jídlo skvěle propojila (dala jsem jí jen asi 2 ČL).

Orientační nutriční hodnoty na 1 porci (množství uvedená kurzívou za jednotlivými ingrediencemi):
pozn.: počítáno bez pomazánky
energetická hodnota: 1211 kJ
bílkoviny: 10 g
sacharidy: 39 g (z toho cukry 8 g)
tuky: 10 g (z toho NMK 2,5 g)
vláknina: 6 g
sůl: ?

Jednoduchá směs s rýží

Vhodné na studeno. Tyhle "konzervové" variace dělám vždy, když nestíhám. A v dnešní době je takový výběr konzervovaných specialitek, že se Vám tahle banalita jen tak neomrzí. Nejraději mám plechovky od Bonduelle. Někdy je lepší si připlatit... Zkoušela jsem i levnější plechovky a prostě to nebylo ono. Sice plechovka zdaleka nenahradí šerstvou zeleninu, ale pro nás věčně nestíhající je to lepší než nic. Tedy lépe nějakou zeleninu, než tam nedát žádnou :).

Ingredience (cca 1 porce):
  • celozrnná rýže (uvařená dle návodu na obalu) ... 50 g (v suchém stavu)
  • plechovka červených fazolí ... 1/2
  • plechovka zelených fazolových lusků ... 1/3
  • olivy (zelené, plněné sýrem) ... 8 ks
  • zelené pesto ... 1 ČL
Postup:
Vše prostě smícháme.

Alternativy:
  • rýži můžete nahradit kuskusem, jáhly, pohankou, ...
  • luštěninovou i zeleninovou plechovku můžete použít jakoukoli, takže Vám ve výsledku vychází spousta variant a tím pádem se Vám pokrm jen tak neomrzí
  • pesta se prodávají v mnoha variantách a zároveň je mnoho receptů na ně, takže to je další zdroj k obohacení tohoto jídla
  • olivy můžete vynechat nebo zaměnit za kapary, sušená rajčata, ...
Orientační nutriční hodnoty na 1 porci (množství uvedená kurzívou za jednotlivými ingrediencemi):
energetická hodnota: 1918 kJ
bílkoviny: 16 g
sacharidy: 60 g (z toho cukry 4 g)
tuky: 13 g (z toho NMK 2,2 g)
vláknina: 19 g
sůl: ?

Z nepochopitelného důvodu se tato fotka neustále nahrává otočená, ačkoli ji mám v PC normálně. Tak jsem ji sem dala, protože jinou nemám, ale jen malou, aby to až tak moc nevyčnívalo.

Lehký salát

Doporučuji spíše k večeři - alespoň mně by asi na oběd moc nestačil :D.

Ingredience (cca 1 porce):
  • rajčata (pokrájená na libovolné kousky) ... 50 g
  • salátová okurka (pokrájená na libovolné kousky) ... 40 g
  • paprika (pokrájená na libovolné kousky) ... 60 g
  • olivy (přepůlené) ... 8 ks ~ 30 g
  • balkánský sýr (nastrouhaný, nadrobený nebo nakrájený na kostičky) ... 20 g
  • uvařené těstoviny ... 50 g žitných nudlí v suchém stavu
  • pesto ... 10 g
  • (osmažené kousky masa, tuňák, tofu, vařené luštěniny či vejce, ...)
Postup:
1) Nakrájíme si zeleninu v libovolném poměru: rajčata, salátovou okurku, papriku (klidně několik různých barev, vypadá to pak tak nějak umělecky :P), olivy.
2) Dále přidáme balkánský sýr pokrájený na malé kostičky.
3) Můžeme přidat i trochu nálevu z oliv.
4) Nakonec už stačí pouze uvařit libovolný druh těstovin (použila jsem žitné nudle...nejdřív jsem se jich trochu "bála", ale jsou opravdu dobré, lepší než většina ostatních celozrnných těstovin, které jsem kdy zkusila), promíchat s pestem a přidat zeleninu.

Alternativy:
  • pokud chcete mít jídlo vydatnější, přidejte třeba osmažené kousky masa, konzervu tuňáka, tofu či vařené vejce
  • použijte různé druhy sezónní zeleniny, klidně i vařenou nebo pečenou
  • místo těstovin můžete použít třeba rýži či kuskus
  • těstoviny vynechejte (v takovém případě můžete použít taky třeba jako přílohu či podávat s pečivem)
Orientační nutriční hodnoty na 1 porci (množství uvedená kurzívou za jednotlivými ingrediencemi):
energetická hodnota: 1485 kJ
bílkoviny: 12 g
sacharidy: 44 g (z toho cukry 7 g)
tuky: 14 g (z toho NMK 2,7 g)
vláknina: 4 g
sůl: ?

Rýže se zeleninou a vajíčkem po indicku

Jedna z dalších inspirací, ale zde upozorňuji, že nevím, jak Vám budou chutnat vajíčka na studeno. Mně by to třeba nevadilo, ale je možné, že takových lidí není mnoho. Indické koření naprosto zbožňuji, ale můžete pochopitelně použít jakékoli jiné, jestliže mu neholdujete - pak už to ale nebude "po indicku" :P.

Ingredience (cca 1 porce):
  • cibule (nakrájená na kostičky) ... 25 g
  • olej ... 1 PL
  • zelená paprika (pokrájená na kostičky) ... 60 g
  • rajčata (pokrájená na kostičky) ... 90 g
  • sójová omáčka ... 1 PL
  • vejce ... 2 ks
  • uvařená rýže ... 60 g v suchém stavu (v nutričním hodnotách počítáno s basmati)
  • garam masala (popř. kari, meat masala či jiná indická kořenící směs)
  • sůl, pepř
Postup:
1) Osmažíme cibulku na troše oleje.
2) Přidáme zelenou papriku a zlehka smažíme.
3) Po pár minutách přidáme rajčata
4) Krátce podusíme, přilijeme sójovou omáčku.
5) Přimícháme vejce, pak uvařenou rýži a mícháme, dokud vejce nezíská (nezískají) vzhled míchaných vajec
6) Ochutíme kořením garam masala (či jiným), osolíme a opepříme.

Alternativy:
  • použijte jinou zeleninu - třeba mrkev místo papriky
  • místo basmati rýže zkuste celozrnnou parboiled, jasmínovou, červenou či jakoukoli jinou dle Vašich chutí
  • indických koření je "hafo", můžete místo něj použít třeba i kari pastu, nebo se na Indii vykašlat a místo toho použít třeba starou dobrou mletou papriku; chilli vítáno
Orientační nutriční hodnoty na 1 porci (množství uvedená kurzívou za jednotlivými ingrediencemi):
energetická hodnota: 1997 kJ
bílkoviny: 20 g
sacharidy: 56 g (z toho cukry 6,6 g)
tuky: 18 g (z toho NMK 4,3 g)
vláknina: 4 g
sůl: ?

Dýňové hranolky/pečené brambory, cuketa, tofu

Další rychlovka,možná Vám připomíná některé z předchozích. Dobré letní jídlo - lehké, nezatíží tolik žaludek. Obzvlášť vhodné pro lidi snažící se zhubnout - při běžném obsahu bílkovin obsahuje velmi málo sacharidů i tuků. Třeba Vám taky zachutná.

Ingredience (cca 1 porce):
  • dýně hokkaido (nakrájená na tenké plátky) ... 300 g (nejde mi to moc odhadnout, ale vždy jí sním strašně moc :D ... možná se Vám to bude zdát moc, ale dýně se v troubě pěkně smrskne a je mnohem "hladovější" než třeba brambory)
  • cuketa (nakrájená na kolečka) ... 100 g
  • italské gurmánské koření od Vitany
  • sůl, pepř
  • olej ... cca 1 PL
  • bazalkové tofu ... 95 g (1/2kostky - a ty bývají většinou buď 180 g nebo 200 g, tak jsem zvolila kompromis)
Postup:
1) Dýni hokkaido upečeme do křupava na hranolky, společně s cuketou (dýni poze osolíme a opepříme, k okořenění cukety použijeme italské gurmánské koření; dýni i cuketu zlehka potřeme olejem) - celkem asi 30 minut. Pekla jsem asi na 190 stupňů C a po 15 minutách zapnula gril).
2) Na talíř naservírujeme upečenou zeleninu společně s pokrájeným bazalkovým tofu - množství na porci viz "Ingredience". Můžeme přidat i oblíbený dip - skvěle by se podle mě hodil jogurtový.

Alternativy:
  • místo dýně si jako přílohu upěčte stejným způsobem brambory, jen je potřeba je péct asi o 10 minut déle
  • místo mnou použitého koření využijte nějaké jiné, nebo třeba jen nastrouhaný česnek
  • místo bazalkového tofu pochopitelně lze použít kterékoli jiné - chilli, lahůdkové, ...
Orientační nutriční hodnoty na 1 porci (množství uvedená kurzívou za jednotlivými ingrediencemi):
energetická hodnota: 1314 kJ
bílkoviny: 18 g
sacharidy: 30 g (z toho cukry 7 g)
tuky: 15 g (z toho NMK 1,9 g)
vláknina: 6 g
sůl: ?


Mochi brownie

3. července 2018 v 8:46 | Yutaka Komeko |  Asijská a japonská sladká jídla a dezerty
~ Není to ani dietní, ani zdravý, je v tom (na mé poměry) mooooc cukru, ale je to japonský (asijský). A chutná to skvěle. Tak proč si trochu nedopřát? ~

Tento recept nedoporučuji, pokud držíte redukční dietu. Vřele ho ale doporučuji celiakům, neboť je přirozeně bezlepkový. Použila jsem totiž mouku ze sladké rýže. Tento jedinečný druh rýže je charakteristický svou nezaměnitelnou lepivostí a sladkostí, takže to rozhodně neodbyjte běžnou rýžovou moukou! Výsledek při použití jiného typu mouky nemůžu garantovat, mohu Vám jen říci, že konzistence rozhodně nebude taková, jaká by měla být. Rýži můžete koupit např. zde. Pak už ji stačí pouze rozemlít na mouku, klidně hrubší (moje měla dokonce charakter krupice).
Toto je už několikáté mochi, co jsem vyzkoušela. Nikdy od mochi neočekávejte klasickou buchtu, těsto je takové spíše gumové. Vždy ale mělo úspěch i u nezasvěcených, takže strach mít nemusíte.
Zdroj mé inspirace.

Ingredience:

  • 1 hrnek vody (= 250 ml)
  • 4 PL kakaa
  • 50 g másla
  • 2 PL oleje (jakýkoli rostlinný, nejlépe řepkový)
  • 340 g mouky ze sladké rýže (lze koupit ve specializovaných prodejnách jako "mochiko", ale já si ji namlela ze sladké celozrnné rýže, což vyjde mnohem levněji a navíc je to mnohem zdravější varianta, jelikož vznikne celozrnná - ne bílá jako u mochiko - mouka)
  • 200 g třtinového cukru (bylo to požehnaně sladké, příště zkusím méně)
  • 1/2 ČL jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 vejce (větší, tj. > 55 g, nebo dejte 3 menší, pokud větší nemáte)
  • vanilkové aroma nebo semínka z lusku vanilky
  • maliny (2 hrsti, jen k posypání vrchu moučníku)

Postup:

1) Vodu zahřijeme v hrnci nad mírným plamenem a přidáme do ní máslo, olej a kakao. Mícháme metličkou, aby ve směsi nebyly žádné cucky.
2) Sundáme z plamene a pokud máme tu možnost, dáme třeba za okno, aby směs co nejdříve vychladla.
3) V jiné nádobě smícháme mouku ze sladké rýže se špetkou soli, cukrem a jedlou sodou.
4) Moučnou směs postupně přidáváme do kakaové. Řádně mícháme - těsto by mělo být zcela hladké.
5) Na závěr přidáme ještě vanilkový extrakt a vejce (směs nesmí být příliš teplá!!! - nechceme mít přece v těstě míchaná vejce, takže pozor na to).
6) Těsto vlijeme do pekáčku cca 22 x 23 cm, vystlaného pečicím papírem.
7) Na vrch nasypeme maliny.
8) Pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů Celsia 45 - 50 minut.


Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/9):

pozn.:
  • v mém případě 1 porce vypadala jako kostka o hraně cca 7 cm
  • počítáno pro celkovou hmotnost vajec 110 g , kakaa 32 g a malin 75 g (odhad)
  • hodnoty jsem počítala pro sushi rýži, protože jsem vyzjistila, že hodnoty mochiko jsou víceméně stejné - ALE: pokud tak jako já použijete celozrnnou mochi mouku, bude výsledek chudší na sacharidy a bohatší na vlákninu! -> problém je v tom, že si hodnoty pro tuto rýži nedovolím tipovat, takže tady máte "naservírovánu" tu méně zdravou variantu (tedyspíše tu více nezdravou :))
energetická hodnota: 1341 kJ
bílkoviny: 5 g
sacharidy: 55 g (z toho cukry 22 g)
tuky: 8 g (z toho NMK 3,5 g)
vláknina: 2,8 g



Dobrou chuť :).

Sója na kari a červená rýže

2. července 2018 v 13:45 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Těžko říct, jestli je toto jídlo asijské. Ingredience ve mně ale takový pocit vzbuzují. Na férovku se přiznám, že recept je téměř věrnou kopií tohoto. Kuchařka ze Svatojánu má totiž výborné a originální recepty a tento Vám zde pouze podám vlastními slovy, něco málo upřesním a upravím (především poměry množství ingrediencí) a samozřejmě pro Vás vypočítám výživové hodnoty :).
Místo mandlové smetany jsem použila sójovou od "Take it veggie" :). Veganská smetana pro mě byla premiéra a mohu ji jedině doporučit. Každopádně dle mého názoru není nic špatné ani na té klasické - poprvé jsem toto jídlo vařila s běžnou 12%-ní smetanou na vaření.
Vegan.

Ingredience (3 porce):

SÓJA NA KARI:
  • 150 g sójy
  • 1 menší cibule (nasekaná na kostičky)
  • 2 větší hrsti lusků (pokrájené na libovolně velké kousky, dle chuti)
  • 2 hrsti česnekových výhonků (lze nahradit jarní cibulkou či pórkem)
  • 1 PL kari koření
  • 150 ml veganské smetany (sójové, ovesné, ...)
  • olej (cca 1 PL)
  • sůl/sójová omáčka (já použila Tamari... takto jsem vařila napodruhé a mohu jedině doporučit záměnu soli, výsledek snad i lepší!)
RÝŽE:
  • 1 malá cibule (nasekaná na kostičky)
  • 1 menší mrkev (cca 60 g; nastrouhaná)
  • 1 menší červená řepa (cca 100 g; nastrouhaná)
  • 120 g jasmínové rýže
  • olej (cca 1 PL)
  • sůl

Postup:

SÓJA NA KARI:
1) Den předem si namočíme sóju a druhý den ji uvaříme v nové vodě do měkka. Bude to pravděpodobně trvat více než hodinu. Pozor, při vaření hodně pění. Solíme až po změknutí (pak ještě chvilku vaříme, aby se sůl dostala do bobů).
2) Na oleji zlehka osmažíme cibulku.
3) Přidáme kari a necháme chvíli společně restovat, pak přidáme i lusky a česnekové výhonky.
4) Po chvilce přidáme i již uvařené sójové boby.
5) Osolíme, podlijeme trochou vody a vaříme asi 20 minut do změknutí zeleniny.
6) Na závěr přilijeme smetanu a již jen společně zlehka prohřejeme.

RÝŽE:
1) Na oleji osmahneme cibulku.
2) Přidáme zeleninu, trochu podusíme a pak vsypeme rýži.
3) Zalijeme jen trochou vody, osolíme a vaříme do změknutí, tj. asi 15 minut. Vodu řpiléváme dle potřeby tak, aby na konci vaření již žádná nezbyla.

Výživové hodnoty na 1 porci (1/3 sójy + 1/3 rýže):

pozn.:
  • počítáno pro verzi se sójovou smetanou, jarní cibulkou a bez tamari
energetická hodnota: 2295 kJ
bílkoviny: 25 g
sacharidy: 59 g (z toho cukry 9 g)
tuky: 24 g (z toho NMK 2,6 g)
vláknina: 10 g
sůl: nelze zhodnotit


Pudinkovo-tvarohový dezert s nepečeným korpusem

2. července 2018 v 8:47 | Yutaka Komeko |  Hlavně snídaňové recepty
Tak a máme tu další recept s cuketou. Obávám se, že s cuketami budu nějakou chvíli otravná, jelikož jich míváme fakt hodně. Tahle zelenina obsahuje jen trošku sacharidů včetně nestravitelných - tedy vlákniny - a jinak je to jen skoro samá voda. Někdo by se nad tím pozastavil, proč že to má tedy jít, že se může radši napít. Cuketa ale obsahuje i prospěšné látky a to především, pokud si ji vypěstujete doma na zahradě. Dokáže přejmout chutě ostatních ingrediencí, takže je ve výsledku skvělá grilovaná k masu, nastrouhaná v buchtě i třeba v pomazánce.
Inspirovala jsem se touto buchtou, kterou jsem pekla loni. Korpus mi chutnal ještě syrový, tak jsem se toho rozhodla využít a vytvořit obměnu.
Zařazeno mám ve snídaňových receptech, ale pro někoho je to možní spíš jenom dezert, takže se řiďte vlastním úsudkem :).

Ingredience (3 porce):

I. KORPUS:
  • 30 g cukety (nastrouhané)
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 20 g mletých vlašských ořechů
  • 20 g třtinového cukru
  • 10 g oleje

TVAROH S PUDINKEM A OVOCEM:
  • 20 g vanilkového pudinkového prášku
  • 20 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 125 ml mléka (ne, nespletla jsem se, pudink uvaříte hustší než normálně)
  • rumové aroma
  • 200 g nízkotučného tvarohu
  • cca 12 švestek (pokrájených na kostičky)
  • 3 švestky a skořice na ozdobu

Postup:

1) Všechny ingredience na korpus jednoduše smícháme v jednotnou hmotu a rozdělíme na dna tří mističek. Řádně "uplácáme" do hladka.
2) Pudinkový prášek rozmícháme společně s cukrem a špetkou soli v mléce. Přivedeme k varu a poté pečlivě mícháme ještě dvě minuty. Pudink bude hustší než normálně (použili jsme jiný poměr pudinkového prášku ku mléku). Odstavíme z plotny.
3) Do ještě horkého uvařeného pudinku pečlivě metličkou vmícháme tvaroh a také rumové aroma. Pozor: Nezapomeňme míchat od spodu hrnce! Už několikrát mi tam zůstala spousta pudinku nerozmíchaného s tvarohem (což je věčná škoda).
4) Do pudinkovo-tvarohového krému přidáme pokrájené švestky.
5) Krém rozdělíme do mističek na korpus. Uhladíme.
6) Ozdobíme švestkami a trochou skořice.

Výživové hodnoty na 1 porci:

energetická hodnota: 1251 kJ
bílkoviny: 13 g
sacharidy: 39 g (z toho cukry 22,6 g)
tuky: 9 g (z toho NMK 1,5 g)
vláknina: 4 g
sůl: nelze zhodnotit (Nevíte někdo, kolik váží špetka soli? :D)


Pikantní cuketová pomazánka

2. července 2018 v 7:59
Tak po cca čtvrt roce opět něco přidávám. Mám za sebou zkoušky a vzhledem k tomu, že úspěšně, můžu taky něco napsat. Nepředpokládám, že bych tu měla nějaké stálé čtenáře, tak to možná ani není nutné takhle uvádět :D.
Sezóna cuket už pomalu nebo někde i rychleji začíná, takže tématicky zařadím jednu dobrou pomazánku. Inspirovala jsem se receptem, který mi podstrčila babička z nějakého již "odleželého" časopisu Aha!.

Ingredience (3 porce ~ 6 krajíců žitného chleba):

  • 1 menší až střední cuketa (nastrouhaná)
  • sůl
  • 1 menší červená cibule (nasekaná na drobné kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • olej (cca 1 PL)
  • 1/2 hrsti sušených rajčat (nasekaných na malé kostičky)
  • 1 nakládaný beraní roh (nasekaný najemno; dle chuti a pálivosti Vašich rohů méně/více, tedy individuálně dle potřeb)
  • 1/2 ČL hrubozrnné hořčice
  • 1 ČL kečupu
  • pepř

Postup:

1) Cuketu nasolíme a necháme vypotit.
2) Na troše oleje osmažíme cibuli i s česnekem.
3) Přidáme vymačkanou cuketu, beraní roh i rajčata.
4) Necháme zlehka smažit, aby se vyvařilo (vysmažilo :D) co nejvíce vody - asi osm minut.
5) Sundáme z plamene, opepříme, ochutíme hořčicí a kečupem, popřípadě dosolíme.
6) Podáváme např. s žitným chlebem, vařeným vejcem (pro doplnění bílkovin) a cherry rajčátky.

Výživové hodnoty na 1 porci (samotné pomazánky/***):

pozn.:
  • *** = porce pomazánky + 2 krajíce žitného chleba (80 g) + 1 vejce (třeba na tvrdo) + cherry rajčátka (50 g)
  • 1 porce = 1/3 celkového množství
  • nemám uvedené hmotnosti ingrediencí, protože jsem je nevážila, ale myslím, že v tomto případě by to na výživových hodnotách zas tak moc nezměnilo :)
energetická hodnota: 211/1380 kJ
bílkoviny: 1/14 g
sacharidy: 3,3/44,3 g (z toho cukry 2,3/5,6 g)
tuky: 3,5/9,5 g (z toho NMK 0,3/2,1 g)
vláknina: 1/10 g
sůl: nelze zhodnotit

Po přečtení výše uvedeného si asi uvědomíte, že se z té pomazánky vlastně skoro nenajíte :D. Proto jsem k podávání doporučila kromě chleba i vejce, abyste měli plnohodnotné jídlo, třeba na večeři. Doufám, že mě nikdo neukamenuje za chleba k večeři. Vím, že je to hodně sacharidů. Takže třeba k snídani pro ty, komu vadí sacharidy na večer. Ale to já nejsem.
A omlouvám se, že ta fotka za moc nestojí, můj předchozí mobil nefotil zrovna nejlépe, tak je to spíše jen tak pro ilustraci.


Pěkné prázdniny.