Soba nudle s bohatou arašídovou omáčkou

19. září 2018 v 15:46 | Yutaka Komeko |  Ostatní asijské pokrmy
Na férovku přiznávám, že nápad nepochází z mé hlavy. Inspirovala mě totiž Lucie. Nepublikovala bych tu ale recept, který alespoň částečně neprošel mojí invencí, takže je zde několik změn. Recept jsem zkusila se seitanem i s tofu a oba výsledky mi moc chutnaly. Upozorňuji, že SŮL NENÍ V TOMTO RECEPTU POTŘEBA. Je použito opravdu velké množství sójové omáčky, takže solte jen soba nudle a omáčku jedině nakonec po předchozím ochutnání! Dle mého názoru ale opravdu solit ani nebudete chtít... Neříkám to ze strachu ze soli, ale spíše ze strachu o chuťový výsledek ;).
A na závěr samozřejmě nechybí nutriční hodnoty pro zvídavé :). Jídlo je na moje poměry trochu tučnější a sytější, ale rozhodně se nezdráhejte jej vyzkoušet! Já ho už teď zařazuji he svým "top" receptům :P ...

Ingredience (2 až 3 porce ~ 2 velké/3 menší):

TOFU/SEITAN:
  • 200 g tofu/seitanu (tofu nejlépe marinované či lahůdkové, seitan např. klasik či special; nakrájené na kostičky)
  • 2 PL tamari (či jiné sójové omáčky)
BOHATÁ ARAŠÍDOVÁ OMÁČKA:
  • 2 PL (~ 60 g) arašídového másla
  • 2 PL tamari (či jiné sójové omáčky)
  • 2 PL vody
  • 1 PL limetkové šťávy
  • 1 PL slunečnicového oleje (lepší by byl arašídový, který jsem však neměla - pokud ho ale máte Vy, neváhejte ho použít)
  • 1 ČL medu
ZELENINA DO OMÁČKY:
  • 200 g fazolových lusků (pokrájených na menší špalíčky)
  • 100 g mladých cuketek (pokrájených na tenké špalíčky; mladé = okolo délky 15 cm ... nemáte-li je, nahraďte normálními, ale z těch vydlabejte prvně semínka a hlavně počítejte s o trochu delší tepelnou úpravou)
NAVÍC:
  • 120-180 g soba nudlí (záleží na tom, zda Vám omáčka vyjde na 2 nebo na 3 porce :) ... na porci jsem totiž počítala s 60 g nudlí ... takže doporučuji uvařit jen 120 g a popřípadě dovařit - tedy alespoň takhle jsem to udělala já)
  • 1 jarní cibulka (nakrájená na kolečka)

Postup:

1) Tofu/seitan/tofu a seitan rozložíme po plechu vyloženém pečicím papírem. Pocákáme 2 PL tamari a rukama obalíme rovnoměrně všechny kousky.
2) Tofu/seitan/tofu a seitan dáme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů Celsia na 15 minut.
3) Připravíme si omáčku: Dohladka umícháme ingredience z odstavce "bohatá arašídová omáčka".
4) Na pánvi bez oleje necháme změknout fazolové lusky a cuketky. Máte-li pánev s nepřilnavým povrchem, půjde to dobře i bez vody, ale jinak trochu podlijte vodou, kterou nechejte vyvařit (a podlévejte dále tak dlouho, dokud zelenina nezměkne na zkus).
5) Až zelenina změkne na zkus, přidáme arašídovou omáčku (viz bod 3) a jen zlehka prohřejeme, ale již nevaříme.
6) Nakonec do omáčky přidáme i opečené tofu/seitan (již nevaříme ani neprohříváme - není to potřeba).
7) Soba nudle uvaříme dle návodu na obalu (obvykle to trvá opravdu chviličku - okolo tří minut).
8) Na talíře rozdělíme soba nudle, doplníme arašídovou omáčkou se zeleninou a tofu/seitanem. Na závěr posypeme jarní cibulkou.

Výživové hodnoty na 1 větší/menší porci (= polovina omáčky + 60 g soba/třetina omáčky + 60 g soba):

pozn.:
  • hodnoty pro vaření z 160 g marinovaného tofu + 40 g seitanu klasik, sójové omáčky tamari, slunečnicového oleje
energetická hodnota: 1807+905/1205+905 kJ
bílkoviny: 28,5+9/19+9 g
sacharidy: 20+42/13+42 g (z toho cukry 7+0,24/5+0,24 g)
tuky: 26,5+0,6/18+0,6 g (z toho NMK 3,8+0,24/2,5+0,24 g)
vláknina: 8+2,2/5+2,2 g


Tak kdo zkusí? :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama