Krémové těstoviny s cuketou a bazalkou

12. září 2018 v 15:45 | Yutaka Komeko |  Ostatní neasijské pokrmy
Po loňském nepodařeném pokusu o tyto těstoviny jsem se je letos pokusila udělat znovu a naštěstí již úspěšně. Jedná se o recept z Billa kalendáře, který jsem si částečně upravila. Chutnalo mně i příteli, ale prý by pokrm byl lepší s opečeným krůtím masem, takže toť rada pro masožravce :D. Mně maso však vůbec nechybělo. Ostatně ještě aby, když jsem skoro vegetariánka. Jídlo za studena není dobré, proto je nutné mít v dosahu mikrovlnnou troubu (nebo sporák)! Na teplém si ale zaručeně pochutnáte :).
Upozornění: Dávejte si pozor na jednotlivé délky tepelné úpravy: Těstoviny i cuketa se velmi snadno rozvaří, což není ani trochu dobré!

Ingredience (4 porce):

  • 1 malá cibule (nasekaná nadrobno)
  • olivový olej (celkem cca 2,5 PL)
  • 600 g cukety (nakrájené na 0,5-1 cm kostky)
  • 300 g celozrnných těstovin
  • 150 g ricotty
  • 1/3 ČL mleté sladké červené papriky
  • kůra z o něco více než 1/2 chemicky neošetřeného citrónu (cca 5 g)
  • 20 g čerstvé bazalky (nebo z mrazáku, ale sušená se příliš nehodí; + čerstvou na ozdobu)
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g strouhaného parmazánu + na posypání (tzn. celkem asi 50 g - na posypání jedné porce jsem počítala s 5 g)
  • sůl, pepř

Postup:

1) Cibuli osmažíme zlehka ve velké pánvi či kastrólu, asi 5 minut, na (cca) 1 PL olivového oleje.
2) Přidáme cuketu, zlehka osmažíme, dobře osolíme a opepříme a podlijeme troškou vody. Necháme zlehka vařit. Cuketu celkově takto tepelně upravujeme max. 10 minut, poté odstavíme z plamene.
3) Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu, ale tak, aby se vařily o dvě minuty méně než na "al dente" - měly by zůstat trochu tvrdší. Při slévání si 1/2 hrnku vody z těstovin ponecháme.
4) Bazalku v kuchyňském robotu umixujeme spolu s česnekem, trochou soli a 1,5 PL olivového oleje na "pesto".
5) K cuketě přidáme uvařené těstoviny, ricottu promíchanou s mletou sladkou červenou paprikou, citrónovou kůru a 1/2 hrnku vody z těstovin. Dobře promícháme a přivedeme k mírnému varu, který udržujeme 1-2 minuty, dokud nám nevznikne krémová omáčka (celou dobu dobře promícháváme!). Opět odstavíme z plamene, pak přimícháme 30 g parmazánu a bazalkové "pesto" z předchozího kroku. Dobře promícháme, ochutnáme a dle potřeby ještě dosolíme a dopepříme.
6) Podáváme posypané parmazánem a ozdobené lístky bazalky.

Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/4):

pozn.:
  • celkové množství použitého parmazánu = 50 g (30 g dovnitř + 20 g na posypání všech 4 porcí)
energetická hodnota: 1890,5 kJ
bílkoviny: 21 g
sacharidy: 53 g (z toho cukry 8 g)
tuky: 15 g (z toho NMK 5 g)
vláknina: 9 g


Chutnalo Vám?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama